fbpx
Skip to main content
Napoleon

NAPOLEON JE BIO OPČINJEN RUSIJOM: Iako je katastrofalno poražen, nikada nije prestao da joj se divi

Foto: Wikipedia
Francuski imperator je rusku prestonicu uporedio sa Rimom

Vojska francuskog imperatora Napoleona 24. juna 1812. godine, bez objave rata, izvršila je invaziju na teritoriju Rusije. Ruska vojska se suprotstavila strategijom paljenja zemlje i izbegavanjem velikih bitaka. Čime je još Rusija zadivila francusku vojsku?

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) JEZIVE SCENE NA ULICAMA VAŠINGTONA: Policijski džip uleteo u masu, ima povređenih

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) JEZIVE SCENE NA ULICAMA VAŠINGTONA: Policijski džip uleteo u masu, ima povređenih

ČLANICE BENDA "PUSI RAJOT" NAPRAVILE HAOS U MOSKVI: Pregazile policajca automobilom u pokušaju bekstva

ČLANICE BENDA "PUSI RAJOT" NAPRAVILE HAOS U MOSKVI: Pregazile policajca automobilom u pokušaju bekstva

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HULIGANI BRUTALNO PREBILI MLADIĆA (15): Otvorili su mu lobanju, lekari se bore za život

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) HULIGANI BRUTALNO PREBILI MLADIĆA (15): Otvorili su mu lobanju, lekari se bore za život

Taktika ruske vojske je bukvalno porazila Napoleona. Pod vođstvom generala Barklaja de Tolija, vojska se držala taktike stalnog povlačenja: iz Vitebska, Smolenska, na kraju i iz Moskve. Rusi su ušli u samo dve bitke sa Francuzima do trenutka kada je general Mihail Kutuzov preuzeo komandu nad vojskom.

Prešavši granicu ogromnog Ruskog carstva francuske vojnike su sačekali pusti gradovi i glad. Odmah je počela panika. Bonaparta, dok je bio na ostrvu Sveta Jelena, se sećao: "Moji pukovi, zaprepašćeni što posle toliko teških i ubilačkih prelaza plodovi njihovog truda izgledaju sve dalje, počeli su zabrinuto da gledaju na daljinu koja ih razdvaja od Francuske".

Priča o neprobojnim zidinama Smolenska zauzima celu jednu stranicu u Napoleonovim beleškama. Posle oduševljenja divnim pogledom na grad, Napoleon nastavlja da opisuje besmislene pokušaje osvajanja.

- Upotrebio sam svu artiljerijsku rezervu da bih izvršio proboj, ali uzalud, naša topovska đulad su zapinjala u neverovatno debele zidine i nisu eksplodirala. Bilo je moguće uraditi samo jedno, usmeriti svo naše oružje na dve kule, ali nismo znali koja je debljina zidova - prisećao se Napoleon.

Kretanje Napoleonove vojske je bilo praćeno požarima, paljeni su gradovi, putevi i usevi. Rusi su palili sve: kuće, prodavnice, ulice. U Smolensku, Gžatsku i Malom Jaroslavu Francuzi su sami gasili požare.

Napoleon
Foto: Wikipedia

Napoleon je u beleškama primetio sa tugom: "Moskva se pretvorila u more vatre. Pogled sa balkona Kremlja bio bi dostojan Nerona, koji je zapalio Rim, što se mene tiče, ja nikada ovo ne bih uradio, od ove užasne slike kao da mi je srce prokrvarilo". 

Umetnost ruskih graditelja je zadivila Napoleona. On je u svojim memoarima opisivao kule Smolenska i na taj način opravdavao svoj vojni neuspeh.

Moskva je oduševila francuskog imperatora: "Sagrađena je kao Rim, na sedam brežuljaka, Moskva pruža slikovit pogled".

Napoleon
Foto: Wikipedia

- Treba videti sliku grada koji je poluevropski, poluistočni, sa dvesta crkava i hiljadu poglavlja koji se nad njim nadvijaju, kako bi se razumelo to što smo mi doživeli, kada smo sa Poklone gore videli ispred sebe Moskvu - govorio je Napoleon.

Napoleon je prošao mnogim ruskim putevima i skoro svi su mu bili teški za osvajanje. U svojim sećanjima Bonaparta je ruske puteve nazivao izuzetno neprohodnim.

- Nedostatak informacija o stanju na putevima, nepotpune i nepouzdane mape, bili su razlog što se nisam usudio da vojsku uputim u više pravaca, jer ništa nije moglo da dokaže postojanje prohodnih puteva - pisao je Napoleon.

Napoleon
Napoleon se povlači iz Moskve
Foto: Wikipedia

Napoleona je najviše iznenadilo i izazvalo poštovanje ponašanje ruskog naroda.

- Najstrašnija vojska ne može uspešno da vodi rat protiv naroda, koji je rešio da pobedi ili da umre. Nismo više imali posla sa stanovnicima Litvanije, ravnodušnim posmatračima velikih događaja. Čitavo rusko stanovništvo je u trenutku našeg dolaska ostavljalo svoje domove. Na našem putu smo videli samo napuštena i zapaljena naselja. Odbeglo stanovništvo je formiralo bande koje su se borile protiv nas - rekao je Napoleon o ruskom narodu.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd