fbpx
Skip to main content
Ekonomija, Koronavirus, Ekonomska kriza

HIPERINFLACIJA DOVELA NAROD NA RUB OČAJA: Cena kafe u kafićima skočila TRI HILJADE puta

Foto: Profimedia/ilustracija
Venecuela ima jednu od najvećih inflacija zabeležnih u istoriji

Venecuela je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, sa izuzetno poljuljanom ekonomijom i hroničnom hiperinflacijom. Redovi ispred prodavnica i "divljanje" cena koji su potresali našu zemlju devedesetih, sada su slika i prilika ove države, koju okružuju Kolumbija, Brazil i Gvajana.

Blumberg je pomno pratio cenu šoljice kafe, poslužene u jednoj pekari u istočnom Karakasu. Njena cena je tokom poslednjih 12 meseci skočila sa 16.000 bolivara na 520.000 bolivara, što je rast od 3.150 odsto.

Zatočena u brutalnom ekonomskom kolapsu, Venecuela odbija da javno objavi osnovne statistike. Zato je Blumberg kreirao sopstveni "merač" za merenje inflacije. Ovo je rezultat socijalizma u Venecueli. Tu žive ljudi koji masovno jedu ostatke hrane iz kontejnera.

Tu su i škole u kojima nema nastave i bolnice u kojima nema lečenja; redovi za kupovinu brašna, hleba i osnovnih lekova su, kako pišu strani mediji, "ponižavajući". Troškovi života su, sa druge strane, poslednjih godina naglo porasli. Venecuela je, inače, prva na listi zemalja sa najvišom stopom inflacije.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd