Utorak 19. mar 2024.
Nosač aviona Šarl de Gol

GDE SE UPUTIO AMERIČKI BROD? Njujork Tajms otkrio da nosač aviona Karl Vinson nije blizu Severne Koreje!

Foto: Profimedia
Krenuo ka drugom pravcu

Kada se povećala zabrinutost da li će Severna Koreja obaviti još jednu raketnu probu, Bela kuća je objavila da je poslala američki nosač aviona u Japansko more.

DA LI ĆE DOĆI DO RATA IZMEĐU SEVERNE KOREJE I SAD?! Oštra retorika i demonstracija vojne moći svetskih sila!

ZAOKRET TRAMPOVE POLITIKE PREMA SIRIJI: SAD šalju dodatne trupe, sukob sa Rusijom sve izvesniji?!

Nosač aviona je navodno poslat kao jaka poruka odvraćanja, i da bi predsednik Donald Tramp imao više opcija da odgovori na provokativno ponašanje Pjongjanga.

Međutim, piše "Njujork tajms", problem je bilo to što su nosač aviona "Karl Vinson" i njegova udarna pratnja od četiri broda tada plovili u suprotnom pravcu.

Kako se navodi, oni su se uputili da bi učestvovali u zajedničkim vežbama sa Ratnom mornaricom Australije u Indijskom okeanu, 3.500 milja jugozapadno od Korejskog poluostrva. 

Zvaničnici Bele kuće su rekli, piše list na svom sajtu, da su se oslanjali na uputstva Sekretarijata za odbranu" čiji su zvaničnici, međutim, za list opisali "niz kratkih spojeva u nizu događaja" - od "preranog saopštenja" Komande za Pacifik o slanju grupe brodova, do "pogrešnog objašnjenja" sekretara SAD za odbranu Džima Matisa, "što je sve proizvelo pogrešnu tvrdnju da američka armada juri ka vodama Severne Koreje". 

Svet u STRAHU od proslave DANA SUNCA, Severna Koreja SPREMNA! (FOTO)

Kada je Beloj kući 11. aprila postavljeno pitanje o brodu "Karl Vinson", njegov dolazak je već bio objavljen na naslovnim stranicama štampe širom Jugoistočne Azije, raspirujući strahovanje da Tramp razmatra preventivni vojni napad na Severnu Koreju, piše "Njujork tajms". 

Tvrdnje da američka borbena grupa plovi tamo, bile su prikazane kao novi dokaz "snagatorskog stila" Trampa koji je dva dana ranije naredio raketni napad na Siriju i to dok je s predsednikom Kine Sijem Djinpingom završavao dezert tokom večere na Floridi. 

- Saga sa svojevoljnim nosačem" možda nikada ne bi izašla na svetlo dana da Ratna mornarica SAD nije u ponedeljak objavila fotografiju "Karla Vinsona" kako plovi kroz Moreuz Saga koji razdvaja Javu od Sumatre. Fotografija je načinjena u subotu, četiri dana pošto je sekretar Bele kuće za štampu, Šon Spajser, opisivao zadatak tog broda na sasvim drugom mestu, u Japanskom moru. 

TRAMPOVA POLITIČKA MOČVARA: Sedam GREHOVA šefa Bele kuće, koliko koštaju LAŽNA OBEĆANJA?

Ipak, kurs kojim "Karl Vinson" sada plovi je ka severu, ka Korejskom poluostrvu, gde se očekuje da će stići iduće nedelje, kažu zvaničnici Sekretarijata za odbranu. Bela kuća je, međutim, odbila da prokomentariše zabunu, a sve koji je o tome pitaju, uputila je na Pentagon. 

Međutim, u četiri oka, zvaničnici Bele kuće izražavaju zaprepašćenje što Pentagon nije reagovao na vreme, posebno imajući u vidu napetost u regionu, i to što su zvaničnici javno govorili i o tome i o upućivanju broda, zaključuje "Njujork tajms".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd