Skip to main content
Bil i Hilari Klinton

HILARI KLINTON SE VRAĆA U IGRU: Kandidovaće se za predsednika SAD, izlazi na crtu Trampu 2024. godine?!

Foto: Profimedia/ilustracija
Vraća se na velika vrata

Hilari Klinton mogla bi da se vrati u politiku na velika vrata, kao predsednički kandidat Demokrata na izborima 2024. godine, navode pojedini američki mediji.

Stručnjak upozorava: Ovo morate da znate ako osećate UMOR I BOL U LEĐIMA!

Stručnjak upozorava: Ovo morate da znate ako osećate UMOR I BOL U LEĐIMA!

ALEKSANDRA IMA JEDAN ČUDAN SIMPTOM, A ZARAŽENA JE OMIKRONOM! Zbog onoga što joj TELO traži mnogi su u panici

ALEKSANDRA IMA JEDAN ČUDAN SIMPTOM, A ZARAŽENA JE OMIKRONOM! Zbog onoga što joj TELO traži mnogi su u panici

VIKTOR ORBAN U NEOBIČNOM IZDANJU: Prvo "živeli", pa onda šurenje krmka (FOTO/VIDEO)

VIKTOR ORBAN U NEOBIČNOM IZDANJU: Prvo "živeli", pa onda šurenje krmka (FOTO/VIDEO)

Predsednička kandidatura nekadašnje prve dame SAD moguć je scenario, pošto rejting Džoa Bajdena i Kamale Haris tone, a očekuje se da demokrate izgube Kongres na izborima 2022, objavio je "Wall Street Journal" u autorskom tekstu dvojice uglednih članova Demokratske stranke, Daglasa Šoena i Endrjua Stajna.

Tezu o Klintonovoj kao predsedničkom kandidatu podgrejao je i "New York Post", koji tvrdi da ona može da uđe u igru kao "spasilac demokrata" i da su se njene "stare ambicije razbuktale".

Klintonova i bagaž dvostrukog gubitnika

Međutim, politički analitičari ne misle da je ovo dobra ideja za suprotstavljanje mogućem republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

- Klintonova i dalje ima "bagaž" koji je prati, da je izgubila demokratsku predsedničku kandidaturu od Baraka Obame 2008. i predsedničke izbore 2016. od Donalda Trampa. Demokrate bi trebalo da gledaju u budućnost, a ne u prošlost - smatra Geri Nordlinger, profesor Univerziteta Džordž Vašington.

On kaže da Klintonova ima nekih prednosti, kao što su "veoma prepoznatljivo ime, intelekt i upornost, kao i sposobnost da prikupi velike sume novca veoma brzo".

Dejvid Ker, profesor političkih nauka na Virdžinija Komonvelt Univerzitetu kaže da je "predsednikovanju teško odoleti, ali da verovatnoća njene kandidature nije velika".

- Ipak, to nije nemoguće, to je Hilari. Ako se kandiduje, imaće 77 godina tokom kampanje. Ako sa druge strane bude Donald Tramp, imaćemo dva kandidata u kasnim sedamdesetim godinama koji žele da dođu na jednu od najzahtevnijih pozicija na svetu - kaže Ker.

Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Profimedia
Tema koja više govori o stanju u Beloj kući

On podseća i da demokrate nemaju običaj da nekadašnjim predsedničkim kandidatima daju drugu šansu. Profesor Ker objašnjava da spekulacije o Hilari Klinton kao mogućem predsedničkom kandidatu više govore o trenutnom stanju u Beloj kući i sadašnjem predsedniku Bajdenu.

- Kada ste tek u prvoj godini mandata kao predsednik iz redova Demokratske stranke, a mediji počinju da pišu kako je potrebno da neko drugi bude kandidat demokrata 2024, onda to nije dobro - ističe Ker.

Profesor kaže da Bajdenova popularnost trpi na više frontova, od povlačenja iz Avganistana, preko rastuće inflacije do pandemije virusa korona.

- Iz perspektive demokrata, postoji strah koji se nazire da će republikanci preuzeti Predstavnički dom, a verovatno i Senat. Ukoliko se to dogodi, demokrate će za to okriviti Bajdena - navodi Ker.

Hilari Klinton
Hilari Klinton
Foto: Profimedia
Bajden, Mišel Obama, neko novo lice...

Profesor Nordlinger kaže da je prerano otpisati Bajdena i podseća da je Bil Klinton kao američki predsednik imao veoma loše prve dve godine mandata, izgubio je kontrolu u Kongresu 1994, ali je ipak pobedio na novim izborima i osvojio još jedan mandat 1996. godine.

On smatra da bi, ukoliko Bajden odustane od kandidature, "najbolji izbor bilo neko novo lice, koje još nije identifikovano". Dodaje i da bi demokrate mogle da "regrutuju neku novu zvezdu" iz redova ambicioznih državnih guvernera.

- Mišel Obama je takođe zanimljiv kandidat, pošto ima veoma dobar rejting među "tvrdim" demokratama, može da mobilizuje afroameričke glasače, a ima i iskustvo u nacionalnim kampanjama. Međutim, pitanje je da li ona želi taj posao, koji zahteva da se posveti kampanji 80 sati nedeljno - kaže Nordlinger.

Sa druge strane, profesor Ker ne veruje da Mišel Obama želi da se "upušta u američke političke okršaje", jer je njen uspeh zasnovan na "inteligenciji, rezervisanosti i gracioznosti". On odbacuje mogućnost i da moguća kandidatkinja bude sadašnja potpredsednica Kamala Haris, jer "nije radila dobro", piše "Sputnik International".

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd