Utorak 19. mar 2024.
Nagorno-Karabah

"GDE SI DOSAD ČOVEČE, SRAMOTA!" Evropski lider izviždan u Jermeniji, Evropa ih izneverila tokom rata u Karabahu!

Foto: Profimedia/ilustracija
Narod je ogorčen na Evropu

Predstavnici omladinskog krila opozicione stranke "Dašnakcjutjun" dočekali su u Jerevanu šefa Evropskog saveta Šarla Mišela uzvicima: "Sramota!", izražavajući nezadovoljstvo zbog odsustva reakcije u Briselu na eskalaciju u Nagorno-Karabahu, prenosi portal "para.tv".

Potpuni letnji ugođaj - HIT ponude grčkih hotela

Potpuni letnji ugođaj - HIT ponude grčkih hotela

BOMBA! Kolumbijska policija otkrila koji bivši zvaničnik stoji iza LIKVIDACIJE predsednika Haitija (FOTO/VIDEO)

BOMBA! Kolumbijska policija otkrila koji bivši zvaničnik stoji iza LIKVIDACIJE predsednika Haitija (FOTO/VIDEO)

NEMCIMA PRETI NOVA KATASTROFA: Opasnost se nazire, meštani u strahu - vlasti naredile evakuaciju! (VIDEO)

NEMCIMA PRETI NOVA KATASTROFA: Opasnost se nazire, meštani u strahu - vlasti naredile evakuaciju! (VIDEO)

- Ovde smo kako bismo dočekali Šarla Mišela i pitali ga gde je bila Evropa za sve vreme rata (sukoba u Nagorno-Karabahu), kada je protiv Jermenije korišćeno fosforno oružje, kada je u Arcahu (Nagorno-Karabah) Azerbejdžan ubijao civile - izjavila je učesnica protesta Kristin Vardanjan. Kako je dodala, stanovnici Jermenije se pitaju zašto su Evropljani do sada ćutali i zašto je Mišel došao tek sad.

- Da li oni pokušavaju da kupe Jermeniju? Saopštavamo da Jermenija nije na prodaju - kazala je Vardanjan.

Prema njenom mišljenju, evropska delegacija neće uspeti da realizuje svoju agendu.

- Želimo da pitamo da li su se oni sastali sa političkim zatvorenicima koji se pojavljuju u Jermeniji svaki dan. Da li su to evropske vrednosti, demokratija? Da li Evropa podržava novog diktatora u regionu? - upitala je Vardanjan.

Kako je saopšteno, od 16. do 18. juna planirano je da Mišel održi bilateralne sastanke sa vršiocem dužnosti premijera Jermenije Nikolom Pašinjanom, predsednikom zemlje Armenom Sarkisjanom kao i sa liderom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom.

Ranije je šef Evropskog saveta rekao da je organizacija spremna da pruži ekspertsku pomoć u delimitaciji i demarkaciji granica Jermenije i Azerbejdžana.

Posle sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra prošle godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra.

Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd