fbpx
Skip to main content
vakcine, vakcinacija

DA LI VAKCINE STIŽU NA ZAPADNI BALKAN PREKASNO: Kako je EU "ostavila na cedilu" i sebe i ostatak Evrope

Foto: Profimedia/ilustracija
EU se suočava sa problemom isporuke vakcina od proizvođača što je zemlje Zapadnog Balkana dovelo u nezavidnu poziciju da ostanu bez vakcinia

Evropska unija će zapadnom Balkanu u aprilu isporučiti 650.000 doza Fajzerovih vakcina iz vlastitih sredstava u okviru pomoći za region.

OD SUTRA U HRVATSKU I SA POTVRDOM O VAKCINACIJI: Ako ste primili ova cepiva, možete da uđete u zemlju

OD SUTRA U HRVATSKU I SA POTVRDOM O VAKCINACIJI: Ako ste primili ova cepiva, možete da uđete u zemlju

HOROR KOD BANJALUKE: Dečak (2) umro od gušenja

HOROR KOD BANJALUKE: Dečak (2) umro od gušenja

EU DONELA ODLUKU KOJA ĆE RAZBESNETI SARAJEVO: Sankcije za političarie BiH ostaju na snazi

EU DONELA ODLUKU KOJA ĆE RAZBESNETI SARAJEVO: Sankcije za političarie BiH ostaju na snazi

Ovu informaciju je na Twitter nalogu potvrdila i Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, i naglasila da pandemija može da se pobedi samo ako zemlje zajedno rade.

Svaka od zemalja zapadnog Balkana će zaključiti odvojeni sporazum o preuzimanju vakcina, nakon čega će se znati i koliko će doza dobiti svaka od njih.

Evropska unija će tražiti da u prioritetnim grupama za vakcinu budu ranjivi delovi populacije i medicinski radnici.

 

Uprkos tome, kako smatra Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, u mnogim zemljama regiona stvorena je percepcija da EU ne pomaže i da nije solidarna, što se posebno intenziviralo u vreme kad je EU i sama upala u probleme zbog kašnjenja isporuka vakcina za vlastito stanovništvo.

- EU pokušava ispraviti što se ispraviti može. Uvek je to teži posao kad se radi negativna kampanja o EU. Svakodnevno čujemo kritike o nesposobnosti EU, koja je potpuno zatajila, od strane onih koji sami u svojim državama u ovom pogledu ništa nisu uradili. No, lakše je upreti prstom u drugoga i pribaviti alibi kako ne vredi činiti reforme da bi se ušlo u EU - smatra Topićeva. Dodaje da čak ni ova isporuka od 650.000 doza neće pomoći da se promeni percepcija koja je već stvorena.

Stanovnici Zapadnog Balkana sa više oduševljenja dočekuju donacije iz Kine i Rusije

- Propaganda je učinila svoje, stavovi su već formirani. Donacija će biti prihvaćena, ali neće značajnije da se promeni percepcija o tome da smo ostavljeni na cedilu kad je bilo najpotrebnije, tako da donacija ne donosi oduševljenje. I dalje će s više pažnje i oduševljena biti dočekane i pozdravljene donacije iz Kine i Rusije - smatra ona.

U Evropskoj komisiji su rekli da EU čini više od onog što se izveštava u javnoj sferi kada je u pitanju pomoć za vakcinaciju stanovništva u zemljama van EU.

Podsećaju da je Jozef Borel, visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednost EU, nedavno napomenuo da je EU izdvojila više od milijarde evra da podrži razvoj vakcina i terapija za lečenje kovida. Tehnologija genetske manipulacije i menjanja RNK virusa, poput one koju koristi Fajzer je, kako je podsetio, razvijena u Evropi. Naglasio je da je 1,3 milijardi doza, koliko je EU naručila, znatno više od potreba za 447 miliona ljudi, koliko živi u EU, te je podsetio na zaključke Saveta Evrope da će ostalo biti podeljeno ostatku sveta.

Upravo je iz ovog izvora obezbeđeno dovoljno doza za donaciju zemljama u regionu zapadnog Balkana.

U tekstu koji je napisao Borel indirektno se može iščitati da će značajne količine vakcina iz EU za ostatak sveta biti moguće očekivati krajem leta, odnosno u septembru, zato što on ističe da se očekuje da će stanovništvo EU doseći imunitet krda, koji podrazumeva vakcinaciju 70 odsto populacije u tom periodu.

- Između 1. decembra 2020. i 15. marta 2021. EU je već isporučila 46 miliona doza u 33 zemlje, uključujući i one koje nisu izvezle nijednu jedinu dozu - naveo je Borel. Očigledno je da je Borel u ovoj opaski mislio na Veliku Britaniju, koja je obezbedila dovoljno dozi "AstraZenekinih" vakcina za sebe, što je značilo smanjene isporuke za zemlje EU.

Faris Kočan, analitičar i istraživač na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, kaže da isporuka vakcina zapadnom Balkanu ne može toliko pomoći EU koliko joj može odmoći ako ih ne isporuči. On smatra da EU gubi bitku o percepciji sposobnosti isporuke vakcina protiv Rusije i Kine, koje su uspele, kako on kaže, ubediti javnost da su bolje i u proizvodnji i u isporukama vakcina.

- Osnovni problem je da EU nema dovoljno vakcina ni za vlastite članice. Indikativan primer je Slovenija, u kojoj hronično nedostaju vakcine i sve veći broj ljudi ide u Srbiju da se tamo vakcinišu - ističe on.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd