fbpx
Skip to main content
ljudi

DOBRO PAZITE! Svi smo UGROŽENI - preti nam NOVA OPASNOST: Gori su od TERORIZMA I BOMBARDOVANJA

Foto: Profimedia/ilustracija
Državu više ne morate da bombardujete, dovoljno je da joj neko onemogući napajanje strujom, a to hakeri mogu, kaže generalna direktorka "Kasperski laba" za Evropu, Ilijana Vavan.

Ona dodaje da se godišnje u svetu preko prevara na internetu gubi oko 600 milijardi dolara i navodi da kada se desi napad na korporaciju, on po zaposlenom u proseku košta 25.000 dolara.

DAN ODLUKE! Osvedočena SRBOMRZITELJKA na čelu Velike Britanije? STRAŠNO (FOTO)

Na pitanje odakle stižu najveće pretnje za sajber bezbednost, Vavan kaže da one dolaze sa brojnih strana.

- Od kriminalaca koji žele da ukradu novac, bilo da su u pitanju mali iznosi ili organizovana pljačka banaka, preko političkih grupacija koje hoće da iskažu političku poruku, do industrijskog i državno podržanog hakovanja koje cilja na krađu intelektualne svojine. Vlade danas imaju i sajber vojske i razvijaju kompletna odeljenja koja se bave napadima i odbranom na internetu - kaže ona.

Haker
Foto: Profimedia

Na pitanje šta predstavlja bezbedno ponašanje na internetu, Vavan kaže da ne treba nikad otkrivati drugima lozinke za svoje naloge.

- Nikada ne klikćite na sumnjive linkove i uvek proveravajte da li ste na pravoj internet adresi kada unosite svoje podatke. Osnovna pretpostavka je da uvek imate softver koji vas štiti, i na kompjuteru i na telefonu, baš kao što na vratima imate bravu - navodi Vavan.

Haker
Foto: Profimedia/ilustracija

Ona ističe i da se moraju usvojiti pravila ponašanja na internetu i postarati da svi uređaji koji se povezuju na internet budu propisno zaštićeni. 

NEVEROVATAN SNIMAK: NEUSTRAŠIVA Ruskinja NA PISTI, a par METARA iznad nje – NUKLEARNA AŽDAJA! ZVER IZBLIZA (VIDEO)

- Već živimo u digitalnom, pametnom svetu, pametnim kućama, pametnim gradovima. To ima prednosti, ali nosi i rizik, jer otvara prostor za hakere. mi u kasperski labu dnevno otkirjemo 350 000 novih virusa. Pre deset godina smo godišnje otkrivali milion - rekla je Vavan.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
1 Beograd