fbpx
Skip to main content
Erdogan

ERDOGAN UZNEMIRIO SVETSKU JAVNOST: Postoji bolest koja se širi brže od korone

Foto: Profimedia
Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je na rastuću islamofobiju na Zapadu i poručio da vređanje drugih ljudi i njihovih verovanja nemaju veze sa slobodama.

Erdogan se preko video linka obratio učesnicima 23.godišnjeg kongresa Muslimanske američke zajednice (MAS) i zahvalio organizatorima koji su uspeli da pronađu način da se okupe na virtuelnoj platformi kada već uslovi pandemije kovid-19 ne dozvoljavaju tradicionalna okupljanja.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

VELIKI SKANDAL U NEMAČKOJ: Teške optužbe protiv pojedinih vojnika, otvorena istraga

VELIKI SKANDAL U NEMAČKOJ: Teške optužbe protiv pojedinih vojnika, otvorena istraga

"BLIŽI SE KRAJ IZRAELA": Poruka iranskog komandanta uteruje strah u kosti, izraelska ambasada drhti

"BLIŽI SE KRAJ IZRAELA": Poruka iranskog komandanta uteruje strah u kosti, izraelska ambasada drhti

- Svesni smo da između srca ne mogu biti granice. Udaljenost je navažna za one čija srca su ujedinjena - kazao je Erdogan.

Erdogan je upozorio na problem rastuće islamofobije na Zapadu i naveo "primer Francuske u kojoj se pod plaštom slobode govora vređa poslanik Muhamed".

- Vređanje nečijih svetinja je daleko od slobode. Mišljenje je jedno, a vređanje nešto drugo - kazao je Erdogan.

Ističući kako je ideološki fanatizam uzeo maha, Erdogan je kazao da oni koji ignorišu napade na džamije i ohrabruju vređanje muslimanskog proroka Muhameda, u stvari prikrivaju vlastiti fašizam.

Turski predsednik Erdogan je dalje kazao da je islamofobija bolest koja se širi brže od korona virusa.

- Kulturalni rasizam, diskriminacija i netolerancija su dosegli razmere da više ne mogu sakriti i u zemljama koje su godinama važile za kolevke demokratije - kazao je Erdogan.

On tvrdi da su islamofobija i ksenofobija postali trend koji rukovodi državnim politikama i otežava svakodnevni život ljudi.

Dodao je da je marginalizacija muslimana na bazi njihovih verovanja, jezika, imena i načina oblačenja postala uobičajena praksa u mnogim zemljama.

Turski predsednik Erdogan i ovom prilikom je kazao da se Turska odlučno suprotstavlja svim oblicima sukoba na etničkim ili verskim osnovama i da je uvek spremna da odgovori na napade na njene svete vrednosti.

- Nastojimo voditi umerenu, poštenu i samouverenu politiku koja je primer celom čovečanstvu, a posebno u kontekstu religijskih sloboda. Ne mešamo se u tuđa verovanja ili način života i garantujemo slobodu praktikovanja vere svim našim građanima - kazao je Erdogan.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
1 Beograd