fbpx
Skip to main content
nosač aviona

NAPAD NA IRAN MOŽE DA POČNE: Američki nosač aviona uplovio u Persijski zaliv

Foto: Profimedia/ilustracija
Stigao je u pratnji ostalih američkih ratnih brodova

Portparolka Pete flote američke mornarice Rebeka Reberič saopštila je da je nosač aviona USS "Nimic" ušao u Persijski zaliv nakon prolaska kroz Ormuški tesnac u pratnji drugih američkih brodova.

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

"DAJTE JERMENIMA DRUGU DRŽAVU" Alijev šokirao izjavom, obratio se velikom savezniku Jerevana

"DAJTE JERMENIMA DRUGU DRŽAVU" Alijev šokirao izjavom, obratio se velikom savezniku Jerevana

Predsednik Azerbejdžana izdao novo naređenje! (FOTO)

Predsednik Azerbejdžana izdao novo naređenje! (FOTO)

Reberič je izjavila da je američki nosač aviona stigao u region nakon učešća u vežbama sa indijskom, australijskom i japanskom mornaricom, napominjući da je njegov dolazak u region deo godišnjeg plana.

Američki izvori izvestili su ranije da je slanje američkog nosača aviona u zalivsku regiju povezan sa povlačenjem američkih vojnih snaga iz Iraka i Avganistana.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane, Kristofer Miler, objavio je u ponedeljak da je Vašington odlučio da smanji broj svojih snaga u Iraku i Avganistanu do 15. januara na 2.500 trupa za svaku od dve navedene zemlje, na osnovu uputstava predsednika Donalda Trampa i nakon konsultacija sa Nacionalnom savetom za bezbednost.

Prošlog meseca, iračko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je formiranje tehničkog komiteta zaduženog za koordinaciju sa Sjedinjenim Državama radi zakazivanja prekomponovanja američkih snaga izvan Iraka.

Značajno je napomenuti da je iračko Predstavničko veće glasalo prošlog januara, na vanrednoj sednici kojoj je prisustvovao bivši premijer Adel Abdul Mahdi, o rezoluciji kojom se vlada obavezuje da radi na okončanju zahteva za pomoć koji je podnela međunarodnoj koaliciji na čelu Vašingtonom i da se okonča svako prisustvo stranih snaga na teritoriji Iraka.

Američka vojska
Foto: Profimedia

Ovaj potez usledio je kao odgovor na američki napad u Bagdadu koji je rezultirao likvidacijama zamenika šefa Jedinica narodne mobilizacije (PMU) Abu Mahdija al-Muhandisa i komandanta snaga "Kuds" ogranka Iranske revolucionarne garde, general-majora Kasema Suleimanija.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd