fbpx
Skip to main content
Blago

HISTERIJA MEĐU SELJANIMA: Kopali temelje za zgradu, a naišli na lonac sa blagom

Foto: Profimedia/ilustracija
Meštani su počeli da pale štapiće od tamjana i donose cveće

Nove nekretnine u konstantno rastućim gradovima u Indiji imaju ogromnu vrednost, ali nikada toliko veliku kao kada izgradnja dovede do otkrića zakopanog blaga. Ipak, vlasnik zemljišta na kojem je nedavno otkopan ćup sa zlatnim predmetima ne može da se raduje jer sve pripada državi.

"SVETU SE NE PIŠE DOBRO" Američki obaveštajci podneli izveštaj, predviđaju sablasnu budućnost čovečanstva

"SVETU SE NE PIŠE DOBRO" Američki obaveštajci podneli izveštaj, predviđaju sablasnu budućnost čovečanstva

ZAPALJENIM AUTOMOBILOM NA POLICIJSKI KORDON: Ne smiruje se situacija u Belfastu, haos na ulicama (FOTO/VIDEO)

ZAPALJENIM AUTOMOBILOM NA POLICIJSKI KORDON: Ne smiruje se situacija u Belfastu, haos na ulicama (FOTO/VIDEO)

RJABKOV RASKRINKAO BELU KUĆU: Negirao izjave Vašingtona, pa zagrmeo - obuzdajte Kijev

RJABKOV RASKRINKAO BELU KUĆU: Negirao izjave Vašingtona, pa zagrmeo - obuzdajte Kijev

Parcela, koju je građevinsko preduzeće prekopavalo uoči izgradnje u selu na jugu Indije, skrivala je posudu sa dragocenostima među kojima se nalaze zlatni i srebrni ukrasi i drugi predmeti.

Blago je otkriveno u četvrtak, u selu Pembarti u indijskoj državi Telangani, kada su radnici naišli na metalni lonac dok su kopali i pravili prostor za temelj građevine.

Neobičan prizor zbunio je radnike i izazvao histeriju među seljanima koji su počeli da se okupljaju na parceli u vlasništvu građevinskog preduzimača Metua Narsime.

Meštani, koji veruju da su ukrasi darovi boginji u hramu koji je u prošlosti postojao na tom mestu, počeli su da drže molitve, pale štapiće od tamjana i donose cveće.

U pronađenom bakarnom loncu bilo je oko 189,8 grama zlata, 1,72 kilograma srebrnih ukrasa, rubin težak 6,5 grama, zajedno sa ostalim antikvitetima, izvestili su lokalni mediji, pozivajući se navode nadležnih službi.

Lokalne vlasti okruga Jangaon u Telangani preuzele su blago i parcelu proglasile lokalitetom, te zabranile vlasniku zemljišta nastavak radova na izgradnji, to jest da nastavi da kopa do daljeg. Uklanjanje zemlje i kopanje ipak je nastavljeno, ali radi pronalaženja arheološkog blaga.

Ko će se "opariti" otkrićem?

Vlasnik zemlje, Metu Narsima, histerično se ponašao kada je dodirnuo predmete koje su radnici iskopali. Meštani su pokušali da ga smire.

Do sada je u bakarnom loncu i njegovoj blizini pronađeno dvadesetak zlatnih minđuša, 51 zlatna perla i 11 zlatnih lančića i drugi vredni predmeti.

Službenici Arheološkog zavoda Indije takođe su stigli do lokaliteta i potom odlučili da slučaj ostane u nadležnosti okruga Varangal Urban. Zvaničnici okruga ističu da "imovina, ako je stara više od sto godina, pripada državi".

Meštani i jedan član lokalnog veća zahtevaju izgradnju hrama na tom mestu.

Poreklo ukrasa i period kojem pripadaju i dalje su nepoznati, ali je najavljeno da će arheolozi detaljno proučiti otkrivene predmete i mesto gde su pronađeni.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd