fbpx
Skip to main content
Volata

Fudbal na fašistički način: Musolinijev sport kojim je hteo da ukine "kalčo", a razlog je potpuno neverovatan

Foto: Wikipedia
Igra koju Italijani nisu prihvatili

Volata je sport nastao u Italiji između dva svetska rata. On je u stvari bio spoj više različitih sportova - fudbala, ragbija i rukometa.

Nastanak volate

Fudbal je oduvek bio jedan od omiljenih igara kod Italijana. Dolaskom na vlast fašista na čelu sa Benitom Musolinijem nakon Prvog svetskog rata, nova italijanska vlast pokušava da oblikuje društvo i svest ljudi po meri ove ideologije.

Benito Musolini
Benito Musolini
Foto: Profimedia

Iako najpopularniji sport, i fudbal se našao “na meti” fašista. Budući da su fašisti smatrali da italijanski narod treba da se vrati svojim pravim vrednostima oličenim u rimskoj tradiciji, na fudbal se gledalo kao na stranu igru, čija pravila su definisali Englezi.

Nacionalni sekretar Fašističke partije Italije, koji je ujedno bio i član Olimpijskog komiteta, Augusto Turati, osmislio je novu igru koja je bila spoj fudbala (kalča) i ragbija za koga se smatralo da potiče od drevne rimske igre “harpastum”. Stvorena je volata.

Rođen je pre 1.000 godina, a DANAS se pridržavamo njegovih PRAVILA: Znate li ko je izmislio OBROKE i STAKLENU ČAŠU?

Volata menja fudbal

Od 1929. godine fašisti su počeli da propagiraju ovaj sport širom Italije u novinama, na radiju i putem uličnih plakata. Fudbal je stavljen u drugi plan zbog toga što je, kako su fašisti smatrali, to bila engleska igra koje su se “razvijale samo noge”.

Volata je smatrana za sport “po meri” fašista. Smatrali su da se putem ovog sporta razvijaju svi mišići u telu i da to dovodi do jačanja italijanske nacije pošto su pravila dozvoljavala igranje i rukama i nogama.

Za kratko vreme formirano je na stotine timova volate. Organizovana su razna takmičenja, među kojima je bio najbitniji kup kada je na finalnoj utakmici bio prisutan Benito Musolini.

Pravila igre

Teren na kome se igrala volata bio je dug 90 i širok 60 metara. Cilj igre je postići gol ubacivanjem lopte kroz okvir širine 5 i visine 2.44 metara. Igrači su mogli podjedanko da se koriste nogama i rukama prilikom upućivanja paseva ili pokušaja da se postigne gol. Kao i u fudbalu, pobednik je onaj tim koji da više golova za vreme trajanja utakmice.

Ukoliko nameravate da umrete zaobiđite ovaj grad: Mesto blizu Severnog pola gde je smrt zabranjena

Lopta je bila slična fudbalskoj, težine 400 grama. Utakmica je bila podeljena na tri vremenska perioda koja su trajala 20 minuta. Između svakog peroida postojale su pauze koje su trajale 5-10 minuta.

Svaki tim imao je po osam igrača - zadnja linija je sačinjena od golmana i dva odbrambena igrača, na sredini je bilo 3 igrača, dok su za postizanje golova bila zadužena dvojica napadača. Igrač nije smeo da se kreće sa loptom više od deset metara. Svi igrači, osim golmana nisu smeli da uđu u prostor označen linijom na 8 metara od gola. Ukoliko igrač želi da preotme suparničkom igraču loptu mogao je to samo kontaktom iznad pojasa.

Fudbal ipak pobeđuje

Fudbal
Foto: Profimedia

Volata ipak nije stekla popularnost među Italijanima. Pored velike propagande vlasti i forsiranja ovog sporta, vremenom je došlo do ukidanja klubova širom zemlje. U sezoni 1936-1937 volata je ukinuta. Jedan od glavnih razloga je bilo osvajanje fudbalskog svetskog prvenstva 1934. godine koji je bio održan upravo u Italiji. “Kalčo” se vratio na velika vrata, a italijanski fašisti su morali da ga priznaju kao glavni italijanski sport.

Slične tekstove o zanimljivoj istoriji možete pratiti OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
0 Beograd