fbpx
Skip to main content
Tigraj

GLAD KUCA NA VRATA TIGRAJA: Krvavi sukob ostavio sto hiljada ljudi odsečeno od sveta (VIDEO)

Foto: Reuters
Izbeglice iz Eritreje ostaju bez hrane, sve veze prekinute

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su danas da će oko 100.000 izbeglica iz Eritreje koji se nalaze u kampovima u severnom regionu Etiopije Tigraj, i koji su odsečeni od sveta poslednjih mesec dana, ostati bez hrane.

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

VEST KOJU JE SVET ČEKAO: EU objavila DATUM kada će odobriti vakcinu Moderna

VEST KOJU JE SVET ČEKAO: EU objavila DATUM kada će odobriti vakcinu Moderna

UBIO 26 ŽENA ALI NIJE MOGAO DA SE SETI TAČNOG BROJA: Uhapšeni se zbunio pred istražiteljima

UBIO 26 ŽENA ALI NIJE MOGAO DA SE SETI TAČNOG BROJA: Uhapšeni se zbunio pred istražiteljima

- Iz sata u sat raste zabrinutost, kampovi će ostati bez hrane - izjavio je portparol Agencije UN za izbeglice (UNHCR) Babar Baloh i dodao da su UN upozoravale na to od početka sukoba u tom regionu, prenosi AP.

Region Tigraja, u kome živi oko šest miliona stanovnika, već više od mesec dana se nalazi u centru sukoba sa centralnnim vlastima u Adis Abebi, i odsečen je od sveta, prekinute su transportne i komunikacione veze, pa se hrana, lekovi i druge potrepštine ne mogu dostavljati.

Kako UNHCR navodi, za oko dva miliona stanovnika Tigraja potrebna je pomoć, dok je milion stanovnika raseljeno, uključujući više od 45.000 Etiopljana koji su izbegli u Sudan.

 

Navodi se i da je 96.000 izbeglica iz Eritreje u posebno teškoj situaciji i koji se nalaze u kampovima na granici sa Etiopijom, ali su često meta napada i zlostavljanja.

Etiopska vlada saopštila je da će stvoriti i upravljati "humanitarnim koridorom" za isporuku pomoći, ali UN žele neometan i neutralan pristup.

 

U sredu je bilo tačno mesec dana od početka sukoba u regionu Tigraj, a prema rečima premijera Etiopije Abija Ahmeda, prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, vodi se borba između saveznih i regionalnih snaga jer svaka vlada drugu smatra nelegitimnom zbog spora oko održavanja izbora tokom pandemije.

- Skoro dve decenije Etiopija je bila utočište za izbeglice iz Eritreje, ali bojimo se da su sada zarobljeni u sukobu -  rekao je Baloh.

Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) apelovala je na vladu Etiopije da nastavi da ispunjava svoje obaveze za smeštaj i zaštitu izbeglica iz Eritreje, i omogući humanitarnim radnicima da dođu do onih kojima je pomoć očajnički potrebna.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd