Skip to main content
Inguši

Inguši - drevni narod kroz rat i vekove

Foto: Profimedia
Prva decenija 21. veka u Ingušetiji je bila obeležena oštrim unutrašnjim, političkim konfliktima.

Obračuni kriminalnih grupa, ubistva i otmice, trgovina oružjem iz i u susednu Čečeniju i Gruziju, snaga kriminalnih klanova koji su neretko postajali snažniji i od institucija, čak ih i kontrolišući, bili su inguška svakodnevica nakon raspada SSSR. 

IZAZOVNE GODINE: Kavkaski narod Inguši kroz vekove

IZAZOVNE GODINE: Kavkaski narod Inguši kroz vekove

"Nećemo STAJATI PO STRANI, optužbe su NEISTINITE..." Kinezi BACILI OKO na Severni pol, puca AMERIČKA DOMINACIJA

"Nećemo STAJATI PO STRANI, optužbe su NEISTINITE..." Kinezi BACILI OKO na Severni pol, puca AMERIČKA DOMINACIJA

JAČI NEGO IKADA! Tramp je NEUNIŠTIV, nijedan SKANDAL mu nije NAUDIO - ali je Putin IPAK ISPRED njega

JAČI NEGO IKADA! Tramp je NEUNIŠTIV, nijedan SKANDAL mu nije NAUDIO - ali je Putin IPAK ISPRED njega

Jevkurovljev prethodnik na mestu predsednika republike bio je Murat Zjazikov. Reč je o dugogodišnjem službeniku KGB iz vremena SSSR, koji je obavljao sijaset funkcija u izvršnoj vlasti novoformiranog federalnog subjekta Republike Ingušetije 90-ih godina, da bi 2002. bio nakon dva kruga izbora izabran za predsednika republike. 

Upravo činjenica postojanja demokratske kompeticije i neizvesnosti izbora u velikoj meri razlikuje Ingušetiju od dominantnijih i takođe muslimanskih regiona poput Dagestana i Čečenije. 

Zjazikov

Ipak, Zjazikov nije slavno okončao svoj period na mestu predsednika. Iako je bio percipiran kao lider koji će uvesti red u republiku i likvidirati sve nezakonite grupe, period njegove vlasti obeležili su kontinuirani, oružani obračuni različitih klanova i kartela, optužbe za visoku korupciju državnih organa, ali i politički sukobi sa tragičnim ishodom. 

Zjazikov je imao više političkih oponenata, ali najeminentniji je svakako bio Magomed Jevloev. Bivši inguški javni tužilac, koji je bio optužen za podstrekavanje na ubistvo Sulejmana Cečoeva koji je i sam bio dovođen u vezu sa krivičnim delima poput kidnapovanja i iznude. Iako Jevloevljeva krivica nikada nije dokazana, on je napustio državnu službu i posvetio se privatnom biznisu koji je razvijao u RF i SAD.  

Murat Zjazikov
Foto: Profimedia

Jevloev je bio oštar kritičar Zjazikovljeve vlasti, osnivač i vlasnik veb sajta ingushetia.org / ingušetiя.ru, koji je važio za ključni opozicioni medij u Republici.  

Sajt je tokom 2007. godine trpeo hakerske napade, potom je bio blokiran od strane lokalnih provajdera, da bi i formalno bio zabranjen odlukom inguškog suda 2008. godine, što je potom potvrđeno i odlukom federalnih vlasti koje su sajt uvrstile u Registar ekstremističkih materijala. 

Domen sajta je i formalno ukinut krajem septembra 2008. godine, a urednici sajta je odobren azil u Francuskoj i ona je ubrzo napustila Ingušetiju. 

Samo mesec dana ranije, poslednjeg dana avgusta 2008. godine, nakon sletanja na aerodrom u Nazranju, u lokalnu bolnicu biva dopremljeno beživotno telo Jevloeva, sa prostrelnom ranom na glavi. Jevloev je u Nazranj iz Moskve tog dana doputovao istim avionom u kom je bio i Zjazikov. 

Jevloev

Odmah po pristupanju aerodromskoj zgradi priveden je od strane lokalne policije kako bi bio ispitan za još jednom krivično delo koje mu je stavljeno na teret – podmetanje eksplozivne naprave u kuću šefa administracije predsednika Ingušetije, ali i nasilnih demonstracija koje je organizovao  sedam meseci ranije. 

Okolnosti njegovog ubistva i danas su tema koja izaziva oprečne reakcije. Službeno saopštenje MUP-a Ingušetije je ukazivalo na smrt „nesrećnim slučajem“.  

JAČI NEGO IKADA! Tramp je NEUNIŠTIV, nijedan SKANDAL mu nije NAUDIO - ali je Putin IPAK ISPRED njega

JAČI NEGO IKADA! Tramp je NEUNIŠTIV, nijedan SKANDAL mu nije NAUDIO - ali je Putin IPAK ISPRED njega

Ne brinem kako ću ući u istoriju, ali neću ući kao IZDAJNIK! Maduro OŠTRO osudio SAD! RATA NEĆE BITI!

Ne brinem kako ću ući u istoriju, ali neću ući kao IZDAJNIK! Maduro OŠTRO osudio SAD! RATA NEĆE BITI!

Da li je moguće prijateljstvo dveju zemalja? Odnos Rusije i SAD može biti daleko uspešniji posle OVOGA!

Da li je moguće prijateljstvo dveju zemalja? Odnos Rusije i SAD može biti daleko uspešniji posle OVOGA!

Naime, shodno svedočanstvu lokalnog milicionera, Jevloev je priveden, njegove pristalice su pokušale da ga izbave iz policijskog automobila, on sam je posegao za oružjem policajca koji je sedeo pored njega na zadnjem sedištu automobila, što je izazvalo reakciju drugog policajca koji je uperio pištolj u njega i „slučajno ispalio hitac u slepoočnicu“ opozicionara.  

Smrt Jevloeva je dovela do demonstracija opozicije, koje su potom silom ugušene, ali čak i do poziva na izdvajanje Ingušetije iz RF, ukoliko ne dođe do reakcije federalnih organa. Njegovo ubistvo predstavljalo je izvesnu prekretnicu u političkom životu Ingušetije i dovelo je do ponovnog ozbiljnijeg angažmana federalnih vlasti na polju jačanja lokalnih institucija i asistencije pri donošenju kadrovskih rešenja. 

Pripadnik MUP-a Ibrahim Jevloev, koji je ispalio smrtonosni hitac, pravosnažno je osuđen na dve godine zatvora zbog krivičnog dela nehatnog ubistva. Upravo je osuđeni pripadnik MUP-a likvidiran nedugo po puštanju na slobodu, uprkos tome što se kretao isključivo uz zaštitu. Njegovo ubistvo nikada nije razjašnjeno. 

Odlukom Dmitrija Medvedeva, tadašnjeg predsednika RF, Zjazikov je nedugo nakon Jevloevljeve smrti napustio mesto predsednika Ingušetije i ubrzo bio imenovan na mesto jednog od savetnika predsednika RF. 

Dmitrij Medvedev
Foto: Profimedia

U ovom periodu predsednik Ingušetije se nije birao neposredno, već je bivao predložen od strane predsednika RF, a potvrđivan odlukom lokalnog parlamenta. Odluka da Jevkurov stupi na ovu poziciju bila je dočekana uglavnom sa olakšanjem. 

Pristalice bivšeg predsednika, ali i opozicija, očekivali su od karijernog vojnika reforme, zavođenje reda u republici i prekid sa dokazano lošim praksama. Ipak, velika očekivanja često predstavljaju i veliko opterećenje, a to se na primeru Jevkurova može najbolje utvrditi. 

Uprkos tome što je opšta situacija u Ingušetiji postala relaksirana, što je bezbednost građana povećana i što je nasilje postalo manje prisutno u svakodnevnom životu ove teritorijom male kavkaske republike, politički izazovi i konjunktura odnosa u susednim republikama novom lideru, u novoj deceniji, nikako nisu išli na ruku. 

GDE JE GRANICA IZMEĐU MEĐE I DEOBE? 

Uprkos velikim otporima, demonstracijama više stotina, do više hiljada  ljudi u Magasu koji sam ne broji više od 9.000 permanentno nastanjenih lica , otporu parlamentarne opozicije, Zakon o utvrđivanju granice Republike Ingušetije i Čečenske Republike, kojim je potvrđen ranije potpisan sporazum dva predsednika, je usvojen 04. oktobra i objavljen 05. oktobra 2018. godine, istovremeno u obe republike.  Zakon je u Ingušetiji stupio na snagu 16. oktobra 2018. godine. 

Višednevne demonstracije koje su preplavile ulice Magasa bile su u korelaciji sa ofanzivom koju je na legalističkom polju pokrenula opozicija. Tako je došlo do promptnog izjašnjavanja Ustavnog suda Ingušetije, koji je i ranije zauzimao negativne stavove spram Jevkurovljevih planova da okonča proces demarkacije istočne i severoistočne inguške granice. 

ODGOVOR PENTAGONA: Šenahan ŠALJE nosač aviona i BOMBARDERE zbog IRANSKE PRETNJE

ODGOVOR PENTAGONA: Šenahan ŠALJE nosač aviona i BOMBARDERE zbog IRANSKE PRETNJE

"OČI ZA OKO, ZUBI ZA ZUB": Koja je tajna uspešne borbe Izraela protiv terorizma?

"OČI ZA OKO, ZUBI ZA ZUB": Koja je tajna uspešne borbe Izraela protiv terorizma?

"RUSI OSVAJAJU SEVERNI POL": Pompeo zabrinut saradnjom Moskve i Pekinga na Arktiku

"RUSI OSVAJAJU SEVERNI POL": Pompeo zabrinut saradnjom Moskve i Pekinga na Arktiku

Shodno inguškom zakonu jedna trećina deputata republičkog parlamenta može osporiti doneti zakon i zatražiti izjašnjenje Ustavnog suda. Kako Narodna skupštine Ingušetije broji 32 deputata, 11 potpisnika zahteva je bilo sasvim dovoljno da se sa ovim procesom i otpočne. 

Jevkurovljeva opozicija nije stranački definisana. Na političkoj sceni Ingušetije danas de fakto postoji samo Jedinstvena Rusija. Međutim podele unutar članova ove, ali i drugih stranaka u Ingušetiji su prisutne i deo deputata nije želeo da podrži lokalno partijsko rukovodstvo, koje i samo nije iskazivalo dovoljan stepen monolitnosti kada je o sklapanju ovog sporazuma reč. 

  • Tamno plava boja – Jedinstvena Rusija (26 mesta)
  • Crvena boja – Komunistička partija RF (3 mesta)  
  • Žuta boja – Pravedna Rusija (2 mesta) 
  • Svetlo plava boja – Liberalno-demokratska partija RF (1 mesto) 

Do kreiranja sporazuma je došlo odmah po okončanju sveruskih izbora septembra meseca 2018. godine. U Ingušetiji se od 2011. godine predsednik republike naziva „glavom“, dok je njegov izbor i dalje posredan. Predsednik RF predlaže imena tri lica, o kojima se potom 32 deputata izjašnjavaju tajnim glasanjem. 

Jevkurov je tako ponovo izabran za lidera Inguša na mandat od 5 godina, sa 26 glasova za.

Ipak, sam Jevkurov je narušio idiličnu sliku političke monolitnosti i svakako ranjivu Ingušetiju postavio pred novi izazov – korekciju granice. Pitanje granica za Inguše je generalno osetljivo i bolno, pogotovo nakon iskustva iz 1992. godine. 

Naime, nakon raspada SSSR-a i stvaranja ČRI, prostor Severnog Kavkaza je bio izložen raznim revizionističkim zahtevima. Tako su Inguši Prigradskog rejona u Severnoj Osetiji, zahtevali da se ovaj prostor, koji su vekovima dominantno naseljavali upravo pripadnici ove etničke zajednice, pripoji Ingušetiji. Čak i formalnu podršku za ovaj zahtev su dobili od vlasti novoformirane Republike Ingušetije, što je naišlo na osudu Osetina. 

Osetini, koji su iste godine uz pomoć ruske vojske uspeli da ovladaju najvećim delom Južne Osetije u Gruziji, bili su osokoljeni ovim uspehom i odlučili se sa radikalan pristup pitanju separatizma na sopstvenoj teritoriji. Do eskalacije konflikta je došlo u jesen 1992. godine. 

Prvo je otkriven zločin ubistva trinaestogodišnje inguške devojčice, a potom je došlo i do sukoba između grupe inguških civila i osetinske policije, koji je rezultirao pogibijom 2 policajca i 4 civila. Incidenti slični ovom su zabeleženi i tokom 1991. godine, takođe sa smrtnim ishodima. 

Ubrzo su se Inguši organizovali i postavili blokade i straže na prilaze svojim selima ali i na republičku putnu komunikaciju, uz nekoliko zahteva, a svi su se svodili na izdvajanje istočnog dela Prigradskog rejona i njegovo pripajanje Republici Ingušetiji. 

Crvenom bojom je označena sporna teritorija Prigradskog rejona. Istočni prostor je do 1944. godine pripadao Čečensko-inguškoj Autonomnoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici i bio je naseljen dominantno Ingušima. No, nakon deportacije Čečena i Inguša sa ovog prostora i ukidanja ČI ASSR, ovaj prostor je pripojen Severnoj Osetiji. 

Nakon što je rehabilitovana ČI ASSR 1956. godine i Čečeni i Inguši vraćeni na svoju autohtonu teritoriju, nije došlo do korekcije granica i Prigradski rejon je ostao u sastavu Severne Osetije. Godine 1963. došlo je do korekcije i prostor koji je danas zapadni deo Prigradskog rejona, dominantno naseljen Osetinima, pripojen je rejonu. 

U predvečerje formalnog nestanka SSSR 1991. godine, u Moskvi biva donet Zakon o vraćanju prava narodima nad kojima je vršena represija. Njim je bilo predviđeno i vraćanje istorijskih teritorija Ingušetiji, ali granice novoformirane republike nikada nisu zakonski utvrđene. 

Ove okolnosti otvorile su vrata eskalaciji nasilja. Pošto su Inguši istrajali u težnji da se pripoje matičnoj republici, došlo je do oružanog konflikta koji je potrajao 7 dana, od 30. oktobra do 06. novembra 1992. godine, nakon što novoformirane inguške milicije nisu želele da se predaju i uklone barikade sa lokalnih puteva. 

TO JE NEREŠIV PROBLEM! Lazanski PROČITAO SITUACIJU u Izraelu - evo šta je GLAVNI RAZLOG NEMILOSRDNIH NAPADA (VIDEO)

TO JE NEREŠIV PROBLEM! Lazanski PROČITAO SITUACIJU u Izraelu - evo šta je GLAVNI RAZLOG NEMILOSRDNIH NAPADA (VIDEO)

NEPOPUSTLJIVA SILA! Američka UDARNA GRUPA plovi ka NEPOSLUŠNOJ ISLAMSKOJ REPUBLICI - na čelu MOĆNI NOSAČ AVIONA (FOTO)

NEPOPUSTLJIVA SILA! Američka UDARNA GRUPA plovi ka NEPOSLUŠNOJ ISLAMSKOJ REPUBLICI - na čelu MOĆNI NOSAČ AVIONA (FOTO)

OVA TVRĐAVA ČUVA MNOGE MRAČNE TAJNE: Nalazi se usred nedođije, a u njoj su sprovođeni STRAŠNI EKSPERIMENTI! (FOTO/VIDEO)

OVA TVRĐAVA ČUVA MNOGE MRAČNE TAJNE: Nalazi se usred nedođije, a u njoj su sprovođeni STRAŠNI EKSPERIMENTI! (FOTO/VIDEO)

Osetini su bili bolje pripremljeni za rat. Uz podršku dobrovoljaca iz Južne Osetije, oni su imali infrastrukturu, zahvaljujući postojanju Republike Severne Osetije od 1936. godine u okviru RF, što je podrazumevalo i naoružanu policiju, ali i odrede Unutrašnje vojske SSSR, kasnije RF. 

Ne samo zbog infrastrukturno bolje opremljenosti i brojnijeg naoružanja, već i kao činjenica da su federalne vojne snage intervenisale već 01. novembra i na osnovu ukaza tadašnjeg predsednika RF Jeljcina, koji je 02. novembra spornu teritoriju proglasio osetinskom, i savezne trupe su se manje ili više otvoreno, na terenu stavljale na stranu osetinskih oružanih formacija. 

Rusko-osetinsko savezništvo je dugotrajno i naročito se pokazalo na prostoru Gruzije. Osetini su u dominantno pravoslavne vere (manjinu čine pagani), što ih i kulturološki vekovima povezuje sa Rusima, za razliku od Inguša i Čečena. 

Takođe, osetinska institucionalna lojalnost, borba u redovima državne vojske u više različitih ratova, pripadnost Ruskoj pravoslavnoj crkvi bez pretenzija ka autokefalnosti crkvene organizacije, postavlja ih i kao prirodnije ruske saveznike tokom decenija i vekova ratova za Kavkaz, a potom i konflikata na Kavkazu, čak i u odnosu na druge pravoslavne hrišćane poput Gruzina. 

Zapravo, osetinska privrženost Moskvi je kontinuirano najveća na Kavkazu u odnosu na sve druge, neruske etničke grupe. Reč je o narodu koji nikada nije težio izdvajanju i koji i danas svoj strateški cilj – objedinjenja Severne i Južne Osetije želi da ostvari kreiranjem jedinstvenog federalnog subjekta u okviru Rusije, za razliku od druge gruzijske separatističke teritorije – Abhazije, koja teži tesnim vezama sa RF, ali u svojstvu zasebne države. 

Opozicija u Abhaziji
Foto: Profimedia

Vladikavkaz je i ciljano izgrađen na ovom prostoru i naseljen uglavnom Osetinima, kako bi bio administrativno-vojni centar ruskog državnog aparata, što govori o kontinuiranom stepenu poverenja koji su Rusi gajili prema Osetinima, bez obzira na politički režim koji je vladao u Moskvi. 

Ukoliko sagledamo sve navedene elemente, biće jasnije zbog čega su Inguši doživeli poraz. Rat je okončan nakon uvođenja vanrednog stanja na teritoriji obe republike i uvođenjem većeg broja pripadnika oružanih snaga RF. U ratu je izginulo ukupno više od 600 ljudi, oko 450 Inguša i oko 140 Osetina uz pogibiju 11 pripadnika federalnih oružanih snaga. Prema različitim podacima od 11.000 (osetinska tvrdnja) do 30.000 (inguška tvrdnja) inguških civila je moralo da napusti svoje domove. 

Uglavnom pešice, kroz snegom zavejane i ledom okovane planinske klance, staze i prevoje Inguši su se domogli Nazranja, najvećeg inguškog grada. Ovo izganstvo je u inguškoj kolektivnoj svesti ostalo upamćeno kao „Povorka smrti“. 

Inguši su u ovom periodu sistematski proterivani i iz drugih delova Severne Osetije, a do nastavka nasilja je došlo ponovo u decembru 1992. godine, a potom i 1993. godine. Ponovnu eskalaciju sprečilo je samo prisustvo velikog broja pripadnika federalnih oružanih snaga. 

IGRA ŽIVACA U VENECUELI: Gvaido nikako ne može da sruši Madura koji mu svakog dana SVE VIŠE PRKOSI

IGRA ŽIVACA U VENECUELI: Gvaido nikako ne može da sruši Madura koji mu svakog dana SVE VIŠE PRKOSI

DECA su na proslavi KLICALA: "ŽRTVOVAĆEMO svoje DUŠE bez oklevanja, ODSEĆI ćemo im GLAVE!" (VIDEO)

DECA su na proslavi KLICALA: "ŽRTVOVAĆEMO svoje DUŠE bez oklevanja, ODSEĆI ćemo im GLAVE!" (VIDEO)

Princeza Aiko je jedino dete novog japanskog cara: Maltretirali su je u školi, a zbog nje je država htela da menja tradiciju (FOTO)

Princeza Aiko je jedino dete novog japanskog cara: Maltretirali su je u školi, a zbog nje je država htela da menja tradiciju (FOTO)

Ipak, u obnovljenim konfliktima je stradalo još najmanje 350 Inguša, uz 50 ubijenih Osetina. Sukobi na tlu Osetije, ali i u pograničnom području su kontinuirani, niskog intenziteta i do njihovog iskorenjivanja je došlo tek ruskom pobedom u Drugom čečenskom ratu, kada je nad celim prostorom Severnog Kavkaza uspostavljena čvršća kontrola. 

Pored istočnog Prigradskog rejona, inguško-osetinskog tesnaca na severu, ni granica sa Čečenijom nije bila uspostavljena sve do 2018. godine. 

Jevkurov se odlučio da pokuša sa rešavanjem ovog problema na prečac. Ipak, pokazalo se da kontinuirano popuštanje pretenzijama suseda ne samo što uvećava stepen ozlojeđenosti inguškog etnosa, već kontinuirano fragilnu geopolitičku sliku Kavkaza, čini još nestabilnijom. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd