fbpx
Skip to main content
Bil Gejts i Ilon Mask

GEJTS I MASK GRADE OGROMNO POSTROJENJE U ŠKOTSKOJ ZA SPAS PLANETE: Milijarderi sa naučnicima staju na put klimatskim promenama

Foto: Profimedia
Emisija ugljenika biće drastično umanjena

Postrojenje će godišnje preuzimati ekvivalent ugljenika iz čak 40 miliona stabala u Škotskoj. Tehnologije hvatanja ugljenika imaju veliki potencijal za pomoć u borbi protiv klimatskih promena, a velika imena kao što su Bil Gejts i Elon Mask pokazuju svoju veru u tehnologiju ulaganjem u nova rešenja.

POTPUNO BEZBEDNO: Evo kako najlakše da zaštite i vas i vaše mališane od komaraca

POTPUNO BEZBEDNO: Evo kako najlakše da zaštite i vas i vaše mališane od komaraca

CENE NAFTE NASTAVILE DA PADAJU: Delta soj uneo nervozu na tržište

CENE NAFTE NASTAVILE DA PADAJU: Delta soj uneo nervozu na tržište

SRBI DEVET PUTA VIŠE SKLANJALI SA STRANE: Dinarska štednja u julu premašila sva očekivanja

SRBI DEVET PUTA VIŠE SKLANJALI SA STRANE: Dinarska štednja u julu premašila sva očekivanja

Sada se svet sprema za napredak u tehnologijama hvatanja ugljenika, s otvaranjem novog objekta u Škotskoj koji će svake godine uklanjati do milion tona ugljenika iz vazduha, otkriva se u saopštenju za štampu.

Objekat za direktno hvatanje vazduha (DAC) izgradiće britansko preduzeće za prenos energije "Storegga Geotechnologies" u saradnji sa kanadskom firmom za tehnologiju hvatanja ugljenika "Carbon Engineering", piše portal "Interesting Engineering".

Postrojenje, koje će biti najveće na svetu, izvlačiće ekvivalent ugljenika (milion tona) koji bi apsorbovalo 40 miliona stabala tokom godine. Sav apsorbovani ugljenik će se zatim odložiti u skladišta ispod mora.

Objekat će sadržati velike ventilatore koji uvlače vazduh u posudu napunjenu tečnošću koja vezuje ugljen-dioksid. Kada se veže, uhvaćeni ugljenik se rafiniše i transformiše u pelete kalcijum karbonata.

Ovi peleti se, pak, zagrevaju i raspadaju u tok CO2 zajedno sa kalcijum-oksidom. Ovaj tok se zatim čisti od nečistoća, nakon čega se upumpava u podmorje.

Uklanjanje ugljenika je neophodno ako želimo da dostignemo neto emisije na nivou nule. Novi objekat pridružuje se nizu drugih inovacija u tehnologiji hvatanja ugljenika čiji je cilj da ispune zahtev smanjenja količine CO2 u atmosferi ako želimo da preokrenemo štetne efekte klimatskih promena.

Kao što Unija zabrinutih naučnika (UCS) ističe na svojoj veb stranici, "da bismo dosegli neto emisije nula, moramo učiniti više od pukog smanjenja emisije: moramo aktivno ukloniti ugljen-dioksid iz atmosfere ili nadoknaditi njegove efekte."

Još jedan novi sistem, "Carbfix" koji podržava Bil Gejts, izvući će ugljenik iz atmosfere i pretvoriti ga u kamenje. Jedan koji su smislili naučnici UCLA u međuvremenu crpi inspiraciju iz školjki za izvlačenje ugljenika iz okeana, koji bi zauzvrat apsorbovao više iz vazduha.

Iako će škotski pogoni iz "Storegga Geotechnologies" i "Carbon Engineering" uglavnom biti usmereni na uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere, obe kompanije kažu da žele na kraju da prodaju ugljen-dioksid prikupljen iz njihovih pogona.

Dve kompanije trenutno traže lokaciju svog novog objekta u Škotskoj, koja je izabrana zbog činjenice da je veliki broj njene radne snage već obučen za veštine potrebne za takve projekte - obnovljiva energija ispunila je preko 97 odsto potreba zemlje za energijom 2020. godine.

U svom saopštenju, "Carbon Engineering" kaže da oba partnera imaju za cilj da postrojenje bude u funkciji do 2026. godine.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd