fbpx
Skip to main content
Bolnica

DREVNA BOLEST OŽIVELA U AMERICI, NAPADNUT KOLORADO: Devojčica (10) umrla, zabeležena 22 slučaja, mačke i psi u opasnosti!

Foto: Profimedia/ilustracija
Veoma je opasna i smrtonosna

Devojčica (10) umrla je od kuge pošto su 22 slučaja potvrđena u šest okruga Kolorada. Zdravstvene vlasti u Koloradu istražuju moguće izbijanje kuge nakon što je desetogodišnjakinja umrla od drevne bolesti ranije ovog meseca prvi put od 2015. godine.

Ovog leta odmor u Grčkoj se ipak isplati: Ultra All inclusive za hotel 5* = 7 noći od 1099€ po sobi

Ovog leta odmor u Grčkoj se ipak isplati: Ultra All inclusive za hotel 5* = 7 noći od 1099€ po sobi

AUSTRALIJA OŠTRO REAGOVALA, LOBIRAĆE KOLIKO GOD BUDE TREBALO: Pritisak velikog broja zemalja je ogroman, ali neće popustiti

AUSTRALIJA OŠTRO REAGOVALA, LOBIRAĆE KOLIKO GOD BUDE TREBALO: Pritisak velikog broja zemalja je ogroman, ali neće popustiti

ZAŠTO JE RUSIJI ZABRANJENA UPOTREBA ZASTAVE I HIMNE NA "OI"? Ruski sportisti u Tokiju bez obeležja, evo zbog čega!

ZAŠTO JE RUSIJI ZABRANJENA UPOTREBA ZASTAVE I HIMNE NA "OI"? Ruski sportisti u Tokiju bez obeležja, evo zbog čega!

Kuga, bolest koju uzrokuju bakterije koje se najčešće šire buvama, potvrđena je u šest različitih okruga, prema laboratorijskim rezultatima Odeljenja za javno zdravlje i životnu sredinu Kolorada. Preminulo dete živelo je u okrugu La Plata na jugozapadu Kolorada.

- Tako smo tužni zbog gubitka ovog mladog Koloradana i naše najdublje saučešće upućujemo porodici - rekla je državni veterinar dr. Dženifer Haus u izjavi koju je objavio "Asošijeted Pres".

kuga
Foto: Profimedia

- Javno zdravlje sprovodi epidemiološku istragu i želi da žitelji Kolorada znaju da je ova bolest retka, ali se ponekad javlja i da potraže medicinsku pomoć ako imaju simptome.

Država je prijavila 22 slučaja kuge između 2005. i 2020. godine. Devet ih je bilo u okrugu La Plata. U 2015. godini su od kuge umrle četiri osobe širom zemlje, uključujući dve iz Kolorada: odrasla osoba u okrugu Pueblo i tinejdžerka u okrugu Larimer, javlja javni radio Kolorada.

Antibiotici su visoko efikasni protiv bolesti, ali treba ih primeniti u roku od 24 sata od prvih simptoma, jer infekcija može prouzrokovati "ozbiljnu bolest ili smrt", navodi "Denver Pablik Helt". Većina simptoma je vrlo slična simptomima gripa: groznica, drhtavica, glavobolja, slabost i kašalj.

Infekcija često dovodi do nežnih ili otečenih limfnih čvorova i promene boje kože. Oni koji žive u zapadnom delu SAD-a, uključujući Kolorado, najviše rizikuju da ga dobiju, a baš bolesni pacijenti zahtevaju "hitnu i intenzivnu negu".

Od 2005. do 2021. godine, 568 životinja je pozitivno testirano na kugu u Koloradu, uključujući 104 mačke i pse. Državni zdravstveni zvaničnici nisu objavili spisak šest okruga u kojima je bolest nedavno pronađena, navodi "Denver Post".

Dana 18. maja DCPHE je objavio izjavu u kojoj poziva stanovnike da preduzmu mere predostrožnosti nakon što je utvrđeno da je veverica zaražena u okrugu El Paso.

- Kuga je u Koloradu prisutna najmanje od četrdesetih godina prošlog veka, a slučajevi divljih glodara u državi prijavljuju se dugi niz godina - rekao je doktor.

- Iako tokom leta primećujemo najveću aktivnost kuge, bolest se može naći kod glodara tokom cele godine, a ponekad se prelije i na druge vrste divljih životinja, kao i na domaće mačke i pse.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd