fbpx
Skip to main content

Šta je to što Trampu omogućuje ponovnu kandidaturu za predsednika? Posle impičmenta sve je postalo jasno

Ustav predviđa koji su uslovi za novi mandat

Da li je Donald Tramp promenio Sjedinjene Američke Države? Mnogi mogu da ga vole ili ne vole, ali činjenica da je upravo Tramp inicijator mnogih promena ne može se zanemariti.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PEŠAČKI PRELAZ SMRTI: Ukradenim kolima POKOSIO BRATA I SESTRU, a tek što je izašao iz zatvora zbog ubistva

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PEŠAČKI PRELAZ SMRTI: Ukradenim kolima POKOSIO BRATA I SESTRU, a tek što je izašao iz zatvora zbog ubistva

"BIO SAM OBMANUT" Pašinjan pokušava da se izvuče iz gliba u koji je upao nesmotrenom izjavom

"BIO SAM OBMANUT" Pašinjan pokušava da se izvuče iz gliba u koji je upao nesmotrenom izjavom

BAČENE ANTIKOVID VAKCINE U UKRAJINI: Nećete verovati ko je kriv za bezumno rasipanje cepiva koje spasava život

BAČENE ANTIKOVID VAKCINE U UKRAJINI: Nećete verovati ko je kriv za bezumno rasipanje cepiva koje spasava život

Svedoci smo najstrašnijih trenutaka u istoriji SAD, a sasvim je sigurno da je glavni akter u svakom nemilom ili milom događaju upravo Donald Tramp.

Baš kao njegov temperament, situacija posle poraza na izborima za predsednika nije bila stabilna.

Bilo je tu svega i svačega, ali ono što je duboko uticalo na američko društvo, njen demokratski koncept i tradiciju, jesu neredi na Kapitol Hilu početkom januara.

Događaji ispred Kongresa ne samo da su podelili društvo na dva ostrašćena tabora, nego su uticali i na podele unutar samih partija – demokratske i republikanske.

Navodno podrivanje Trampovih pristalica dovelo je bivšeg predsednika na osuđeničku klupu – ponovno glasanje o opozivu.

On je tako stao u red neretkih predsednika protiv kojih je pokrenut drugi impičment. Cilj je bio jasan - zabraniti Trampu da se bavi politikom.

Da je impičment uspeo to bi značilo kraj njegove političke karijere. Donald ne samo da ne bi više mogao da bude kandidat za predsednika, nego bi bio izopšten iz političkog života uopšte.

A kažu malo je falilo da bude osuđen… Na kraju glasanja u Senatu rezultat je bio 57-43. Za osudu je glasalo, sasvim očekivano 50 demokrata, ali i 7 republikanaca.

Zahvaljujući takvom rezultatu Donald Tramp je oslobođen krivice za podsticanje nemira na Kapitolu početkom januara, što znači da će moći da nastavi da učestvuje u žestokoj borbi za svoje mesto u američkom političkom sistemu.

To znači da Senat ne može da mu zabrani obavljanje neke od saveznih funkcija, kao ni mogućnost ponovnog obavljanja predsedničke funkcije na koju ima pravo još jednom (Ustav propisuje da nijedno lice ne može da bude izabrano na položaj predsednika više od dva puta).

Nakon glasanja na kratko se obratio i zahvalio svom pravnom timu i pohvalio sve one koji su se ponosno držali Ustava.

A onda se bivši predsednik na neko vreme primirio i pustio da stvari idu svojim tokom. Otišao je sa Melanijom na Floridu, gde inače živi, uživao u golfu i odmoru sa najbližima.

Već tada se pretpostavljalo da njegovoj borbi nije kraj, njegove pristalice željno su iščekivale trenutak kada će se obratiti građanima.

To je i učinio i time stavio do znanja. Na konferenciji Konzervativne političke akcije (CPAC) nagovestio je kandidaturu za Belu kuću 2024. godine.

- Daleko od toga da je naše neverovatno putovanje gotovo. Pobedićemo, a Amerika će biti i jača i veća nego pre - poručio je Tramp.

- Zapravo, kao što već znate, upravo su izgubili Belu kuću. Ko zna, možda ih pobedim i treći put - rekao je Republikanac pred svojim vernim pristalicama.

Ako je i bilo spekulacija, bivši predsednik je ovim govorom stavio tačku na sve. Njegova politička karijera nije završena. Tramp želi da nastavi borbu tamo gde je ona prekinuta.

Tramp želi da odsluži taj drugi mandat, koji mu svi propisi, a pre svega sam Ustav, jamči.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd