fbpx
Skip to main content
Koronavirus

IZ "SZO" PREPORUČUJU DA SE JEDNA MERA UKINE! Nema dokaza da je efikasna u sprečavanju širenja zaraze OMIKRONOM

Foto: Shutterstock
Kako navode iz SZO, jedna mera nije toliko delotvorna protiv omikrona i odmah bi trebalo da se prestane sa sprovođenjem iste širom sveta

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je ukidanje mera koje podrazumevaju ograničavanja putovanja, jer nema dokaza da su efikasne u sprečavanju širenja omikron soja korone. SZO navodi i da ovakva ograničenja otežavaju ekonomski oporavak za mnoge zemlje, a za pojedine zemlje trebalo bi razmotriti i ukidanje dokaza o vakcinaciji kao uslova putovanja, zbog nejednakosti u distribuciji vakcina.

SZO je reagovala na odluku više zemalja da ograniči ili zabrani letove iz žarišta omikron soja, i navela i da bi neke od njih trebalo da ponovo razmotre prilagođavanje mera kao što su testiranje i karantin koji predstavljaju finansijski teret za putnike. Ove mere bi trebalo prilagoditi "kada je to prikladno", dodaje SZO.

Pored toga, SZO je saopštila da je broj slučajeva korona virusa širom sveta porastao za 20 odsto prošle nedelje na više od 18 miliona. Brojke su porasle u svim regionima sveta osim u Africi, gde su broj zaraženih pao za skoro trećinu, prema SZO. Broj umrlih je na globalnom nivou, u protekloj nedelji, ostao isti.

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd