fbpx
Skip to main content
NATO, Rusija

DRAMATIČAN APEL - SITUACIJA U EVROPI EKSPLOZIVNA: Svet se ubrzano uvlači u konfrontaciju opasniju od Hladnog rata

Foto: Profimedia/ilustracija
Svet se ubrzano uvlači u novu konfrontaciju koja je daleko opasnija nego što je to bio slučaj tokom Hladnog rata

Situacija u Evropi je eksplozivna i zahteva donošenje odluka o deeskalaciji, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi.

PUTIN BEZ UVIJANJA: Rusija će uraditi sve zarad bezbednosti nacije!

PUTIN BEZ UVIJANJA: Rusija će uraditi sve zarad bezbednosti nacije!

SEVNULO UPOZORENJE IZ MOSKVE POPUT MUNJE: Jasna poruka Rusa, Amerikanci bolje da je razmotre

SEVNULO UPOZORENJE IZ MOSKVE POPUT MUNJE: Jasna poruka Rusa, Amerikanci bolje da je razmotre

ZEMLJOTRES U KOMŠILUKU: Treslo se tlo u Rumuniji, od početka meseca zabeleženo 26 potresa

ZEMLJOTRES U KOMŠILUKU: Treslo se tlo u Rumuniji, od početka meseca zabeleženo 26 potresa

- Generalno, situacija u Evropi je eksplozivna i to zahteva preduzimanje konkretnih koraka za njenu deeskalaciju. Ruska strana je predložila brojne mere. Na primer, radilo se o isključivanju područja izvođenja vežbi koja su blizu linija razdvajanja - rekao je on.

Istovremeno, ministar je skrenuo pažnju na to da NATO opravdava aktivan razvoj regionalnog sistema protivraketne odbrane (PRO), između ostalog, "obuzdavanjem" Rusije.

- Još jedan trend poslednjih godina postaje sve veće raspoređivanje sistema PRO i njihovo povezivanje sa udarnim sredstvima. Ruski eksperti su više puta ukazivali na destabilizujuću ulogu protivraketne odbrane u azijsko-pacifičkom regionu. Naše procene situacije u potpunosti su potvrđene u Evropi u kojoj NATO sada predstavlja regionalnu PRO kao jedan od elemenata obuzdavanja Rusije. Stoga su izjave o tome da protivraketna odbrana nije usmerena protiv Rusije i Kine ispod svake kritike - izjavio je ministar odbrane.

Šojgu je primetio da danas situaciju komplikuje činjenica da su nakon povlačenja Vašingtona iz rusko-američkog Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa uklonjena bilo kakva ograničenja u pogledu stvaranja i raspoređivanja raketa te klase, uključujući i u Aziji.

- Sa vojnog stanovišta, kombinacija udarne raketne komponente sa sredstvima PRO može da promeni odnos snaga ne samo u regionu, već i širom sveta. Ukoliko bude doneta odluka o razmeštanju raketa srednjeg dometa, ta situacija će predstavljati pretnju za istočne regione Ruske Federacije - upozorio je ministar.

Kontrola naoružanja u Evropi zavisi od SAD

Razvoj situacije u oblasti kontrole naoružanja u Evropi umnogome zavisi od Sjedinjenih Američkih Država, kazao je Šojgu.

- Zaključci nedavno održanog samita predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džozefa Bajdena su potvrdili da je problem obnove strateškog dijaloga više nego aktuelan. Nakupilo se mnogo pitanja koje je neophodno rešavati uzimajući u obzir interese svih strana - naglasio je.

Istovremeno je rekao i da Bečki dokument predstavlja osnovu kada je reč o kontroli naoružanja, a revizija tog sporazuma moguća je isključivo ukoliko se povrati poverenje između vojnih sila.

Rusofobija pobeđuje pragmatizam

Rusofobija zemalja-članica NATO-a pobeđuje pragmatizam, a povlačenje vojske iz Avganistana može da rezultira obnovom građanskog rata u toj zemlji, rekao je Šojgu.

Kako je rekao, dok su NATO snage bile prisutne u Avganistanu Rusija je u više navrata pozivala na konsolidaciju napora kako bi se napravila usaglašena politika po pitanju rešavanja konflikta u toj zemlji, međutim rusofobija je pobedila pragmatizam i sada su neophodne hitne mere.

- Moramo priznati da za 20 godina prisustva Alijanse nisu ostvareni opipljivi rezultati kako bi se situacija u Avganistanu stabilizovala i, samim tim, formirale održive strukture državne vlasti - naglasio je on.

On je ocenio da je sada neophodno iskoristiti potencijal Šangajske organizacije za saradnju jer bez saradnje sa Islamabadom i Teheranom nemoguće je rešiti "avganistansko čvorište".

U toku je priprema za ofanzivu u kosmosu

Šojgu je upozorio i na to da čitav niz zemalja stvaraju komandne centre čiji je glavni zadatak sprovođenje ofanzivnih operacija u kosmosu i sajber prostoru.

Prema njegovim rečima, digitalizacija, robotizacija i hiperzvučne tehnologije izbijaju u prvi plan kada je reč o razvoju novog naoružanja.

- Svet se ubrzano uvlači u novu konfrontaciju koja je daleko opasnija nego što je to bio slučaj tokom Hladnog rata - zaključio je.

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd