fbpx
Skip to main content
Pristalice predsednika Nikolasa Madura u Venecueli

PREDUZETE NOVE MERE: Venecuela ima plan kako da "preživi" američke sankcije!

Foto: Profimedia
Predstavnik Venecuele u OPEK-u i tehnički savetnik u venecuelanskoj kompaniji PDVSA Roni Romero dao je izjavu povodom američkih sankcija na gasnog i naftnog giganta.

Govoreći o novonastaloj situaciji u Venecueli i tumačeći uticaj američkih sankcija Romero je istakao da su izvozili velike količine nafte u SAD.

Da li smo već ugovorili posao veka? Srbija će od tranzita gasa zarađivati STOTINE MILIONA EVRA godišnje

- Mi se zaista suočavamo sa novim ilegalnim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Izvozili smo u SAD oko 500.000 barela dnevno. PDVSA će sada preusmeriti izvoz na druge kupce u Evropi i Aziji - rekao je on.

On je dodao da će Karakas učiniti sve što je u njegovoj moći da minimizira efekte američkih sankcija na ovog naftnog i gasnog giganta.

PDVSA, logo
PDVSA, logo
Foto: Profimedia

Odgovarajući na pitanje o tome kako bi se evropski i azijski kupci mogli da ubediti da kupuju naftu od Venecuele, rizikujući sankcije Vašingtona, Romero je naveo da se trenutno sankcije Vašingtona odnose samo na američke kompanije.

- U svakom slučaju, Rusija i Kina ne mare za američke sankcije - dodao je on.

Romero je istakao da će Venecuela "dati sve od sebe da ne utiče na tržište".

Premijer Poljske: ''Severni tok 2'' je nemoguće zaustaviti!

Izjava je usledila nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro kritikovao američke sankcije venecuelanskoj državnoj energetskoj kompaniji PDVSA 5. februara i izjavio da su ograničenja jednaka ilegalnoj zapleni.

Nikolas Maduro
Nikolas Maduro
Foto: Profimedia

Vašington je krajem januara uveo sankcije naftnom sektoru Venecuele, objavilo je američko Ministarstvo finansija. SAD su blokirale imovinu venecuelanske kompanije PDVSA u iznosu od 7 milijardi dolara i zabranile poslovanje s njom.

VUČIĆ U INTERVJUU ZA RUSKE "RIA NOVOSTI": Početak izgradnje gasovoda kroz Srbiju u narednih nekoliko dana!

Dok na drugoj strani SAD i njeni saveznici koji su već pokazali da im mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja nisu strana, kao da im je i savršeno normalno da se trude da po svaku cenu ne birajući sredstva sruše legitimno izabrane predstavnike zemalja koji im nisu po volji i koji misle svojom glavom. Ono što je SAD i njenim "satelitima" zasmetalo je to što je Venecuela zemlja sa najvećim potvrđenim rezervama nafte na svetu, prema podacima Američke agencije i zemlja koja ne želi da dozvoli da američke kompanije ekspoloatišu njihova prirodna bogatstva.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd