Skip to main content
Testiranje, koronavirus

EVROPA POLAŽE NADU U BRZE ANTIGENSKE TESTOVE: Biće priznati svuda!

Foto: Profimedia/ilustracija
Predsednik Evropskog saveta traži da se sve mere predostrožnosti usklade na evropskom nivou

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je na što masovniju primenu antigenskih testova koji omogućuju lakšu identifikaciju nosilaca korona virusa.

ISLAM NIJE TERORIZAM: Saudijska Arabija osudila karikature proroka Muhameda, ali zanemarila jednu činjenicu

ISLAM NIJE TERORIZAM: Saudijska Arabija osudila karikature proroka Muhameda, ali zanemarila jednu činjenicu

AMERIČKI SISTEM GLASANJA JE NEPRIMEREN: Tramp nezadovoljan izbornim procesom u SAD

AMERIČKI SISTEM GLASANJA JE NEPRIMEREN: Tramp nezadovoljan izbornim procesom u SAD

ŠARLI EBDO NASTAVLJA DA ŠOKIRA: Erdogan u donjem vešu i gola zadnjica žene s hidžabom (FOTO)

ŠARLI EBDO NASTAVLJA DA ŠOKIRA: Erdogan u donjem vešu i gola zadnjica žene s hidžabom (FOTO)

Mišel je dva dana pre virtuelnog samita, na kojem će predsednici država članica razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Evropskoj uniji, pozvao na odlučnu akciju na evropskom nivou baziranu na dva nivoa: testiranju i praćenju kontakata i vakcinama.

Mišel kaže da je PCR testove, koji su dosad bili favorizirani i koji daju pouzdane rezultate, potrebno dopuniti s antigenskim testovima, koji, iako su manje pouzdani, donose rezultate u roku od 15 minuta te iz tog razloga omogućavuju brže i lakše utvrđivanje pojedinaca koji su nosioci virusa i zarazni, posebno kada su asimptomatski.

- Pri tome ne smemo ponoviti ranije greške: moramo koordinisati odobravanje tih testova kako bi bili priznati na razini cele Evrope. Nadalje, proizvodni kapaciteti trebaju biti strateški osigurani na evropskom nivou kako bi takvi testovi bili svugde u isto vreme. Ne možemo da dozvolimo ponavljanje situacije od proletos kada smo imali 'utrku' za maskama - kaže Mišel.

Mišel dalje ističe da je potrebno osigurati delotvoran sistem praćenja kontakata, a na evropskom nivou to u prvom redu znači osigurati međusobnu operativnost aplikacija za praćenje kontakata.

Mišel poziva zemlje članice da se usaglase o zajedničkim pravilima o samoizolaciji i karantinu.

Što se tiče vakcina i vakcinisanja, Mišel upozorava da se haos mora izbeći po svaku cenu. Treba definisati kriterijume za raspodelu vakcina među zemljama i odrediti prioritetne grupe koje bi trebalo prve da se vakcinišu.

Što se vakcinacije tiče, biće potrebno osigurati nadzor, posebno pratiti delotvornost i nuspojave. Takođe mora da  se osigura informisanje i borba protiv dezinformacija, jer ako se previše ljude bude bojalo vakcina, cela operacija može doći u pitanje, navodi Mišel.

- Oluja još nije gotova. Svi smo u istom čamcu. Imajući to na umu, započinjemo redovite sastanke predsednika. Prvi će biti u četvrtak - zaključio je Michel u svom biltenu koji je objavio pre samita.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light snow
2 Beograd