Utorak 19. mar 2024.
ubistvo

DOKTORKA UBIJENA I UGURANA U KOVČEG: Muž UBIO ženu pa seo da pije kafu!

Foto: Profimedia
Elana Fric i Mohamed Šamji bili su omiljeni kanadski doktori. Svi su mislili da žive kao princ i princeza.

Josip i Ana Fric emigrilali su iz Hrvatske u Kanadu. Počeli su da rade u dvema velikim fabrikama kako bi zaradili za život. Elana Fric umalo nije ni rođena. Njena majka Ana dva puta je puta prirodno pobacila 1970. Liječnici su joj rekli da nikad neće moći imati djecu, no 1977. začela je i rodila Elanu.

UŽAS: Pronađen LEŠ muškarca u Zemunu, uviđaj u toku!

Strašni detalji tragedije: Fudbaler (22) se OBESIO O KVAKU jer su HTELI DA GA SILUJU!

Elana je vreme provodila čitajući. Redovno je plesala hrvatske narodne plesove. Oduvek je želela da pomagaže ljudima pa je 1999. upisala medicinu na kanadskom Univerzitetu u Otavi. 

Samo četiri godine kasnije, dok je igrala bilijar u sobi za odmor bolnice u Otavi, primijetio ju je Mohamed Šamji.

Kako pišu kanadski portali, bila je to ljubav na prvi pogled. On je već tad bio ugledan doktor. Krenuo je očevim stopama i završio brojne fakultete. Zajedno su odigrali bilijar i otišli na piće. Ona je bila zaluđena njime. Bila je oduševljena njegovom inteligencijom, postignućima i ambicijom. On pak to sve nije shvatao tako ozbiljno.

Mohameda je obasipala poklonima. Kupila mu je palice za golf, no on nije našao vremena čak ni da je upozna sa svojim prijateljima. Zbog čestih svađa, u prvoj godini veze su prekidali dva puta. Ipak, on ju je svaki put ipak nagovorio da mu se vrati. 

U proleće 2004. Elana ga je odvela u porodičnu kuću u Vindsoru. Slavili su zajedno Uskrs, no njene roditelje nije oduševio. Bio je antisocijalan, nije gledao televiziju s njima niti je želeo da igraju društvene igre. Jedno jutro Elanina mama ju je čula kako plače. Kad je otvorila vrata, videla je kći u suzama. Pravdala se da je loše spavala što nije bila istina.  

Nekoliko meseci kasnije, Elana je ostala trudna. Mohamed je ostao u šoku jer su njegovi roditelji muslimani očekivali da bi njegova žena trebalo da bude jednake vere. On je to odbacio i odlučio da će se venčati s Elanom. Kako bi zadovoljili roditelje, imali su dva venčanja, muslimansko i katoličko. Elana je zbog običaja morala tetovirati ruku što se nikako nije svidelo njenoj majci Ani. Na svadbi je bilo 350 zvanica, što su okupljeni smatrali malim venčanjem.  

- Puno gostiju na svadbi krije ružnu mladu - rugala se Elana komentatorima.

Nakon slavlja uselili su u kuću u Otavi. Mohamed je nastavio karijeru neurohirurga, dok se Elana posvetila porodičnojmedicini kako bi što više mogla biti uz dete. On je bio jako zaokupljen poslom, pa bi nakon što bi došao iz bolnice uvek odlazio u svoju radnu sobu. Ženu i kćer nije ni pozdravio. Kad bi njegovi došli u posetu, Mohamed bi je redovno napadao zbog ponašanja. 

- Hodala sam po svojoj kući kao po jajima - govorila bi tad Elana prijateljima.

Život im se nastavio uz redovne svađe. Kako se Elana jadala prijateljima, njen muž je imao problema s besom. Lako bi planuo, bacao bi večeru sa stola i vređao ju je kao i njenu porodicu. 

Mesec dana od rođenja deteta, Mohamed je nazvao njene roditelje i tužio ju je da se želi razvesti od njega. Ona je tad uzela slušalicu i rekla im kako on priča gluposti i poklopila. Nekoliko dana posle, pre nego što su otišli na nedeljnu misu, zazvonio im je telefon. Nisu se stigli javiti pa su ponovno birali broj. Neko se javio i ostao je ćutati. Nastavili su slušati i čuli su svog zeta kako nekog vređa. Najverovatnije svoju ženu, njihovu ćerku. 

U proleće 2005. prihvatili su njegov zahtev za pristupanjem na doktorske studije inženjera biomedicine na Sveučilištu Duke u američkoj Sjevernoj Karolini. Pre no što su se preselili, Mohamed je u naletu besa nasrnuo na Elanu. Istukao ju je i rasekao joj je usnu. Uzela je dete i pobegla od njega u prijateljev stan. Tražio ju je tri dana dok se nisu uspeli dogovoriti da se nađu u kući njenih roditelja. Tamo ju je prijatelj čuvao dva dana pre nego što su se roditelji vratili s puta.

Protiv Mohameda je policija podnela tri kaznene prijave zbog napada na ženu. Zbog toga je na svoju ženu gledao kao na pretnju. Ako ga osude, neće moći na doktorat u SAD i uništiće njegovu jedinu pravu ljubav, njegovu karijeru. Zbog toga je odlučio da se izvini kako bi povukla optužbe.

Ona je pristala spasiti brak. Sud je pristao na njeno odbacivanje optužbi, no zbog osnovane sumnje da će je on ponovno napasti, odredili su mu rok od 12 meseci. Njemu je to odgovaralo jer je taj rok trebao isteći taman pre selidbe u SAD. To je i uspeo. Preselio se, upisao doktorat, a ona i dete su mu se pridružili nekoliko meseci posle. Porodica i prijatelji je nisu mogli razumeti, ali ona je verovala u ljubav.

U SAD-u su se ponovno zbližili i oboje su napredovali u poslu. Više su vremena provodili zajedno i trčali su maratone. Elana je začela i drugi put, pa je 2007. rodila svoju drugu ćerku.

Nakon završetka fakulteta, porodica se 2009. ponovno preselila u Otavu. Elana je otvorila privatnu ordinaciju, dok je Mohamed briljirao u operacijama. To mu je donelo i nagradu doktora koji 'brine za pacijente'. Upravo tada su na društvenim mrežama svoj brak počeli prikazivati kao jedini savršeni.

Pomno su se birale fotografije i objave, no iza svega je stajala njegova opsednutost kontrolom svakog domena svog života. Branio joj je druženja s prijateljima. Sa njihovom decom se nisu mogla igrati bilo koja deca, već samo ona koja su njemu odgovarala. Branio joj je i pretplate na časopise i novine te je vređao njene odluke u vaspitavanju dece.

To je trajalo do 2011. kad je Mohamed otišao u Kalgari na godinu dana. Tamo je operisao kičme za šta se i specilizovao, te se spetljao s kolegicom koja mu je postala ljubavnica.

Elana je pronašla dokaze preljuba u njegovim mailovima i računima iz hotela. Kad mu je to pokazala, on nije ništa rekao. Iako ju je porodica nagovarala da ga ostavi, ona to nije želela. Obećao joj je da će napustiti ljubavnicu i da će se promeniti. U to je poverovala jer nije želela da odbaci život koji je celo vreme gradila.

On je potom dobio posao iz snova u bolnici u Torontu. Izveo je brojne uspešne operacije koje su doktori prozvali čudima.  Zajedno su kupili vilu od 1,5 miliona dolara. Zbog jedne prazne sobe, Mohamed je predložio da naprave još jedno dete. Želeo je sina koji mu se rodio već 2013. Elana je svima govorila kako je to i ponovno rođenje njihovog braka. 

Svoju zadnju, dvanaestu godišnjicu braka proslavili su 2016. godine.

Elana se zbog muževljeve nevere ponovno želela rastati. U šali je rekla kako će ga i sama varati, što je i napravila i pronašla ljubavnika doktora. Krajem jeseni odlučila je da sve ispriča svom advokatu. Priznala je sva zlostavljanja koja je pretrpela i rekla kako želi razvod. Želela je spasiti ono što je ostalo od nje i njene dece. Donela mu je sve papire za razvod i počela seliti svoje stvari.

Elana se sa majkom zadnji put čula krajem novembra. Zvala ju je dok je kupala ćerku i rekla joj kako mora da ide. Prema ispisima kućnih poziva istu noć Elana je nazvala broj 611. Istražitelji misle da je probala nazvati 911, broj za hitne slučajeve.

Dan posle više je niko nije mogao dobiti. Nije odgovarala na pozive i poruke. Mohamed je rekao kako je spakovala stvari i otišla sa svojim dečkom. To je svima bilo čudno jer je njen automobil ostao u garaži. Porodica je hitno došla iz Vindsora u Toronto i pozvala policiju.

Njenoj majci Ani bilo je čudno što u kući nedostaju dva velika tepiha. Isti dan od policije je saznala najgoru moguću vest. Elanu su pronašli mrtvu. Neko ju je zadavio i glava je bila preplavljena modricama.

Telo su pronašli nagurano u kovčeg koji joj je poklonila njena majka. Na njemu je i dalje visila adresa koju je stavila pri poslednjoj poseti Hrvatskoj. Kovčeg s telom pronašli su kraj reke Humber kod mesta Klajnburg. Elani je kosa bila isečena, a lice toliko otečeno da je majka nije uspela prepoznati na patologiji. Ipak, njen otac ju je prepoznao i počeo plakati.

Muža Mohameda uhapsili su dan posle policajci u civilu dok je pio kafu. Zatvoren je i optužen za ubistvo. Elanina porodica, nakon njene smrti, nije nasledila gotovo ništa. On je uspeo iskoristiti nekoliko sati pre nego što je uhapšen da prebaci porodičnih 640.000 dolara na račun svog advokata. U naznaci je pisalo 'novac za odbranu'.

Elana je sahranjena 17. decembra u Vindsoru. Na njenoj sahrani, njezina mlađa ćerka je okupljenima pročitala jednu od pesama koju je napisala njena majka. O njoj, sestri i bratu nastavili su brinuti baka i deka, Elanini roditelji. Preselili su se u ćerkinu kuću u Torontu kako bi deca mogla nastaviti živeti u sredini koju su poznavali. 

Jedno jutro čuli su svog trogodišnjeg unuka kako se smije u sobi. Kad su došli do njega i pitali ga što je bilo, on je samo rekao da ga je mama golicala svojim poljupcima. Sanjao je...

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd