fbpx
Skip to main content
AstraZeneka

EU BESNA NA PROIZVOĐAČE VAKCINA: Nisu zadovoljni današnjim sastankom, večeras opet "driblanje" AstraZeneke

Foto: Reuters
EU nije zadovoljna odgovorima koje im je AstraZeneka dala na današnjem sastanku i večeras će ponovo imati susret sa predstavnicima ove firme

Evropska unija nije zadovoljna odgovorima farmaceutske firme AstraZeneka i želi tačno da zna jesu li i kome su dosad proizvedene doze vakcina isporučene, izjavila je večeras poverenica za zdravstvo Stela Kiriakides.

IZBEGLICE "ZAROBILA" KORONA: UN prošle godine preselio najmanje raseljenih u zadnje dve decenije

IZBEGLICE "ZAROBILA" KORONA: UN prošle godine preselio najmanje raseljenih u zadnje dve decenije

KAD PILIĆI UTIHNU: Milion i po koka platiće glavom pojavu ptičjeg gripa na farmi

KAD PILIĆI UTIHNU: Milion i po koka platiće glavom pojavu ptičjeg gripa na farmi

NAŠAO BEBU IZBAČENU KRAJ PUTA: Šokantna priča o spašavanju kidnapovanog deteta (VIDEO)

NAŠAO BEBU IZBAČENU KRAJ PUTA: Šokantna priča o spašavanju kidnapovanog deteta (VIDEO)

- Evropska unija je predfinansirala razvoj i proizvodnju cepiva i želi da vidi povrat uloženog. Želi tačno da zna jesu li doze koje je AstraZeneka dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene - izjavila je Kiriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske firme AstraZeneca.

AstraZeneca je prošli petak "iznenađujuće" saopštila Birselu da neće moći sledećih nedelja da isporuči količine cepiva prema ugovoru koji je potpisala s Evropskom komisijom.

- EU želi da naručene i plaćene doze cepiva budu isporučene čim pre i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan - naglasila je poverenica.

Ubuduće će sve kompanije morati da obaveste EK kada žele da izvoze vakcine izvan EU

Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode vakcine protiv covida-19 morati unapred da obaveste Komisiju kada žele da izvoze vakcine proizvedene u EU u treće zemlje, s tim da to neće vrediti samo za humanitarne isporuke.

Komisija je zato predložila zemljama članicama da se čim pre uspostavi mehanizam za transparentnost izvoza vakcina iz EU.  

- Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza vakcina iz EU - istaknula je Kiriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko vakcina protiv covida-19 u ukupnom iznosu od 2.7 milijardi evra.

S obzirom na to da odgovori na pitanja koja je Komisija na popodnevnom sastanku pitala nisu zadovoljavajući, Kiriakides je najavila večeras novi sastanak s predstavnicima AstraZeneke.

- EU će preduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane i njihova prava - rekla je poverenica. 

Očekuje se da će Evropska agencija za lekove u petak dati odobrenje za korišćenje cepiva koje je AstraZeneka razvila u saradnji sa Univerzitetom u Oksfrodu ali pitanje je koliko će to vredeti ako firma ostane pri svojoj najavi da će biti znanog kašnjenja u isporuci vakcina.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd