fbpx
Skip to main content
MiG-29

DRAMA NA NEBU IZNAD POLJSKE: MiG-29 otvorio vatru na lovački avion! Zapucao iz 30 mm topa! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/US Military
Ministarstvo odbrane potvrdilo je incident

Poljsko vazduhoplovstvo istražuje incident u kojem je jedan borbeni avion MiG-29 otvorio vatru iz svog 30-milimetarskog topa na drugi lovački avion tokom vežbe u Nadažicama u Velikopoljskom vojvodstvu 14. maja. Ministarstvo odbrane potvrdilo je incident.

LAST MINUTE CENE: Dubai od 399 €, Kipar od 429€ Platiš 5, dobiješ 7 noći – platiš 7, dobiješ 9 noći

LAST MINUTE CENE: Dubai od 399 €, Kipar od 429€ Platiš 5, dobiješ 7 noći – platiš 7, dobiješ 9 noći

SRUŠIO SE BORBENI AVION U BUGARSKOJ: MiG-29 pao u Crno more, srpski piloti prisustvovali incidentu

SRUŠIO SE BORBENI AVION U BUGARSKOJ: MiG-29 pao u Crno more, srpski piloti prisustvovali incidentu

"SLOVENSKO BRATSVO 2021" Srpske, ruske i beloruske vojne snage ujedinjeno na taktičkoj vojnoj vežbi u Rusiji

"SLOVENSKO BRATSVO 2021" Srpske, ruske i beloruske vojne snage ujedinjeno na taktičkoj vojnoj vežbi u Rusiji

- Državna komisija za istraživanje vazduhoplovnih nesreća istražuje vazduhoplovni incident povezan sa oštećenjem trupa borbenog aviona MiG-29 22.BLT [Baza Lotnictwa Taktycznego] tokom vežbe na poligonu u Nadažicama.

Međutim, Ministarstvo je odbilo da odgovori na dalja pitanja. Posada borbenog aviona nije povređena, ali je sama letelica oštećena i treba je popraviti.

- Ne znamo kakvi su bili vremenski uslovi, ali definitivno je postojao problem sa obukom posada i njihovim poštovanjem sigurnosnih pravila - kaže general Tomaš Drevnijak, bivši inspektor vazduhoplovstva.

Užasno tehničko stanje MiG-29 koji leti u poljskom vazduhoplovstvu sve više ugrožava živote pilota.

U martu 2019. godine, četiri minuta nakon poletanja iz 23. taktičke vazduhoplovne baze u Minsku Mazovjeckom, pilot MiG-29 čuo je brujanje i izgubio kontrolu nad mašinom. Katapultirao se iznad šume u blizini Vegrova. Mašina je potpuno uništena. Nezvanično, poljski mediji tvrdili su da je uzrok nesreće mehaničko habanje motora.

Posle te nesreće, postsovjetski lovci bili su prizemljeni osam meseci. Nakon nastavka letova, piloti su rekli da su avioni bili u toliko lošem stanju da je samo pitanje vremena kada će sledeći kvar biti. Tvrdili su da se, između ostalog, bore sa neispravnostima kabina, raslojavanjem oplata i pucanjem elemenata donjeg dela stroja.

U decembru 2019. godine, samo mesec dana nakon nastavka letova, pilot lovca MiG-29 vraćao se u bazu u nuždi zbog slomljenog generatora.

U intervjuu za "Onet", bivši inspektor vazduhoplovstva, general Tomaš Drevnijak nazvao je kvar generatora "jednim od najgorih slučajeva koji se može dogoditi pilotu":

- Ako generator ipak padne, pilot jednostavno nema napajanje u mašini. Struja iz baterije mu je dovoljna za 5-10 minuta, a onda se sve isključi. U takvim slučajevima, u uputstvu je jasno navedeno: "Odmah obustavite zadatak i sletite na najbliži aerodrom." Sletanje bez električne energije je moguće, ali izuzetno teško  - rekao je on.

Još jedan opasan incident dogodio se u januaru 2020. godine. MiG-29 iz 22. baze taktičke avijacije u Malborku izgubio je kočioni padobran tokom leta nad civilnom oblašću. Cev duga 50 cm, teška približno 20 kg, koristi se za kočenje mašine nakon sletanja.

Užasno stanje mašina, kao i neprijavljivanje mnogih incidenata zbog straha od ponovnog uzemljenja lovaca, glavni su razlozi zbog kojih piloti prerano odlaze u penziju ili se prekvalifikuju za civilne avione.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
12 Beograd