fbpx
Skip to main content
korona virus

SARS DAO ODGOVOR NAUČNICIMA ZA KORONU: Sad je jasno koliko traje imunitet posle prebolovanog kovida

Foto: Reuters
Imunitet nakon prebolovanog SARS-a i nakon 17 godina prisutan

Utvrđivanje trajanja imuniteta na infekciju koronavirusa presudno je za razumevanje toka pandemije. Za sada, kliničke studije pokazuju kako će imunitet biti dugotrajan, prenosi Nature.

PIROVA POBEDA MARIN LE PEN: Zašto su Francuzi apsitencijom "kaznili" oba izborna favorita?

PIROVA POBEDA MARIN LE PEN: Zašto su Francuzi apsitencijom "kaznili" oba izborna favorita?

KONAČNO UKINUT POLICIJSKI ČAS! Sve bolja epidemiološka situacija u zemlji "galskih petlova"

KONAČNO UKINUT POLICIJSKI ČAS! Sve bolja epidemiološka situacija u zemlji "galskih petlova"

"TREBA NAM ČVRŠĆI STAV", U EVROPI RUSIJI NIKO NIŠTA NE SME: Ukrajina hoće Ameriku u pregovorima oko Donbasa

"TREBA NAM ČVRŠĆI STAV", U EVROPI RUSIJI NIKO NIŠTA NE SME: Ukrajina hoće Ameriku u pregovorima oko Donbasa

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature, odnosilo se na ispitivanje reakcije imuniteta nakon što prođe određeni period od zaraze koronavirusom.

S obzirom na kompleksnost istraživanja, naučnici su prvo utvrdili tzv. stubove odbrane organizma od koronavirusa.

- Postoji konsenzus da su dva glavna stuba antivirusnog odgovora imune stanice nazvane citotoksične T ćelije koje mogu selektivno eliminirati zaražene stanice, i neutrališuća antitela, vrsta antitela koja sprečava virus da zarazi stanice tj. plazma ćelije. Treći stub efikasnog imunološkog odgovora bila bi generacija T pomoćnih ćelija, koje su specifične za virus i koordiniraju imunološku reakciju - navodi se u istraživanju.

Presudno je, kako ističu, da su ove poslednje ćelije potrebne za stvaranje tzv. imunološke memorije.

bolnica
Bolnica
Foto: Profimedia

 

Također, navodi se kako B ćelije imaju dvostruku ulogu u organizmu.

Istraživači su, u sklopu istraživanja, prihvatili izazov identificiranja plazma ćelija kod osoba koje su se oporavile od koronavirusa.

Takođe, navodi se kako je i za SARS virus koji je identifikovan u svetu početkom 21. veka, a koji je sličan sadašnjem koronavirusu, kod osoba zabeležena visoka koncentracija antitela i 17 godina od pojave virusa (2003. godina).

- Za SARS-CoV, koronavirus vrlo sličan SARS-CoV-2 koji je izvorno identifikovan 2003. godine i uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS), zabeleženo je kontinuirano prisustvo visokih koncentracija neutralizirajućih antitela u krvnom serumu i nakon 17 godina - naglašava se u časopisu Nature.

Na kraju članka, navodi se kako su doktori i istraživači pokazali kako se imunitet još više može pojačati kod osoba koje su vakcinisane godinu dana nakon prebolovanog koronavirusa.

- Istraživanje pokazuje da se imunitet može još više pojačati kod rekonvalescentnih osoba vakcinacijom nakon godinu dana. To je rezultiralo stvaranjem više plazma ćelija, zajedno s povećanjem nivoa antitela na SARS-CoV-2 koji je bio i 50 puta veći nego pre vakcinacije. Neke od plazma ćelija će verovatno biti 'regrutovane' da postanu memorijske plazme, iako to još treba formalno dokazati - zaključuje se u istraživanju.

Vremenska prognoza
Kiša sa grmljavinom
22 Beograd