Skip to main content
Džo Bajden

"BAJDENOVO LICEMERSTVO" Koristeći rupe u zakonu izbegavao da plati porez! Poznato koliko duguje (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/ NBC News
Nestranački izveštaj ukazuje da bi predsednik Džo Bajden mogao da duguje poreskoj upravi čak 500.000 dolara zaostalih poreza nakon što je izvestila da je godinama izbegavao da plati zdravstveno osiguranje kroz rupu u poreskim propisima.

Bajden se zalaže za zakon od 3,5 milijarde dolara za finansiranje brige o deci, obrazovanja i zdravstvene zaštite ciljajući na poreske prevare i povećavajući poreze na veće prihode kako bi "bogati platili svoj pravičan deo".

Nacrt zakona okončao bi trik izbegavanja poreza koji je očigledno koristio Bajden, kao i povećao revizorski budžet Poreske službe.

Najbrži put do NOVOG TELEFONA? Evo odgovora, a uz to možeš sjajno da se zabaviš

Najbrži put do NOVOG TELEFONA? Evo odgovora, a uz to možeš sjajno da se zabaviš

POPLAVE OPUSTOŠILE ŠPANIJU: Bujica nosila kola kao da su kutije šibica! Zatrašujući snimci obišli svet (VIDEO)

POPLAVE OPUSTOŠILE ŠPANIJU: Bujica nosila kola kao da su kutije šibica! Zatrašujući snimci obišli svet (VIDEO)

(UZNEMIRUJUĆE) TALIBANI VRATILI PRAKSU POGUBLJENJA I ODSECANJA UDOVA: Snimci kamenovanja žene do smrti zgranuli javnost (FOTO/VIDEO)

(UZNEMIRUJUĆE) TALIBANI VRATILI PRAKSU POGUBLJENJA I ODSECANJA UDOVA: Snimci kamenovanja žene do smrti zgranuli javnost (FOTO/VIDEO)

Međutim, izveštaj koji je sačinila Kongresna istraživačka služba, a do kojeg je došao Dejli Mejl, sugeriše da Bajden duguje porez prema trenutnim pravilima, što tvrdi i kongresmen koji je zatražio od istraživačkog instituta da ispita tu tvrdnju.

- Džo Bajden želi povećati poreze za 2,1 biliona dolara, tvrdeći da bogati moraju platiti svoj pravičan deo - rekao je predstavnik Džim Benks iz Indiane, predsednik konzervativnog Republičkog odbora za studije.

- Ali 2017. godine, multimilioner Bajden zaobišao je porez na plate-upravo one poreze koji finansiraju Medker i Obamker. Prema kriterijumima koje je CRS dao mojoj kancelariji, on duguje poreskoj upravi i američkom narodu stotine hiljada dolara zaostalih poreza. Svaki Amerikanac bi trebao da zna za poresko licemerstvo Džoa Bajdena - dodao je Benks.

Benks je rekao da izveštaj pokazuje da je Bajden nepropisno koristio 'S korporacije', istu poresku rupu koju je Obamina administracija pokušala i nije uspela da zatvori, tako da je mogao značajno smanjiti svoj Medicare porez na naknade za govor i prodaju knjiga 2017. i 2018. godine.

Biden i prva dama Džil Bajden platili su porez na prihod od te dobiti, ali je strategija dozvolila paru da preko svojih S korporacija - SeltikKapri Corp i Đakopa Corp - preusmeri više od 13 miliona dolara - i potražuje manje od 800.000 dolara kao prihod koji ispunjava uslove za porez Mediker - izbegavajući porez na samozapošljavanje od 3,8 odsto koji bi platili da su tačno nadoknadili prihod, navodi Volstrit Žurnal.

Predsednik nije posebno naveden u izveštaju CRP -a, ali pruža uvid u dobitne slučajeve Poreske uprave protiv poreskih obveznika koji prijavljuju sumnjivo niske plate od S korporacija i prijavljuju većinu svog prihoda kao „raspodele“ oslobođene od poreza na Mediker.

- Sudovi su se složili sa Poreskom upravom (IRS) da akcionari-zaposleni podležu porezu na zaposlenje kada deoničari uzimaju raspodelu, dividende ili druge oblike kompenzacije umesto razumne naknade - navodi se u izveštaju.

U izveštaju CRS-a takođe je detaljno navedeno da se predsedničke poreske prijave automatski revidiraju samo za period od četiri godine predsedničkog mandata.

Međutim, korporacije S u vlasništvu Bajdena ove godine ne rade, prema Beloj kući, što znači da IRS neće automatski izvršiti reviziju nad njima.

Bajden, koji se obično naziva "Džo iz srednje klase", više puta je tvrdio da bogati moraju "platiti svoj pošteni deo".

Njujorški kongresmen Kris Džejkobs, koji je pomno pratio to pitanje, rekao je za Njujork Post da 'Džo Bajden želi proširiti finansiranje i ovlaštenja Porezne uprave, kako bi mogli revizirati više Amerikanaca.'

- S obzirom na to da su liberalni Centar za poresku politiku i nestranačka Kongresna istraživačka služba postavili pitanja o načinu na koji je Bajden upravljao svojim porezima, zašto on ne traži da se prvo provere njegovi porezi? Bajden ne veruje u proširenje programa poput Mediker i Obamaker, jer je smatrao da je kupovina druge višemilionske vile i iznajmljivanje treće važnije od pomoći u finansiranju tih zakona - zaključio je Džejkobs.

Zakon o društvenoj potrošnji od 3,5 biliona dolara koji se Bajden nada da će usvojiti samo prebrojavanjem glasova demokratskih članova Kongresa okončao bi taktiku rupe u porezu koju je predsednik privatno koristio dugi niz godina.

Ako zakon odobri i sastavi Odbor za načine i sredstva, to bi povećalo finansiranje IRS-a za 80 milijardi dolara u narednih deset godina kako bi se pozabavilo tekućim pitanjem izbegavanja plaćanja poreza.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
29 Beograd