fbpx
Skip to main content
ID

DVADESET NAJOPASNIJIH TERORISTA SVETA: Lista koja ledi krv u žilama (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia
Lista na kojoj su se našli pripadnici Al-Kaide, neonacisti i drugi teroristi

Nevladina organizacija Counter Extremism Project koja za cilj ima borbu protiv ekstremizma i radikalnih pokreta, objavila je listu trenutno najopasnijih ekstremista na svetu.

ŠOK U AMERICI! Ministar zdravlja podneo ostavku

ŠOK U AMERICI! Ministar zdravlja podneo ostavku

NOVI SNAŽAN ZEMLJOTRES: Potres od 6,4 Rihtera u tatarskom moreuzu u Rusiji

NOVI SNAŽAN ZEMLJOTRES: Potres od 6,4 Rihtera u tatarskom moreuzu u Rusiji

PRVA ZEMLJA KOJA IDE NA REFERENDUM ZBOG KORONA VIRUSA: Poznato o čemu će tačno odlučivati

PRVA ZEMLJA KOJA IDE NA REFERENDUM ZBOG KORONA VIRUSA: Poznato o čemu će tačno odlučivati

Na spisku ove organizacije, našle su se brojne ličnosti koje su poznate u svetu po svojim vojnim ili političkim karijerama. Kako je navedeno CEP-ova lista najopasnijih ekstremista trenutno obuhvata osobe iz svakog dela sveta koje promovišu ideje koje mogu potencijalno ugroziti globalnu sigurnost.

Hasan Nasralah

Lider Hezbolaha predvodi listu trenutno najopasnijih ekstremista na svetu. Iako nema zvaničnu političku funkciju u vlasti, za Nasralaha mnogi stručnjaci govore kako je uticajniji od brojnih zvaničnika u Libanu. Sjedinjene Američke Države su Nasralaha proglasile teroristom još 1995. godine kada su mu blokirane sve transakcije i imovinu u toj državi.

Hasan Nasralah
Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha
Foto: Reuters

 

Amir Muhammad al-Mavla

Trenutni vođa tzv. Islamske države koji je na toj poziciji nasledio nekadašnjeg istaknutog člana organizacije Abu-Bakr al-Bagdadija. Pre toga, al-Mavla je slovio za jednog od najvažnijih ljudi Al-Qaide u Iraku. Prema zvaničnim izvještajima, vođa IDIL-a sumnjiči se za zločine nad Jezidima i ubistva više od 5.000 pripadnika ove zajednice u Iraku. Kada je u pitanju trenutna pozicija lidera tzv. Islamske države, stručnjaci ističu kako al-Mawla trenutno pokušava organizirati nove jedinice IDIL-a koje bi trebale vratiti teritorije koje je ovaj pokret izgubio u proteklom periodu.

Ismail Hanija

Vođa pokreta Hamas, proglašen je teroristom još 2018. godine, a države koje su proglasile palestinsku organizaciju Hamas kao terorističku su Kanada, SAD, Izrael, Japan i zemlje Evropske unije. U septembru 2020. Hanija je rekao da Hamas ima rakete sposobne da unište Tel Aviv i područja izvan njega, a upravo ta izjava je možda i najviše zaslužna zašto je Hanija pozicioniran visoko na listi.

ismail hanija
Ismail Hanija
Foto: Printscreen/AlArabiya

 

Bete Šepe

Članica neonacističkog pokreta NSU (National Socialist Underground) nakon određenog vremena, početkom 21. veka, isprofilisala se kao lider NSU-a, a mnogi je i danas smatraju uticajnom osobom među Nemcima. Tokom 2018. godine, Šepe je osuđena na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva 10 imigranata 2013. godine. Takođe, organizacija čiji je lider, tereti se za bombaške napade u Kelnu kao i druga ubistva koja su se u proteklim godinama dogodila u Nemačkoj, a čije su žrtve bili imigranti.

Bete Šepe
Foto: Printscreen/Wikipedia

 

Jusuf al-Karadavi

Islamista i neformalni ideolog organizacije Muslimansko bratstvo. Zbog svojih ekstremističkih stavova, al-Kadaraviju je zabranjen ulaz u SAD, Francusku i Veliku Britaniju. Pored toga, Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, proglasili su ga teroristom.

 

Stanislav Anatoljevič Vorobjev

Osnivač Ruskog carskog pokreta kojeg je američki Stejt Department proglasio teroristom 6. aprila 2020. godine. Pokret čiji je Vorobjev lider, definisan je kao neonacistički čiji je osnovni cilj stvoriti potpuno "belu" Rusiju uz monarhistički sistem vladavine. Takođe, članovi ovog pokreta učestvovali su i na ratištima u Ukrajini, a zvanični izvjštaji navode kako imaju nekoliko kampova za obuku u zemljama Skandinavije.

Ašin Viratu 

Vođa antimuslimanskog pokreta u Mijanmaru, poznat je kao i "budistički Bin Laden". Prema izveštajima, Viratu je odslužio desetogodišnju kaznu zatvora zbog podsticanja religijske mržnje, međutim i nakon samog izlaska nastavio je sa propagiranjem antimuslimanskih stavova. Aktivan je na svim društvenim mrežama, a njegove knjige moguće je kupiti širom Mijanmara.

Ašin Viratu
Foto: Printscreen/Youtube/TRTworld

Jehad Servan Mostafa

Mostafa, poznat i pod imenom Ahmed Gurej, smatra se trenutno najtraženijom osobom u SAD-u, a američki Stejt Department ponudio je nagradu od 5 miliona dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do hapšenja američkog ekstremiste. Prema posljdnjim informacijama Servan Mostafa aktivan je na ratištu u istočnoj Africi gde se bori u redovima organizacije Al-Šabaab koja tesno sarađuje sa Al-Kaidom. Pored toga, Mostafa je unutar pokreta zadužen za regrutovanje i obuku novih vojnika pokreta.

Martin Selner

Na listi najopasnijih osoba našlo se i ime dobro poznatog evropskog političara Martina Selnera. Krajnji desničar i vođa austrijske organizacije "Odbranimo Evropu", poznat je po svojim ekstremnim stavovima protiv imigranata i pripadnika islamske zajednice. Tokom 2018. godine zabranjen mu je ulaz u Veliku Britaniju i SAD zbog sumnje da u tim zemljama organizuje nove ogranke tzv. Identitaraca koji beleže rast u svim evropskim državama.

martin selner
Martin Selner
Foto: printscreen/youtube/OE24.TV

 

Mahathir Mohamad

Bivšeg malezijskog premijera prate brojne kontroverzne izjave. Tokom mandata, često je kritikovao evropske države, Jevreje ali i LGBT zajednicu. U oktobru 2020. godine, nakon terorističkog napada u Nici, izazvao je gnev javnosti izjavom kako "muslimani imaju pravo da ubiju milione Francuza zbog njihovog ponašanja u prošlosti". Takođe, poznat je i po izrazitim antisemitskim stavovima kao i radikalnim idejama koje promoviše svakodnevno putem medija u Maleziji.

Pored ovih, svakako najzanimljivijih imena, na listi najopasnijih ekstremista našla su se i imena generalnog sekretara Hezbolaha Amada al-Hamidavija, osobe zadužene za propagandu u organizaciji Al-Kaida Adela Barija, vođe pokreta Al-Šabaab Ahmeda Ubaidaha, kao i Andžema Čudarija.

 

Kurdski terorista Mulah Krekar, kao i vođe neonacističkih pokreta u Švedskoj i Rusiji Rinaldo Nacaro i Sajmon Lindberg, takođe su na CEP-ovoj listi najopasnijih ekstremista.

Poslednja tri mesta zauzimaju Toba Gondal, Samanta Lujtvajt i Dejvid Miat. Gondal i Lujtvajt već su odavno na listi Interpola zbog umešanosti u terorističke napade u Siriji, Keniji i još nekim državama Afrike. Takođe, u izveštaju se ističe kako su članice tzv. Islamske države i Al-Kaide zadužene i za edukaciju novih članova ovih militantnih organizacija.

 

Poslednja osoba na listi, Dejvid Majat, definitivno ima zanimljivu prošlost. Prema izveštaju, tokom sedamdesetih godina Majat je bio jedan od lidera nacističkog pokreta "The Order of Nine Angles" da bi tokom devedesetih godina u Velikoj Britaniji osnovao nacionalsocijalistički pokret NSM. U međuvremenu, 2006. godine Majat je odbacio nacističku ideologiju i posvetio se proučavanju islama. I

pak, i tokom tog perioda održavao je kontakte sa nacističkim grupama te je istovremeno podržavao i radikalne grupe poput Al-Kaide. Od 2010. godine, Majat više nije član niti jednog nacističkog pokreta, a prema određenim navodima odbacio je i islamska učenja te se posvetio "jedinstvenom načinu života" koji je opisao u svojoj knjizi "Philosophy of Pathei-Mathos" kao spiritualni način života.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd