fbpx
Skip to main content
italija

ITALIJANSKI LEKARI IZNELI NOVU ANALIZU: Otkriven tačan put "korona oboljevanja"

Foto: Profimedia
Prosek starosti zaraženih 40 godina

Viši Institut za zdravlje u Italiji izneo je novu analizu zaraze i obolevanja od kovida-19 - slučajevi su manje teški i manje je preminulih nego na početku epidemije.

NEMCI UVODE RIGOROZNE MERE: Zatvara se skoro sve, ostaju otvoreni škole i vrtići

NEMCI UVODE RIGOROZNE MERE: Zatvara se skoro sve, ostaju otvoreni škole i vrtići

KORONA PRETI DA OBORI NEMAČKU VLADU: Postoji plan za najgori scenario, vanredna situacija nije daleko

KORONA PRETI DA OBORI NEMAČKU VLADU: Postoji plan za najgori scenario, vanredna situacija nije daleko

MINISTAR U SAMOIZOLACIJI: Oglasili se iz Kremlja u vezi sa Putinovim zdravljem i kontaktima sa Lavrovom

MINISTAR U SAMOIZOLACIJI: Oglasili se iz Kremlja u vezi sa Putinovim zdravljem i kontaktima sa Lavrovom

Dok je prvih nedelja epidemije kovida-19 u Italiji broj teških slučajeva bio izuzetno veliki a testovi su se radili nakon smrti, danas se beleži povećanje broja osoba koje su pozitivne ali bez simptoma ili s ponekim simptomom, kao i drastično smanjenje broja teških slučajeva i smrtnosti.

Takođe, beleži se i veliki broj testova. Procenat Italijana koji su pozitivni na virus, ali bez simptoma je 58, s malim brojem simptoma je 14, sa blagim 19,9, dok teške oblike bolesti ima 6,6 odsto a kritične 0,7.

Prosek godina polovine preminulih je oko 80, od toga 42,7 odsto su bile žene. Pacijenti koji su se izborili s virusom imaju u proseku oko 52 godine. Srednja dob žena koje su preminule od virusa je 85 godina dok je kod muškaraca 79.

U 91,1 odsto slučajeva pacijenti su imali simptome kao što su temperatura, kašalj, gubitak daha, a dijagnoza upale pluća i plućne insuficijencije bila je kompatibilna sa kovidom-19. U 8,9 odsto slučajeva u pitanju su bile druge bolesti – tumori, srčana oboljenja, gastrointestinalni problemi i druge patologije.

Najčešći simptomi koje su imali preminuli od kovida u momentu dolaska u bolnicu bili su kašalj, temperatura i nedostatak vazduha, a ređe dijareja. Te simptome nije imalo 7,5 odsto pacijenata primljenih u bolnicu.

Respiratorna insuficijencija je bila najteža komplikacija (86,5 procenata), slede akutno oštećenje bubrega (23,3 odsto), superinfekcija (18.9 posto) i oštećenje srčanog mišića (10,7 odsto).

Lečenje najviše antibioticima
Što se terapija tiče, u Italiji su se najviše koristili antibiotici u momentu primanja u bolnicu (86,5 procenata), dok je manje korišćena antiviralna terapija (57,6 odsto), kao i terapija steroidima (45,2 posto). U 26,5 procenata korišćene su sve tri terapije. Lek tocilizumab primilo je 4,6 odsto pacijenata.

Vreme koje je proticalo od prvih simptoma do smrti je dvanaest dana, od simptoma do dolaska u bolnicu pet dana, a od dolaska u bolnicu do smrti sedam dana.

Vreme od momenta ulaska u bolnicu do smrti je šest dana duže kod pacijenata koji su premešteni na odeljenje intenzivne nege u odnosu na one koji nisu bili premešteni - dvanaest dana u odnosu na šest.

Od početka epidemije do danas, procenat preminulih od kovida mlađih od 50 godina je 1,1. Većina preminulih imala je jednu ili više hroničnih bolesti, najčešće 3 ili više.  Nikakve prethodne patologije nije imalo 3,5 odsto pacijenata, 13,3 je imalo jednu, njih 19,6 dve, a 63,6 odsto više od tri patologije.

Virus ojačao, prosek starosti zaraženih 40 godina
Predsednik Višeg instituta zdravlja u Italiji, Silvio Bruzafero je rekao da raste broj pacijenata bez simptoma ili sa blagim simptomima ali da je virus ojačao i da je srednja dob zaraženih u ovom momentu 40 godina.

-Od sredine avgusta, kriva zaraze se penje, prvo sporo, a sada već brže, i zaraza se proširila na čitavu zemlju, te je srednja dob zaraženih koja je u avgustu bila oko 30 godina sada je 40. Zato mladi treba da obrate pažnju na zarazu, jer treba da zaštite starije građane, upozorio je Bruzafero.

Najnoviji podaci Instituta za zdravlje u Italiji objavljeni su 22. oktobra i uzeli su u obzir pacijente od početka epidemije do sredine oktobra.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
3 Beograd