fbpx
Skip to main content
Jelena Guskova stala na stranu Srbije i Ratka Mladića

GUSKOVA UDARILA NA HAG ZBOG PRESUDE MLADIĆU! Niko iz Rusije ne ćuti - "Ceo svet zna kako dele pravdu, general je HEROJ SRBA"

Foto: Profimedia/SD ilustracija
Jelena Guskova, ekspert za region Balkana izjavila je da je slučaj Ratka Mladića, kome je Haški tribunal potvrdio doživotnu kaznu, ilustrativan primer „pravde" koju je izmislio Zapad, čiji je glavni cilj slom Rusije i bacanje Srba na kolena.

- Primer kako funkcioniše Haški tribunal veoma je važan za Rusiju, jer to već dugo nije tribunal, već politički sud. Da bi postigao svoj cilj - da uništi Sovjetski Savez, zatim Rusiju, da uništiti Jugoslaviju - bilo je potrebno uspostaviti sopstveni sistem zakona ili, kako ćemo danas reći, nedostatak prava. A u to vreme Rusija je bila slaba i nije mogla da se odupre tom procesu, već je, naprotiv, igrala zajedno s njim - rekla je Guskova u razgovoru za Balt njuz.

GLEDAO SERIJU "BREJKING BED" PA IZBO ČOVEKA: Pokušao telo da uništi kiselinom, posle otišao na žurku

GLEDAO SERIJU "BREJKING BED" PA IZBO ČOVEKA: Pokušao telo da uništi kiselinom, posle otišao na žurku

NEMAČKA PODRŽALA NOVU INICIJATIVU NATO-a: Stoltenberg ima plan kako i šta raditi sa Rusijom

NEMAČKA PODRŽALA NOVU INICIJATIVU NATO-a: Stoltenberg ima plan kako i šta raditi sa Rusijom

VILA U ŽENEVI SAVRŠENO MESTO ZA SASTANAK PUTINA I BAJDENA: Vladaju potpuni mir i tišina, istorijsko zdanje otkriva mnogo toga

VILA U ŽENEVI SAVRŠENO MESTO ZA SASTANAK PUTINA I BAJDENA: Vladaju potpuni mir i tišina, istorijsko zdanje otkriva mnogo toga

Guskova, koja je šef Centra za proučavanje moderne balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka i doktor istorijskih nauka, objasnila je da je ovaj proces preoblikovanja međunarodnog prava počeo 90-ih godina prošlog veka, kada je izbila kriza u Jugoslaviji i SSSR-u.

Kako je navela, u to vreme su se države raspadale, sistem međunarodnih odnosa se menjao i pristrasnost je postala glavna karakteristika ovog procesa.

- I danas pokušavamo da preokrenemo ceo ovaj sistem. Uključujući angažovanje u Savetu bezbednosti UN i po pitanju Haškog tribunala - rekla je Guskova, a prenele su Novosti.

Tvrdi da se Haški tribunal pokazao kao telo u rukama Zapada kako bi ostvario svoje ciljeve, a ne kao pravosudno telo.

Jelena Guskova
Jelena Guskova
Foto: Profimedia

- Među tim ciljevima bilo je neophodno, pre svega, dovesti Srbiju i Srbe koji su se tom procesu opirali i da celom svetu dokažu da su Srbi krivi za ono što se dešavalo na Balkanu 90-ih - dodala je.

Heroj svog naroda

Ranije je Žalbeno veće Mehanizma u Hagu odbacilo žalbu Mladića na doživotnu kaznu izrečenu u novembru 2017. godine.

- Naš stav o slučaju generala Mladića veoma je važan za nas (Rusiju). On je heroj svoje zemlje, vodio je srpsku vojsku i branio je od nepravde NATO-a. I s tim u vezi, u međunacionalnoj borbi, zalagao se, pre svega, za očuvanje Republike Srpske, zbog čega nam danas general Mladić iz Haškog tribunala kaže da je ponosan na ono što je učinio za Republiku Srpsku i traži da se očuva Republika Srpska, i zna da je on ostao u sećanju naroda i da će ostati zauvek - rekla je Guskova.

Ratko Mladić
Foto: Reuters

Ona je dodala da je Rusija danas jaka i da je počela da se odupire ovom procesu preoblikovanja sistema „pravde“ negde u prvoj deceniji ovog veka.

- Danas osuđujemo sve što je Tribunal uradio. Sada, kada je ostalo malo stvari u procesu - zaključila je Jelena Guskova.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd