fbpx
Skip to main content
Martina Stefanović

"IMAMO ČELIČNO SKLONIŠTE PORED SPAVAĆE SOBE" Srpkinja iz Izraela otkriva kako izgleda život tokom rata (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/Martina Stefanovic/Reuteurs
Iz policije kažu da očekuju da se sve završi kroz mesec dana

Sve miriše na novi rat na Bliskom istoku. Već nekoliko dana traju sukobi velikih razmera između Izraelaca i pokreta Hamas na ulicama istočnog Jerusalima.

Sve je počelo tokom obeležavanja Ramazanskog posta i molitva koje su muslimanski vernici obavljali kod džamije Al-Aksa. Tada su bili napadnuti od strane desničarskih jevrejskih grupa, a potom se umešala i izraelska policija u ceo konflikt, koji je ishodovao stotinama ranjenih i uhapšenih Palestinaca. Bilo je povređenih i na izraelskoj strani.

BRUTALAN ODGOVOR HAMASA: Raketiran aerodrom na jugu Izraela, korišćena nova vrsta projektila (VIDEO)

BRUTALAN ODGOVOR HAMASA: Raketiran aerodrom na jugu Izraela, korišćena nova vrsta projektila (VIDEO)

UZBUNA U JERUSALIMU I TEL AVIVU! Odjekuju sirene za vazdušnu opasnost, situacija sve napetija

UZBUNA U JERUSALIMU I TEL AVIVU! Odjekuju sirene za vazdušnu opasnost, situacija sve napetija

PAKAO BLISKOG ISTOKA - VIŠEDECENIJSKI KONFLIKT IZRAELACA I ARAPA: Kako je sukob u Gazi počeo i ko je prvi krenuo u napad?

PAKAO BLISKOG ISTOKA - VIŠEDECENIJSKI KONFLIKT IZRAELACA I ARAPA: Kako je sukob u Gazi počeo i ko je prvi krenuo u napad?

Sukobi su u poslednja dva dana intenzivirani, pa je tako u sinoćnim napadima Hamas bombardovao aerodrom u Tel Avivu, gde je život tragično izgubio petogodišnji dečak, a žrtava je bilo mnogo.

Odbrambene snage Izraela gomilaju trupe na granici sa Gazom, u slučaju potencijalnog upada Hamasa.

 

 

Kakva je situacija trenutno u Izraelu, za portal Srbija Danas.com govorila nam je Martina Stefanović, srpkinja koja sa mužem i malom bebom živi i radi u Herceliji, nadomak Tel Aviva.

- U suštini sve funkcioniše normalno. Noć u našem gradu, Nataniji bila je prilično mirna. Moj muž odlazi na posao... Neki drugi koji su zbog korone već radili onlajn i dalje rade na taj način, nevezano za novonastalu situaciju. Moj muž je juče čak bio u poreskoj upravi... Mi smo za svaki slučaj kupili hranu i vodu. Pored spavaće sobe imamo takozvani "sejf rum", čeličnu sobu koja nam je sklonište kada čujemo sirene. Svaka nova zgrada, ili zgrada koja je renovirana ima takvu sobu. Mnogi stanovnici nemaju lično skloniste u čiju sigurnost ja sumnjam. Juče je baš u takvom skloništu poginuo dečak u Tel Avivu. Moja prijateljica koja živi u centru sa decom i bebom nema vremena da ide ni do kakvog skloništa. Ide u hodnik zgrade gde je stepenište.

Martina Stefanović
Foto: Facebook/Martina Stefanovic

Sve funkcioniše normalno, ipak Izrael mobiliše vojsku, dok iz policije očekuju da će sukobi prestati kroz mesec dana.

- Zaista sve deluje kao da funkcioniše normalno. Radno vreme, obaveze sve. Nema nikakvih restrikcija, struje i vode ima. Ljudi uglavnom poštuju pravila kada čuju sirene i odlaze u neku vrstu skloništa.. Čak i ako pitate bilo koga da li se plaši, reći će vam da se ne plaši. Iz policije imam informaciju da se nadaju da će se stvar okončati za mesec dana, što implicira da ko zna šta će biti. Mobilišu vojsku... Poslali su ćerku mojih prijatelja. Drugi dan napada kada su dobacili do Natanije malo smo se zabrinuli da će doći do napada od strane muslimana koji žive i rade sa nama u miru.  Delovalo je kao da ništa u vezi naše zgrade i kretanja nije sigurno i da svakog časa može da se popne neki čovek i upadne nam u stan na 3 spratu. Za svaki slučaj smo sve zatvorili, pa i roletne - rekla je Martina za portal SrbijaDanas.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd