fbpx
Skip to main content
hrvatska eu

HRVATI RAZLJUTILI EVROPSKU KOMISIJU: Zbog HDZ-a uvodi se oštro pravilo za sve izbore!

Foto: Shutterstock
Zbog HDZ-a biće uvedeno novo pravilo da članovi Evropske komisije ne mogu sudelovati u predizbornim spotovima stranaka

Evropska komisija (EK) u četvrtak je objavila da će izraditi nove smernice za učešće njenih članova u izbornim kampanjama u državama članicama, nakon kritika što se predsednica EK-a Ursula for den Lajen prošle godine pojavila u predizbornom spotu HDZ-a Hrvatske.

OTKLONJENE SVE PREPREKE ZA ISTRAGU U VUHANU: Kina objavila važno saopštenje

OTKLONJENE SVE PREPREKE ZA ISTRAGU U VUHANU: Kina objavila važno saopštenje

RUSI RAZBIJAJU SVE MITOVE O MUTACIJAMA KORONE: Koliko ih zapravo ima i šta se proučava

RUSI RAZBIJAJU SVE MITOVE O MUTACIJAMA KORONE: Koliko ih zapravo ima i šta se proučava

PREDSTAVLJEN IMUNOLOŠKI PASOŠ: Da li ga mogu dobiti i oni koji su preležali koronu?

PREDSTAVLJEN IMUNOLOŠKI PASOŠ: Da li ga mogu dobiti i oni koji su preležali koronu?

- EK će u smernicama razjasniti praktične modalitete za učešće svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama - rekao je potpredsednik EK-a Maroš Šefčovič u pismu evropskoj narodnoj pravobraniteljki Emili O'Rajli.

HDZ je u julu 2020., dan uoči parlamentranih izbora, objavio kratki video u kojoj čelnici Evropske narodne stranke (EPP), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu fon der Lajen i potpredsednicu EK-a Dubravku Šuicu, izgovaraju na hrvatskom jeziku predizborni slogan HDZ-a - Sigurna Hrvatska.

Nevladina udruženja Gong i Good Lobby žalila su se O'Rajlijevoj zbog pojavljivanja Fon der Lajen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita da li je to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.

Šefčovič u pismu navodi da Nemica Fon der Leyen nije znala da se radi o predizbornom videu i da je "upotreba resursa EK-a bila pogrešna". Ali dodaje da nije nastupila kao predsednica EK-a, nego kao političarka iz redova EPP-a te da nije prekršila kodeks.

- Nažalost, predsednica nije bila upoznata s uslovima u kojima će se njena intervencija emitovati. Međutim, kao što su pokazale reakcije javnosti, video se mogao lako prepoznati kao videozapis kampanje političke stranke, u kojem su prikazivani brojni evropski političari i političarke koji pripadaju istoj evropskoj političkoj stranci kojoj pripada HDZ - kaže Šefčović.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd