fbpx
Skip to main content
Snajperista

BUDŽAHEDINI SPREMAJU GRAĐANSKI RAT: Planirali da pobiju kongresmene Mičigena u prenosu uživo, a onda i nju! (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock
U optužnici se ova grupa naziva "budžahedinima" koja je htela da izazove građanski rat

Naoružana milicija u Mičigenu planirala je da otme i ubije guvernerku Grečen Vitmer, zauzme zgradu državne uprave i likvidira više osoba u direktnom televizijskom prenosu, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca te američke države.

VELIKI SRBOFIL DOBIJA KLJUČNU POZICIJU U PENTAGONU: Trampov pukovnik poznat po tome što voli Srbe!

VELIKI SRBOFIL DOBIJA KLJUČNU POZICIJU U PENTAGONU: Trampov pukovnik poznat po tome što voli Srbe!

NOVI OBRT U AMERICI, DEMOKRATE ŠALjU TRAMPA U ZATVOR? Ostanak u Beloj kući za Donalda znači "SLOBODA"

NOVI OBRT U AMERICI, DEMOKRATE ŠALjU TRAMPA U ZATVOR? Ostanak u Beloj kući za Donalda znači "SLOBODA"

BAJDEN SE OBRATIO VATIKANU: Razgovarao sa papa Franjom - evo šta mu je tom prilikom poručio

BAJDEN SE OBRATIO VATIKANU: Razgovarao sa papa Franjom - evo šta mu je tom prilikom poručio

U optužnici se ova grupa naziva "budžahedinima" koja je htela da izazove građanski rat.

Adam Foks (37), vođa te grupe, optužen je za zaveru sa elementima terorizma i planiranje ubistva Vitmerove i drugih članova državne uprave Mičigena, saopšteno je iz kancelarije tužioca, prenosi "Detroit fri pres".

Optužnicom je obuhvaćeno 14 osoba umešanih u zaveru koju je u oktobru razotkrio FBI. Državna tužiteljka Mičigena Dana Nesel rekla je da su optuženi pokušali da započnu građanski rat zbog odluka guvernerke u vezi sa pandemijom virusa korona.

- Plan A je predviđao regrutovanje 200 ljudi koji bi zauzeli zgradu državne uprave dok zaseda Kongres Mičigena. Kongresmeni bi bili uzeti za taoce i likvidirani u TV prenosu. Akcija bi trajala nedelju dana i niko ne bi preživeo - navode iz tužilaštva.

Rezervni plan je predviđao da posle zauzimanja zgrade svi izlazi budu zaključani, a zgrada onda zapaljena, saopštili su iz tužilaštva.

Ova grupa je nazvana "Volverin stražar", po životinji iz roda kuna koja živi u Mičigenu. Na njihovoj Fejsbuk stranici navedeno je da se radi o "grupi patriota koja spaja i regrutuje individualce koji slično razmišljaju".

U sudskim dokumentima ova grupa nazvana je "budžahedinima".

- Radi se o kovanici izvedenoj od reči mudžahedin i upućuje na naoružane i trenirane borce, koji su spremni da umru za svoj cilj. Budžahedini su često otpadnici iz redova vojske ili policije koji se pripremaju za "bugalu", odnosno građanski rat koji očekuju i ustanak protiv vlade - navode iz tužilaštva.

Od 14 pripadnika ove grupe, osam je optuženo po mičigenskim zakonima, dok šest očekuje federalna optužnica. Svi bi trebalo da se pojave pred sudom u naredna dva meseca.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd