Skip to main content
Bitkoin

Ispravan potez ili greška veka? Zašto je Turska bacila fatvu na bitkoin?

Foto: Profimedia
Vlada upozorila građane da je virtuelni novac balon koji će uskoro eksplodirati i savetuje građanima da ne ulažu u kriptovalute.

Turska vlada upozorila je građane da je virtuelni novac balon koji će uskoro eksplodirati i savetuje građanima da ne ulažu u kriptovalute.

Virtuelni novac i transakcije tog novca postale su predmet dubinskih istraživanja centralne banke i ministarstva finansija. U banci nastoje da shvate dokle može dosegnuti trend dok uprava kapitalnih tržišta upozorava brokere da ne trguju virtuelnim novcem.

Manjak dobrodošlice zbog lošeg iskustva

Turski manjak dobrodošlice bitkoinu deo je kolektivnog sećanja. Početkom osamdesetih godina prošlog veka Turska je prošla kroz masivnu finansijsku katastrofu, kad su stotine brokerskih kompanija proglasile bankrot, jer su nudile ekstremno visoke kamate u novoj klimi ekonomske deregulacije. Devedesetih godina je hiljade Turaka izgubilo novac u prevarantskim piramidalnim šemama koje se i sada ponavljaju kroz mnoge oblike kriptovaluta.

Turci
Građani Turske
Foto: Profimedia

Takođe su mnogi naivno pali na prevare oko brze zarade na Forex tržištima. Tako da sada priča o ulaganju u kriptovalute ima loš prizvuk.

Centralna banka neće uskoro prihvatiti bitkoin, a zvaničnici vlade su vrlo skeptični oko uloge kriptovaluta u budućnosti globalne trgovine. Kakva je to razlika naspram legalizacije korišćenja kriptovaluta u Japanu, gde pojedine kompanije, recimo, isplaćuju zarade u bitkoinu (tačnije u satošijima).

Fatva na bitkoin

Zanimljivo, prvi napad na bitkoin od strane neke institucije u Turskoj dolazi iz uprave za verske poslove. Krajem novembra, upravni odbor institucije, koja inače izdaje fatve u svim područjima života, proglašava digitalni novac nelegitimnim.

Prema fatvi, korišćenje digitalnih kriptovaluta nije dopušteno, jer vodi nepravednom obogaćivanju kroz delovanja koja su u svom temelju prevarantska, bez mnogo sigurnosti, s visokim rizicima prevare i malim jamstvima, a sve kroz piramidalne šeme.

Zvaničnici vlade su takođe reagovali neodobravanjem i upozorenjem. Zamenik premijera Mehmet Simsek, odgovoran za privredu, podseća da je bitkoin prevazišao maniju s tulipanima, najvećim balonom u istoriji finansija.

bitkoin
bitkoin
Foto: Reuters

Simsek je dobio podršku ministra privrede Nihata Zejbekčija koji tvrdi da je bitkoin zapravo globalna piramidalna šema bez ikakvog utemeljenja.

Ministarstvo najavilo oporezivanje

A podaci govore sledeće. Trgovinom bitkoinima u Turskoj u novembru se bavilo više od 42.000 osoba, a to je maltene pet puta više u nego u maju. Danas je čak moguće platiti račun u restoranu bitkoinu.

Ministarstvo finansija je najavilo početak oporezivanja takvih transakcija, nakon što zaključi je li bitkoin roba ili valuta. No, u privatnom sektoru već postoji jasno tumačenje bitkoina kao novca, pa se koristi na isti način kao evro, dolar ili turska lira.

U taj privatni sektor, međutim, ulazi i priča o najgorim opasnostima bitkoina, a tu je Turska naročito ranjiva.

Bitkoini privukli i teroriste

Nove onlajn aktivnosti i priče o direktnom i anonimnom plaćanju privukle su neke ekstremiste na korišćenje novih aplikacija.

Islamska država
Džihadisti Islamske države
Foto: Profimedia

Međutim, ostaje trag aktivnosti, tako da ako nije poznata osoba imenom i prezimenom, ulazna i izlazna stavka su i te kako poznati i mogu se pratiti. Doduše, ne daje se samo jedna bitkoin adresa na koju se može poslati novac, već postoje na stotine njih, što čini nadzor težim.

Ipak je dobra vest što bitkoin nije dobar izvor finansiranja za terorističke organizacije. Široka javnost možda može kupovati bitkoine ali je infrastruktura i dalje slabo razvijena za njihovo trošenje za robu i usluge.

Turska ili Japan?

Kako onda postupiti? Da li se boriti protiv bitkoina kao Turska ili ga prihvatiti svim srcem kao u Japanu?

Bitkoin, za razliku od drugih kriptovaluta, spašava to što služi kao sredstvo razmene. Za unovčavanje bilo koje druge kriptovalute potrebno je prvo da se prebaci u bitkoin, a potom je moguće dobiti gotovinu.

Ali ni brzo rastuća cena bitkoina nije dobra. Niko ne želi koristiti valutu kojoj je cena prevelika.

Turci su slepi ako ne vide temeljnu vrednost kriptovaluta. Radi se o vrlo dobroj i potencijalno presudnoj tehnologiji (naglasak je na tehnologiji). No, ovo što smo videli od bitkoina do sada nije opis dobrog i korisnog sredstva plaćanja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd