broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BORBA ZA ČETVRTI MANDAT: Ko su protivnici Angele Merkel i ima li nemačka kancelarka razloga za STRAH?

24.09.2017. 07:43
Piše:
SrbijaDanas/ M. Momić
Nemačka
Nemačka / Izvor: SD/ilustracija
Prava trka počinje tek nakon izbora

Trka za nemački Bundestag i najmoćniju političku figuru u zemlji – nemačkog kancelara, počinje danas. Pozornost svetske javnosti usmerena je ka Berlinu gde će se uskoro saznati da li će dosadašnja nemačka kancelarka Merkel i njena Demohrišćanska partija uspeti da se izbore za još jedan mandat. Tačnije, da li će Merkel, ako njena stranka osvoji najviše glasova, vladu praviti sa Socijaldemokratama (sa kojima su trenutno u koaliciji) ili s manjim partijama.

Večita kancelarka: Nemcima nikad dosta Merkelove, a EVO čime se ona koristi da pridobije birače

Svet u ŠOKU: OVE činjenice o Angeli Merkel malo ko je znao - ona je poput KAMILE

Da podsetimo, Merkelova je već 12 godina na čelu nemačke vlade tačnije nakon izbora za Bundestag 2005. godine kada, nakon višemesečnog pregovaranja, postaje prva kancelarka u istoriji Nemačke. Od tada do danas Merkel je stekla značajnu podršku nemačkog naroda, uprkos velikim izazovima njene unutrašnje politike, ali i statusu najuticajnijeg evropskog političara. 

Merkel
Merkel / Izvor: Reuters

Ko ima pravo glasa?

Pravo glasa na današnjim izborima za nemački Bundestag ima 61,5 miliona građana među kojima 31,7 miliona žena a 29,8 miliona muškaraca. Više od trećine birača u Nemačkoj, njih 22 miliona, ima preko 60 godina, što znači da starija generacija često ima jak uticaj na ishod izbora.

Nemačka
Nemačka / Izvor: Reuters

Kako se bira Bundestag?

Građani Nemačke danas biraju Bundestag – donji dom nemačkog parlamenta koji ima 598 poslanika (jedan poslanik bira se na 60.000 stanovnika) a čiji mandat iznosi četiri godine. Ne treba izgubiti iz vida da broj poslanika Bundestaga varira zavisno od broja stanovnika. Mesta u donjem domu nemačkog parlamenta se raspoređuju između 16 nemačkih federalnih jedinica proporcionalno populaciji koja ima pravo glasa u federalnim jednicama.

Šulc UVEREN: Merkel nema viziju za budućnost, neću pokleknuti pred Erdoganom

U Nemačkoj je zastupljen mešoviti izborni sistem koji ustvari predstavlja kombinaciju proporcionalnog i većinskog sistema. Šta to znači? Polovina poslanika bira se po većinskom sistemu (direkti mandati), a druga polovina po proporcionalnom sistemu (partijskim listima). U izborima za Bundestag svaki birač ima dva glasa i popunjava dva glasačka listića tj. dva dela glasačkog listića.

Na jednom delu glasačkog listića nalaze se pojedinačno imenovani kandidati (po imenu i prezimenu) po izbornim jednicima (Nemačka ima 299 izbornih jedinica), a na drugom su partijske liste kandidata. Dakle, prvim glasom građanin bira kandidata u svom izbornom okrugu – izabran bude onaj kandidat  ko dobije najviše glasova, dok drugim glasom svaki glasač odlučuje o poslaniku koji će preko „pokrajinske stranačke liste“ da uđe u Bundestag.

Izbori u Nemačkoj
Izbori u Nemačkoj / Izvor: Foto: SD/ilustracija

Da bi određena politička partija ušla u Bundestag ona mora da dobije najmanje 5% „drugih glasova“ u celoj Nemačkoj tj. u svih 299 izbornih jedinica. Ovaj sistem je uspostavljen da bi se sprečilo manjim političkim partijama, pre svega desničarskim i ekstremističkim partijama, da uđu u Bundestag.

Ko su glavni "protivnici" Angele Merkel?

Istraživanja javnog mnjenja u Nemačkoj pokazuju da je Merkel najveći favorit izbora, međutim, faktor iznenađenja ipak ne treba isključiti.  Složena priroda nemačkog izbornog sistema znači da je mala verovatnoća da jedna stranka dobije parlamentarnu većinu što ukazuje da je koaliciona vlada gotovo izvesna stvar.

Kao glavni i najveći "rival" Anegli Merkel za mesto kancelara spominje se Martin Šulc iz Socijaldemokratske partije.

Socijaldemokratska partija je glavna opoziciona stranka u Nemačkoj koja trenutno formira vladu velike koalicije (Hrišćansko-demokratska unija). U januaru 2017. godine lidera Socijaldemokratske partije Sigmar Gabrijela zamenio je bivši predsednik evropskog parlamenta i levičar Martin Šulc. Imenovanje Šulca podstaklo je rast popularnosti stranke predstavljajući ujedno veliki rizik za vladavinu Merkel. Međutim, poraz Šulca na regionalnim izborima pokazao je da Merkel ima, ipak, mnogo veće šanse na saveznim izborima u septembru. 

Izborna trka u Nemačkoj odlučena? Merkel FAVORIT, ali jedna stvar ukazuje na OPREZ

Kakvu Nemačku obećava Šulc? Važno je naglasiti da se Šulcova obećanja i njegova vizija Nemačke ne razlikuju mnogo od vizije Angele Merkel. Sa time se slaže i analitičar Srđa Trifković koji je za portal srbijadanas.com izjavio da u svim bitnim pitanjima koja se tuču nemačke politike nema razlike između Merkel i Šulca. 

-  Njihovi stavovi o dominantnoj ulozi Nemačke u EU, azilantima i proširenju EU potpuno su identični, kaže Trifković.

Srđa Trifković
Srđa Trifković / Izvor: Foto: Media Centar

Razlike u obećanjima ova dva kandidata su minorne što je i razumljivo s obzirom da Šulcove socijaldemokrate čine vladajuću veliku koaliciju sa Merkelinim demohrišćanima. Da Šulc u osnovi nije pravi protivnik Merkel pokazao je nedavno održan TV duel gde je Šulc pokazao pomirljivost u velikom broju pitanja sa Merkel. Pomenuta TV debata pokazala je da su veliki izgledi da Nemačkom i u narednom periodu vlada koalicija demohrišćana i socijaldemokrata sa Merkel na čelu. Dakle, sve priče da Šulc predstavlja ozbiljnog kandidata Merkel padaju u vodu.

Ko još ulazi u Bundestag?

Pored Merkelinih demohrišćana i Šulcovih socijaldemokrata u trci za nemački Bundestag su i Zeleni; Slobodna demokratska partija i Alternativa za Nemačku

ANGELA MERKEL: MORALNI LIDER ZAPADA!

Partija Zelenih može da bude privlačan koalicini partner demohrišćanima. Zeleni su nastali tokom mirovnih pokreta sedamdesetih a na njihovo organizovanje uticali su i ženski pokret i inicijativa građana. Pod vođstvom Simona Petera i Cem Ozdemira  partija se fokusira na ekološku, ekonomsku i socijalnu održivost i promoviše veću infrastrukturnu potrošnju zbog smanjenja poreza. Zeleni se protive povećanju troškova bezbednosti ali zato predlažu smanjenje imigracije. 

Zeleni
Zeleni / Izvor: Reuters

Pored socijaldemokrata i zelenih u trci za Bundestag je i Partija slobodnih demokrata koju vodi Kristijan Linder a koja zastupa interese manjih i srednjih preduzetnika te joj sa razlogom pripada nadimak "Partija boljestojećih". Ovi nemački liberali pozivaju na povećanje bezbednosti i strožiju imigracionu politiku uključujući i dozvole zasnovane na bodovima za kvalifikovane imigrante. Ideologija Slobodne demokratske partije je u načelima nemačkog tradicionalnog liberalizma. Slobodne demokrate podržavaju ideju državne nadkontrole. 

Nemačka
Nemačka / Izvor: Reuters

Iznenađenje na izborima mogla bi da napravi desno orijentisana, nacionalistička Alternativa za Nemačku koja je za četiri godine, koliko postoji, značajno porasla. Ova partija se zalaže za zatvaranje granica Evropske unije i stavlja naglasak na tradicionalnu nemačku kulturu odbacujući ideju da je islam deo nemačkog društva. Alternativa za Nemačku se zalaže za rigoroznu proveru identiteta na nemačkim granicama kao i za momentalno deportovanje bilo kog čiji je zahtev za azil odbijen.  Najveću podršku ova stranka ima među ljudima nižeg obrazovanja i manjih primanja. Zbog svojih nacionalističkih stavova razumljivo je zašto Alternativa za Nemačku nije poželjan koalicioni partner Merkelinim demohrišćanima. 

Merkel UVERENA: Evropa mora da uzme sudbinu u svoje ruke

Nemačka
Nemačka / Izvor: Reuters

Dan posle izbora

Dan nakon izbora za Bundestag ništa neće biti rešeno i, po svemu sudeći, glavna borba tek počinje. Pregovori nakon izbora mogu da traju više nedelja i kulminiraju koalicionim sporazumom. Ankete pokazuju da Angela Merkel ima 15 posto prednosti u odnosu na Martina Šulca te je zato najveća šansa i da buduća koaliciona vlada bude formirana od ove dve stranke. Međutim, pored ove koalicije koja ima najveće šanse, koji savezi su još mogući?

Pored koalicije socijaldemokrata i demohrišćana, moguća je i crno-žuta koalicija između demohrišćana i liberala (Partija slobodnih demokrata). Ova koalicija desnog centra se tokom nemačke istorije često nalazila na čelu države. Poslednji put za vreme vladavine Angele Merkel od 2009. do 2013. godine.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Kao treća postavka navodi se koalicija socijaldemokrata i zelenih koja je bila najuspešnija za vreme Gerharda Šredera od 1998. do 2005. godine. Ipak, postoje realne šanse da se ova koalicija ponovi i 2017. godine. 

Pored ove tri glavne opcije moguće je još nekoliko različitih koalicija ali se njima pridaju male šanse.

Bez obzira od kojih stranaka bude formirana nemačka vlada, sigurno je da nemačka unutrašnja ali i spoljna politika neće doživeti bitnije zaokrete. Angela Merkel važi za glavnog favorita na izborima dok njeni protivnici, na prvom mestu Martin Šulc, imaju minimalne šanse da je gurnu za kancelarskog trona. Za izbore u Nemačkoj ne možemo reći da su neizvesni poput izbora u Francuskoj i Americi. Većina anketa javnog mnjenja ukazuje da se pobednik saveznih izbora već zna a da su sve ostalo samo kalkulacije. Baš upravo zbog toga diskutabilno je govoriti o tzv. "protivnicima" Angele Merkel jer ona zapravo nema valjanog političkog protivnika na ovim izborima kao što je imao Makron u Le Penovoj ili Tramp u Hilari Klinton. Angela Merkel nema razloga za strah, smeši joj se i čertvrta runda na kancelarskom tronu. 

 

Piše:
SrbijaDanas/ M. Momić
24.09.2017. 07:43