Utorak 19. mar 2024.
Kolinda i Erdogan

Erdogan ODBRUSIO Kolindi: Hrvatska da ostavi na miru Republiku Srpsku! (VIDEO)

Foto: Reuters
Sasuo joj u lice

Trenutna situacija u BiH je uokvirena Dejtonskim sporazumom. Struktura je unutrašnje pitanje BiH, istakao je Tajip Redžep Erdogan, nakon sastanka sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Ankari. Erdogan je tako na najdirektniji način odgovorio na nastojanja Zagreba da izmeni Dejtonski sporazum i ukine Republiku Srpsku, ili makar umanji njenu teritoriju.

- Naravno BiH ima trojni mehanizam, naši ministri se sastaju, mi kao lideri se sastajemo. Mi ćemo videti kako možemo doprineti rešavanju situacije. Ja mislim da mi kao lideri ne treba da se izjašnjavamo. Ne treba da iznosimo svoje mišljenje, to je unutrašnje pitanje BiH -  poručio je predsednik Turske osvrćući se na pitanje promene Ustava BiH i položaja Hrvata, prenosi N1.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, nakon sastanka, izjavila je da se Hrvatska i Turska zalažu za unapređenje društvenih procesa u BiH, te da će u narednom periodu ući u proces koji će biti koristan za dve države, tako i za region.

Novi SKANDAL dolazi iz Zagreba: Hrvati USTAŠI dali mesto u VLADI!

 - Želimo videti Bosnu i Hercegovinu kako se razvija- Želim da naglasim važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom, što će osigurati budućnost sva tri naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je pre moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susedima pružiti svu pomoć na tom putu - istakla je Kitarović.

Predsednik Turske Redžeo Tajip Erdogan izjavio je večeras i da će trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine biti održan tokom februara, a nakon tog sastanka uslediće i samit lidera tri zemlje.

Kolinda ostala bez teksta na Vučićevu izjavu, pa se vadi na praznike: Ne komentarišem političke izjave u ovom periodu

Kolinda i Erdogan
Foto: Reuters

Podsetimo, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pokušala je da američkog predsednika Donalda Trampa pridobije za hrvatasku stvar u BiH, a slično je pokušala i prilikom posete Moskvi i Vladimiru Putinu.

I tada je kao i sa Erdoganom ostala praznih ruku. Istina, i Tramp i Putin i Erdogan su joj poručili da pažljivo prate situaciju u Bosni.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd