fbpx
Skip to main content
Hajke Mas šef Nemačke diplomatije

SAD SE ZNA KO JE NAJVIŠE PRIŽELJKIVAO BAJDENOVU POBEDU: Šef diplomatije Nemačke ushićen za novo partnerstvo

Foto: Reuters
Hajko Mas rekao šta misli o ovogodišnjim izborima u SAD

Izbor Džoa Bajdena za narednog američkog predsednika je prilika za "novi dogovor" u transatlantskim odnosima, kojim bi se oživela bliska saradnja između Amerike i Evrope, ali i koji bi predvideo da Evropljani snose veću odgovornost na svetskoj pozornici, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

KAKVA PROPAGANDA, DONALD SAM PROTIV SVIH: Tramp iznosi ključne dokaze za krađu, niko ne objavljuje!

KAKVA PROPAGANDA, DONALD SAM PROTIV SVIH: Tramp iznosi ključne dokaze za krađu, niko ne objavljuje!

NEŠTO SE KUVA U BELOJ KUĆI: Tramp se povukao iz javnosti, Ovalni kabinet okružen marincima!

NEŠTO SE KUVA U BELOJ KUĆI: Tramp se povukao iz javnosti, Ovalni kabinet okružen marincima!

POLITIČKI ŠAMAR BAJDENU: Tramp čestitkom poručio ko je prvi čovek SAD!

POLITIČKI ŠAMAR BAJDENU: Tramp čestitkom poručio ko je prvi čovek SAD!

- Izborna pobeda Džoa Bajdena znači jednu stvar posebno: nove prilike za transaltansko partnerstvo. Potrebna nam je nova vrsta dogovora u transatlanskom partnerstvu, koji bi se zasnivao na odgovoru na međunarodne izazove međunarodnim rešenjima, a ne na politici ''Amerika na prvom mestu'' ili ''Evropa na prvom mestu" - rekao je Mas za AP.

Mas je ocenio da su odnosi sa SAD u protekle četiri godine često bili jednostrani.

- Odluke je donosila administracija ili Bela kuća, a zatim su stavljene pred nas i morali smo da se nosimo s njima. To nije saradnja koju smo priželjkivali i koju dalje želimo - rekao je Mas.

Mas je izrazio nadu da će administracija Bajdena vratiti SAD na svetsku scenu kao "aktivnog igrača" i pridružiti se drugim zemljama u suočavanju s globalnim izazovima, poput klimatskih promena, migracija i pandemije korona virusa.

On je, međutim, upozorio da ukoliko se ispune te nade, to ne znači da bi Evropa trebalo da dozvoli SAD da ponovo preuzmu odgovornost.

Mas je rekao da će Evropa morati da razvije stratešku nezavisnost ili rizikuje da postane "igračka" u takmičenju velikih sila - SAD, Rusije i Kine.

- Mi u Evropi moramo da se naviknemo da preuzimamo više odgovornosti, barem za svoje neposredno i šire susedstvo - rekao je Mas, navodeći kao primere nedavne napore na promovisanju bezbednosti u severnoj Africi i regiji Sahel.

Mas je, međutim, priznao da je Trampova administracija postigla upseh u pokretanju mirovnog procesa na Bliskom istoku, koji je bio u zastoju, pošto je nekoliko arapskih zemalja nedavno pristalo da normalizuje odnose sa Izraelom.

- Postoji zamah. I prilično sam siguran da će Džo Bajden to iskoristiti kao predsednik SAD - rekao je Mas.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd