fbpx
Skip to main content
deca

Više od 14 odsto dece i adolescenata GOJAZNO: Evo koje će namirnice biti ZABRANJENE

Foto: Srbija Danas
Neophodno je unaprediti čas fizičkog vaspitanja

Sledeće nedelje biće predstavljena Uredba o nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, koju je Vlada Srbije usvojila 31. januara.

Rezultati istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine pokazali su da je svaka druga odrasla osoba bila prekomerno uhranjena, a da je 14 odsto dece i adolescenata gojazno. Povećanje broja gojaznih osoba iniciralo je uključivanje države u rešavanje ovog velikog javnozdravstvenog problema. 

U izradi programa prevencije učestvovali su Udruženje za prehrambenu industriju privredne komore Srbije i Ministarstvo zdravlja. Glavni ciljevi programa su promocija zdravog načina života i unapređenje zdravlja celokupnog stanovništva i smanjenje učestalosti gojaznosti dece, mladih, odraslih i starijih osoba.

vlada-srbije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Unapređenje saradnje sa proizvođačima hrane u cilju proizvodnje zdravijih proizvoda, razvoj akcionih planova za uvođenje mehanizma za smanjenje sadržaja soli i šećera, ograničenje sadržaja zasićenih masti i eliminaciju transmasti u proizvodima lokalnih proizvođača , kao i sertifikacija hrane u slučaju potrebe - su među prioritetnim oblastima za akciju.

Neophodno je unaprediti čas fizičkog vaspitanja tako da se u Uredbi navodi da deca i mladi od 5 do 18 godina svakodnevno treba da imaju sat vremena umerene do intenzivne fizičke aktivnosti. 

Program predviđa da do 2025. godine bude povećan broj fizički aktivne dece, omladine i odraslih osoba.

Ciljevi su definisanje kriterijuma za označavanje i deklarisanje hrane i posebno označavanje zdrave i nezdrave hrane.  

Zima ne posustaje: Evo kakvo nas vreme čeka u narednom periodu, sledi NEPRIJATNO iznenađenje

Uredba predviđa i unapređenje ishrane dece u predškolskim ustanovama  i školama, kao i odraslog stanovništva na radnom mestu. Izrada nacionalnih nutritivnih preporuka za decu uzrasta od 3 do 7 godina , kao i da se ograniči  tj. zabrani reklamiranje hrane bogate šećerom, solju i zasićenim mastima. 

Gojaznost predstavlja najčešći poremećaj ishrane danas i Svetska zdravstvena organizacija ju je proglasila najvećim neprepoznatim javnozdravstvenim problemom.

Jabuka i metar
Foto: Profimedia

Znatno povećava rizik za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, bolesti koštano-zglobnog sistema, steriliteta, depresije, ali i životno ugrožavajućih oboljenja kao što su infarkt srca, moždani udar, maligni tumori organa za varenje, dojki i materice. 

Mlada porodilja nije stigla do porodilišta: PORODILA SE SAMA KOD KUĆE

Ova oboljenja su uzrok najvećeg morbiditeta i mortaliteta, ali znatno smanjuju radnu sposobnost stanovništva i u našoj zemlji.

Mnogobrojne studije, stoji u Uredbi, pokazuju pozitivne efekte lečenjagojaznih osoba. Redukcija početne telesne mase za pet do deset odsto dovodi do sniženja nivoa šećera i holesterola u krvi, a snižava se i krvni pritisak. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
nenad's picture

nenad

Čini mi se da deo teksta nedostaje. Koje namirnice će biti zabranjene.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
18 Beograd