broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

AMERIKA ODLUČILA: TRAMP JE PREDSEDNIK (FOTO/VIDEO)

08.11.2016. 10:38 14:38
Piše:
Srbija Danas/agencije
Američki izbori2
Američki izbori2 / Izvor: Srbija Danas
Tramp oduvao Hilari.

13.15 - Obama čestitao Trampu

Predsednik SAD Barak Obama čestitao je danas pobedniku američkih predsedničkih izbora Donaldu Trampu. Kako je preneo AP, menadžer Trampove pobede Kelan Konvej navela je da su Obama i Tramp "imali lep razgovor" i da će se verovatno sastati sutra.

12:55 - NEMAČKA U STRAHU: Tramp UKIDA sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropom?

Nemačka poslovna zajednica se nada da će njihove trgovinske veze sa Amerikom nastaviti da budu obostrano korisne, sada kada je Donald Tramp postao novi predsednik SAD-a. U isto vreme, strahuju od njegove politike koju opisuju kao protekciona.

12.36 - Rama tuguje: Velika prijateljica Albanije i Kosova nije pobedila

Velika prijateljica Albanije, Kosova i svih Albanaca Hilari Klinton nije pobedila na izborima, napisao je na Fejsbuku albanski premijer Edi Rama.

12:30 - "Simpsonovi" su Trampovu pobedu predvideli pre 16 GODINA

Pre 16 godina popularna animirana serija "Simpsonovi" je predvidela Trampovu pobedu na izborima, ali ih niko tada nije ozbiljno shvatio.

12.00 -  Holivudske zvezde plakale i protestovale zbog Trampove pobede

Rezultati predsedničkih izbora u SAD ostavile su u šoku brojne holivudske zvezde, koji su tokom kampanje otvoreno pokazivali podršku Hilari Klinton.

11.52 - Na Tviteru od jutros samo jedna reč: TRAMP!

Tviter je posle pobede Trampa "eksplodirao". Oglasili su se i mnogi ljudi sa srske javne scene, među kojima i Srđan Dragojević, Nebojša Krstić, Sanda Rašković Ivić, Vlado Georgiev...

11.51 - Tusk i Junker već pozvali Trampa na samit EU-SAD

Istaknuti zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker pozvali su danas Donalda Trampa na samit EU-SAD posle njegove iznenađujuće pobede na predsedničkim izborima u SAD.

11.49 - ISTORIJSKI NASLOVI AMERIČKE ŠTAMPE: On je signal nevolje!

11.45 - NOVA FRIZURA ILI NOVA POLITIKA? NIko ne zna ŠTA ĆE TRAMP PRVO URADITI

11.30 - SRBIJI ĆE SVANUTI AKO SE TRAMP I PUTIN DOGOVORE: Šta kažu analitičari o pobedi Trampa

11.28 - Novi predsednik SAD Donald Tramp trebalo bi uskoro da formira svoj predsednički kabinet, a kako tvrdi NBC njuz, među njegovim najbližim saradnicima naći će se i Rudolf Đulijani bivši gradonačelnik Njujorka i veliki prijatelj srpskog premijer Aleksandra Vučića!

11.12 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Trampu pobedu. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

10.20 - Mas: Svet će biti luđi posle Trampove pobede

Nemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je danas da će posle pobede Donalda Trampa, na predsedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), svet biti - luđi, prenosi Rojters.

- Nije kraj sveta, ali će svet biti luđi - napisao je Mas na svom Tviter profilu. Mas je i član Socijaldemokratske partije Angele Merkel.

10.19 - Lider britanske Nezavisne partije Najdžel Faraž čestitao je Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), prenosi Rojters.

"Predajem plašt Donaldu Trampu. Čestitam, vodili ste hrabru kampanju", napisao je Faraž na svom Tviter profilu.

Faraž, koji je bio zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske Unuje, tokom predsedničke kampanje podržavao je Donalda Trampa i čak je predvideo da će on podstaći isto ono nezadovoljstvo među glasačima, koje je dovelo i do britanskog napuštanja Unije, odnosno Bregzita.

10.18 - Turski premijer Binali Jildirim čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD, ističući da je to šansa za unapređenje bilateralnih odnosa.

Jildirim je rekao da će biti "otvorena nova stranica" u odnosima SAD i Turske ako Vašington isporuči imama Fetulaha Gulena, kog Ankara optužuje za organizovanje neuspelog vojnog puča 15. jula.

"Stvorila se šansa za novog predsednika da unapredi odnose, imajući u vidu borbu protiv terorizma Turske", kazao je Jildirim, preneo je Rojters.

10.16 - Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe čestitao je novom predsedniku SAD Donaldu Trampu na izbornoj pobedi.

10.00 - HAOS NA ULICAMA! Počeli protesti protiv Trampa! Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

09.53 - Orban o Trampu: Kakve divne vesti, demokratija je još živa

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je danas republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na izbornoj pobedi za predsednika u SAD, poručivši da je "demokratija još živa".

- Kakve divne vesti. Demokratija je još živa - objavio je Orban na svom Fejsbuk profilu.

09.51 - Mogerini: EU nastavlja saradnju sa SAD

EU će nastaviti da sarađuje sa SAD poručila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Fedrika Mogerini.

- Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promene u politici - istakla je Mogerini.

09.47 - Putin je uputio čestitke Trampovom glavnom štabu u Njujorku. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

09.28 - Zanimljivo je da je Donald Tramp govornicu napustio uz pesmu "You Can't Always Get What You Want" grupe "Rolling Stones".

09.19 - TRAMPOVA POBEDA DRMA EVRPOSKE BERZE : Evropa strep. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

09.00 - Nobelovac: Katastrofa za Ameriku

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman napisao je kako je Amerika propala država s propalim društvom.

08:56 - Novi predsednik Amerike Donald Tramp obratio se svojim biračima i svim građanima SAD rečima da će služiti svim građanima Amerike. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

08:51 - Hilari čestitala!

Hilari Klinton je ipak čestitala Donaldu Trampu na pbedi na izborima. Time se ispostavilo da su prvi izveštaji o tome da je ona "otišla da spava" ipak bili neprovereni.

08.50 - Tramp svakog trenutka treba da izađe na binu. Sa njim je maelanija i njegova deca.

08:41 Nemačka ministarka: Ovo je ogroman šok

Nemački ministar odbrane Ursula fon der Lejen rekla je da očigledno približavanje kandidata republikanaca Donalda Trampa pobedi na predsedničkim izborima u SAD predstavlja "ogroman šok".

"Mislim da Tramp zna da ovo nisu glasovi za njega, već protiv Vašingtona, protiv sistema", rekla je ona za mrežu ARD.

08:37 - Hilari otišla da spava

Hilari Klinton, koja je po svemu sudeći doživela ubedljiv poraz na predsedničkim izborima u SAD, nije se udostojila da čestita Donaldu Trampu, i što je još gore, lično se zahvali svojim pristalicama na podršci.

08.36 - Očekuje se obraćanje Trampa iz Hotela Hilton.

08.32 - Svi svetski mediji objavljuju da je Tramp pobedio na izborima.

08.32 - Još jedan glas - Tramp dobio Viskonsin.

08:30 - Južna Koreja: Hitan sastanak zbog Trampa

Južna Koreja, jedna od glavnih američkih saveznica, sazvala je hitan sastanak posle vesti da republikanski kandidat Donald Tramp vodi u predsedničkoj trci, objavio je Fajnenšel tajms.

08:25 - Le Penova čestitala Trampu

Lider francuske desničarske partije Marin Le Pen čestitala je danas Donaldu Trampu, predsedničkom kandidatu republikanaca na izborima u SAD, na sve izvesnijoj pobedi.

08.22 - I CNN objavio da je trka je gotova.

08.20 - Kandidat za predsednika SAD iz Republikanske partije Donald Tramp prema prognozama Blumberga dobio je potreban broj glasova i postao novi predsednik SAD. Više o tome čitaje KLIKOM OVDE!

08.00 - Džon Podesta je izašao među ono malo pristalica Hilari Klinton, koliko ih je ostalo u njenom izbornom štabu u Njujorku, i poslao ih na spavanje. Definitivno, Hilari Klinton se neće obratiti pristalicama. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

07.57 - Još samo tri glasa do konačne pobede!

Donald Tramp je pobedio i u Pensilvaniji i na Aljasci, posle čega su mu potrebna još svega tri elektorska glasa za pobedu. Zajedno sa 20 elektorskih glasova iiz Pensilvainije i tri sa Aljaske, Tramp ima 267 glasova. Da bi i postao predsednik SAD, potrebno mu je najmanje 270 glasova od ukupno 538 glasova elektorskog kolegijuma. Demokratska kandidatkinja Hilari Klinton zasad ima 215 glasova.

07:55 - Britanski Telegraf se malo našalio u odsudnim trenucima.

7:45- Tramp je osvojio još jedno demokratsko uporište - Pensilvaniju, i osvojio 20 elektora. Za magičnih 270 elektora treba mu još šest delegatskih glasova, a s obzirom da već ima skoro nedostižnu prednost u Viskonsinu (koji nosi 10 elektora), možemo zaključiti da je Donald Tramp postao 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država!

08.03  - Šef kampanje Hilari Klinton, Džon Podesta poručuje 

Još uvek nije gotovo i pozvao pristalice da se raziđu i da će se tek sutra Demokrate oglasiti.

08.00 Hilari Klinton pobedila u državi Mejn

Klinton je uzela tri elektorska glasa, a Tramp jedan u Mejnu. Tramp je trenutno na svega dva elektora od pobede.

07.42 Tramp je pobedio i na Aljasci

I to mu donosi tri glasa elektora. Sada ga svega tri deli od pobede.

7.40 - Tramp uzeo i Pensilvaniju

U ovoj državi Tramp je dobio još 20 elektorskih glasova. Sada ga svega 6 elektora deli od formalne pobede!

07.30 - Zanimljiv podatak: Više latinoameričkih glasača glasalo je za Trampa nego za njegovog republikanskog kolegu Mita Romnija na predsedničkim izborima 2012. Uprkos teškim rečima koje je izneo na račun Meksikanaca, Trampu se to očigledno nije obilo o glavu, barem ne u onoj meri u kojoj su to očekivali pre svega u Hilarinom štabu.

07.10 - Francuski ambasador u SAD dao je apokaliptičnu izjavu povodom sve izvesnije pobede Donalda Trampa: "Nakon Bregzita i američkih izbora, ništa više nije nemoguće. Svet se ruši pred našim očima."

07.00 - Švedski političar Karl Bilt objavio je jutros da je izborna trka u SAD gotova i da kandidat republikanaca Donald Tramp pobeđuje. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

06.40 - U izbornom štabu Klinotonove suze, šok i neverica zbog mogućnosti da njihova kandidatkinja ne pobedi na predsedničkim izborima. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

6.26 - Nevada glasala za HIlari

Kandidatkinja demokrata Hilari Klinton pobedila je na predsedničkim izborima u Nevadi, jednoj od važnih država za pobedu na predsedničkim izborima.

Klinton medjutim zaostaje u nekim tradicionalnim demokratskim državama Viskonsinu i Mičigenu bez kojih ne može da pobedi, a vrlo neizvesna trka je i u Pensilvaniji i Nju Hemširu.

Kandidat republikanaca Donald Tramp vodi u elektorskim glasovima sa 244 naspram 215 koliko ima Klinton. Za pobedu je potrebno 270 elektora.

5.54 - I Džordžija za Trampa

Tramp je pobedio je na predsedničkim izborima u Džordžiji, čime se dodatno približio pobedi u trci za Belu kuću.

Tramp je sada u značajnoj prednosti, pošto su ostali glasovi iz Mičigena, Viskonsina, Nju Hempšira, Nevade, Pensilvanije i dva kongresna distrikta u Mejnu i Nebraski.

Republikanski kandidat vodi u svim tim državama osim Pensilvanije, gde je kandidatkinja demokrata u blagoj prednosti.

05:36 - Tramp dobio i Ajovu 

Iako je tokom cele noći sve ukazivalo da će šest elektorskih glasova iz Ajove otići na saldo Hilari Klinton, došlo je do preokreta, s obzirom da je pobedio Tramp. AP javlja i da je republikanac uzeo velikih 16 elektora u Džordžiji, kao i još šest u Juti, te bi ga pobeda u Mičigenu ili Pensilvaniji dovela na prag Bele kuće.

Trenutno stanje je 244:209 u elektorskim glasovima za Trampa.

05.15- Tramp pobedio u Ajdahu

05.10 - Tramp osvojio Floridu!

Donald Tramp osvojio je enormno bitnih 29 elektora u Floridi, piše AP! To znači da se odnos u elektorima sada 197:131 elektorskih glasova. Trampu sada nedostaje svega 73 elektorskih glasova da postane predsednik SAD! Analitičari i kladioničari predviđaju Trampovu pobedu.

Posle trijumfa u Ohaju, ovo je drugi veliki korak ka konačnoj pobedi koji bi mogao kandidata Republikanaca da odvede do 300 elektorskih glasova, dok mu Njujork tajms daje 94 odsto šanse za pobedu. 

05.07 - Virdžinija i Kolorado pripali Klintonovoj

Virdžinija je prelomila na stranu Hilari Klinton. Velika drama je završena sa 48,3 odsto prema 46,6 u korist kandidatkinje Demokrata. Ona je osvojila i Kolorado, još jednu "klimavu" državu, u kojoj je i bilo najavljeno da će trijumfovati. 

05.05 - Obrađeno 50 odsto glasova, Tramp i dalje vodi!

Na osnovu ukupnih rezultata, odnosno 10 odsto prebrojnih glasova na novou čitavih Sjedinjenih Država, u trci za novog predsednika SAD vodi kandidat republikanaca Donald Tramp sa osvojenih 49 odsto glasova (37.402.758), dok je njegov protivkandidat i kandidat demokrata Hilari Klinton osvojila 47 odsto glasova (35.485.090).

Opširnije pročitajte na OVOM linku

04:42 - Ohajo za Trampa

Ohajo je pripao Trampu i povećao mu šanse da se nađe u Beloj kući jer ko god je u poslednjih deset izbora osvajao ovu državu na kraju je postajao predsednik SAD. Pobedom u Ohaju, osvojio je 18 elektorskih glasova. 

04.25 - Nju Meksiko pripao Klintonovoj

Nju Meksiko je glasao na račun Klintonove sa pet elektora, a dvostruko više razloga za radost Misuri je dao Trampu. U međuvremenu, Gardijan javlja da je Tramp na korak od pobede na Floridi. 

04.26 - Luizijana i Montana za Trampa

Republikanac je, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojio i Luizijanu, i uzeo još osam elektorskih glasova. Isto je glasala i Montana, i pridodala još tri elektora na saldo republikanca. U štabu republikanaca porodica Tramp pomno prati situaciju.

04.05 - Njujork tajms previđa pobedu Trampa?

Njujork tajms predviđa da kandidat Republikanaca Donald Tramp ima 58 odsto šansi da postane predsednik SAD.

Uticajni dnevnik je na svom sajtu objavio skalu koja "naginje" prema ekscentričnom milijarderu, uz grafik koji prikazuje njegov vrtoglavi rast.

Opširnije na OVOM linku.

03.58 - Berza čula da Tramp vodi, akcije pale

Vrednosti akcija u SAD pale su s vestima da Donald Tramp ima vođstvo u nekim ključnim saveznim državama za pobedu na izborima, javio je Blumberg. Više o tome na OVOM linku.

03:22 - Kladionice menjaju mišljenje, pada kvota na Trampa 

Dok Florida postaje sve crvenija, definitivno crveni su Teksas (38) i Arkanzas (6). Tramp vodi 128:97, a ako se trend u Floridi nastavi, Hilari bi trebalo da se malo zabrine. 

Istovremeno, reaguju i svetski bukmejkeri, pa je posle samo 120 minuta kvota na Trampa sa 7 pala na ispod 3!

Celu vest pročitajte na OVOM linku.

03.45 - Hilari gubi bitku za Virdžiniju?

Prema podacima CNN, tamo je obrađeno 76 odsto glasova, a Tramp ima solidna 2 procenta prednosti, odnosno oko 50.000 glasova prednosti. 

Podsetimo, reč je o državi u kojoj su sve predizborne ankete, osim jedne, već upisale pobedu na konto Demokrata, ali sada izgleda da će Hilari Klinton ispustiti ono što je pre osam godina "zauzeo" Barak Obama, posle pola veka vladavine Republikanaca.

Kako kažu analitičari CNN, takav ishod bi bio "sramotan" za štab bivše državne sekretarke. 

03.30 - Tesna borba

Donald Tramp osvojio je Nebrasku i Vajoming. Time je uzeo još osam elektora, uz Teksas za koji se takođe izveštava da je sa 38 elektora očekivano otišao u ruke republikanacam kao Arkanzas, gde dobija 6 elektora. Takoe, Tramp vodi u Džordžiji.

Hilari je osvojila Njujork i Konektikat i uzela 36 elektorskih glasova. Ako ovo budu i konačni rezultati u ovim državama, Tramp će imati 130, a Hilari 104 elektora. Hilari takođe vodi u Koloradu.

03.16 - Analiza: Samo na ovaj način, TRAMP može do POBEDE!

Ugledni američki list "Volstrit džornal" ističe da je Trampov nedostatak to što on samo na jedan način može u Belu kuću, dok Klintonova ima nekoliko načina za pobedu.

Kratku analizu pročitajte na OVOM linku.

03.06 - Tramp vodi nakon 10 odsto prebrojanih glasova

Na osnovu ukupnih rezultata, odnosno 10 odsto prebrojnih glasova na novou čitavih Sjedinjenih Država, u trci za novog predsednika SAD vodi kandidat republikanaca Donald Tramp sa osvojenih 51 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat i kandidat demokrata Hilari Klinton osvojila 45 odsto glasova.

Punu vest pročitajte na OVOM linku.

02.58 - Trenutno stanje izbora u SAD

Ilinois - Hilari Klinton (20 elektora)

Južna Karolina: Donald Tramp (9 elektora)

Vermont: Hilari Klinton (3 elektora)

Indijana: Donald Tramp (8 elektora)

Ostali za Trampa: Kentaki (8), Zapadna Virdžinija (5), Alabama (9), Misisipi (6), Oklahoma (7), Tenesi (11).

Otali za Klintonovu: Delaver (3), Distrikt Kolumbija (3), Merilend (10), Masačusets (11), Nju Džerzi (14), Roud Ajlend (4).

Nijedna od "klimavih" država za sada nije prelomljena u korist jednog od kandidata.

02.49 - Tesna bitka

Prema poslednjim informacijama, Tramp je osvojio Alabamu, i uzeo još devet elektora. Trenutni rezultat je 68 Klinton - 66 Tramp, s tim da je za Trampa je glasalo 700.000 glasača više, prenosi CNN.

Rezultat u Floridi, državi od koje mnogo toga zavisi, i dalje je nemoguće predvideti s obzirom da se razlika između dvoje kandidata meri u promilima.

Takođe, prema prvim informacijama, Hilari Klinton je dobila Road Ajlend.

02:43 - Bitka za Floridu

Nakon više od 90 odsto prebojanih glasova, Donald Tramp ima malu prednost nad Hilari Klinton u Floridi, jednoj od najvažnijih država u trci za funkciju američkog predsednika, izveštava CNN.

02.20 - Tramp uzeo Tenesi i Južnu Karolinu

Prema poslednjim rezultatima, Donald Tramp je osvojio Tenesi i Južnu Karolinu, a nakon prebrojanih 51 odsto glasova vodi i u Virdžiniji.

Klintonova nakon 53 odsto prebojanih glasova ponovo vodi na Floridi. 

01:35 - Izašle preliminarne ukupne brojke

Prema dosadašnjim rezultatima, nakon šest miliona prebrojanih glasova, Tramp ima 52,7 odsto, a Hilari 44 odsto.

02:02 -Savetnik: Treba da se desi čudo da pobedi Tramp

 Visoki savetnik republikanskog kandidata Donalda Trampa izjavio je da je "potrebo čudo" pa da Tramp pobedi na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, javlja CNN. 

On je ovo izjavio iako je Tramp poveo sa 19:3 u elektorskim glasovima nakon proglašenja pobednika u Indijani, Kentakiju i Vermontu.

01:41 - Florida: Evakuacija glasačkog mesta zbog sumnjive torbe

Glasačko mesto za predsedničke izbore u SAD u Vinter Parku u američkoj saveznoj državi Florida evakuisano je zbog sumnjive torbe, javila je lokalna stanica TV mreže ABC, a prenosi Tass.

Navodi se da je policija stigla na to glasačko mesto.

01:25 - Tramp vodi u Zapadnoj Virdžiniji

Republikanac napreduje u tradicionalno republikanskoj državi, a za sada slika izgleda ovako: Tramp 24 elektora, Hilari 3.

01:20 - Floridi "neodlučna"

Na 15 odsto prebrojanih glasova u Floridi, prema podacima CNN-a, kandidati se smenjuju u vođstvu, a razlika je manja od jednog procenta.

Američki izbori - rezultati
Američki izbori - rezultati / Izvor: Foto: CNN Printscreen

01:34 - Tramp vodi u Floridi!

Republikanac vodi u jednoj od ključnih država sa 59,4 odsto osvojenih glasova, prenosi CNN. Ukoliko Tramp pobedi u Floridi, imaće znatno veće šanse da uđe u Belu kuću. Prema dosad prebrojanim glasovima, republikanac vodi u Indijani, Kentakiju, Virdžiniji, Nju Hempširu, Džordžiji i Floridi! 

01:15- Zatvorena prva birališta, uključujući Floridu i Virdžiniju

Prema prvi objavljenim rezultatima, Tramp je osvojio u Indijani i Kentakiju, dok je Hilari osvojila Vermont. CNN javlja da ukoliko republikanac osvoji tri od četiri "klimave" države (Floridu, Ohajo, Severnu karolinu ili Nju Hempšir) može da odnese pobedu.

S druge strane, ukoliko Hilari ne uzme Virdžiniju, može se naći u velikom problemu.

01.00 - CNN: Trampovi su Kentaki i Indijana, Hilari uzima Vermont

Još je rano za Južnu Karolinu, Džordžiju i Virdžiniju koja je najvažnija. 

To znači da je trenutni rezultat: Tramp 19 - Hilari 3 u broju elektora. 

Suštinski, u ovom delu bitke najvažniji rezultat je iz Virdžinije, koja je tradicionalno "prelomna" država i u ovoj predizbornoj kampanji je ocenjena kao jedna od 11 najvažnijih. 

00.40 - Prvi rezultati u Nju Hempširu idu u prilog Trampu

Na osnovu prebrojanih jedan odsto glasova, Donald Tramp je osvojilo 52, 5 dok je za Hilari glasalo 41 odsto građana.

00:35 - Pucnjava kod biračkog mesta u Južnoj Kaliforniji

Nekoliko osoba je ranjeno u pucnjavi koja se odigrala pored biračkog mesta u Južnoj Kaliforniji, prenosi "Sputnjik". Motiv vatrenog obračuna još nije poznat, a povređeni su prevezeni u bolnicu.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Srbija Danas

00:23 - Tramp dobija Kentaki

Prema ranim predviđanjima CNN-a, lider republikanaca pobedio je u državi Kentaki, i to ubedljivo: 78,1 odsto prema 18 posto za Hilari. U Indijani, državi u kojoj je guverner Trampov potpredsednik Majk Pens, republikanci takođe vode sa 69:27 posto u odnosu na demokrate, na uzorku od 4.000 prebrojanih glasova.

00.18 - Uskoro prvi rezultati

Prva izborna mesta na predsedničkim izborima u SAD zatvorena su u Indijani i Kentakiju. 

00.05 - Anketa: Koga Amerikanci više mrze?

Američka mreža ABC upravo je objavila rezultate svoje ankete koja otkriva koga Amerikanci više mrze, Trampa ili Klintonovu. Po toj anketi, 61% Amerikanaca izjavilo je da Tramp ni po koju cenu ne bi smeo da bude predsednik, dok je taj procenat za Hilari nešto niži - 54 posto.

23.59 - Velika izlaznost na Floridi

U jednoj od ključnih država, Floridi, na glasanje je do sada izašlo skoro 70 posto glasača. Zabeleženo je i da je na ovim izborima izašlo čak 36% više Latinoamerikanaca nego 2012, što bi mogao da bude tas na vagi koji će prevagnuti u korist Hilari.

23.54 - Juriš na glasanje

"USA Today" prenosi da su u nekoliko država glasači zbog velikih redova bili primorani da čekaju satima kako bi glasali za svoje favorite.

23.46 - Glasajte i vi za novog predsednika Amerike!

Popularna fejsbuk stranica "Unilad" omogućila je svima koji to žele da UŽIVO glasaju emotikonima za svog omiljnog kandidata na američkim izborima. Naravno, reč je samo o nevažećem glasanju na društvenim mrežama, ali je za kratko vreme prikupilo veliki broj ljudi.

Ako i Vi želite da date svoje glas, pogledajte video ispod i glasajte:

23.30 - Na "izborima" u Beogradu pobedila Klinton

Na imitaciji izbora koja je održana večeras tokom "izborne noći" pobedila je Hilari Klinton sa 127 glasova, dok je Donald Tramp osvojio 117, saopštili su organizatori.

23.22 - SKAT: Napeto veče važno za moju zemlju, ali i za svet

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je večeras da je ovo je "napeto veče koje je toliko važno za moju zemlju, ali i za toliko zemalja u svetu".

Kajl Skat
Kajl Skat / Izvor: Srbija Danas

- Širom sveta vlada ogromno interesovanje za ishod današnjih izbora u SAD. Širom Amerike je mnogo sličnih skupova na kojima moji sunarodnici takođe pažljivo prate kako se rezultati izbora menjaju iz časa u čas - rekao je američki ambasador na prijemu "Izborna noć", posvećenom praćenju američkih predsedničkih izbora.

Skat je poručio da će "noćas Amerika odlučiti", i dodao da ne očekuje izborne rezultate pre šest sati ujutru.

23.14 - Meksikanci se već spremaju za slavlje ako Tramp izgubi

Neki Meksikanci se već pripremaju za slavlje ako republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izgubi na današnjim izborima, javlja AP.

Jedan korisnik Fejsbuka je putem te društvene mreže pozvao ljude da se večeras okupe kod čuvenog spomenika Anđela nezavisnosti u Meksiko Sitiju radi proslave eventualnog Trampovog poraza, a najmanje 5.000 ljudi je već odgovorilo da će doći.

23.03 - Amerikanci danas ne glasaju samo za novog predsednika, već i o pornićima, oružju i marihuani...

Dok su sve oči uprte u trku za novog predsednika Amerike, gotovo se zanemaruju nekoliko zakona koji će drastično promeniti američku naciju, kulturu i zakonodavstvo.

O top deset zakona o kojima se glasa istovremeno sa izborom novog šefa države možete pročitati na OVOM linku 

22.50 - Birači u SAD žele lidera koji će povratiti zemlju od bogatih

Većina Amerikanaca koji su na početku izbornog dana glasali za novog predsednika žele snažnog lidera koji može da zemlju povrati iz ruku bogatih i moćnih, pokazuju rezultati ankete koju je Rojters u saradnji sa institutom Ipsos sproveo po izlasku glasača sa birališta.

Istraživanje, koje je sprovedeno nad više od 10.000 ispitanika koji su već glasali, pokazuje da 72 odsto glasača smatra da je ekonomija "nameštena" tako da ide na ruku bogatima.

22.35 - Norveška premijerka: Pobeda Klintonove bi inspirisala žene

Norverška premijerka Erna Solberg izjavila je danas da bi pobeda demokratske kandidatkinje za predsednika SAD Hilari Klintona na izborima bila inspirativna za mlade žene, javlja AP.

Solberg je, na konferenciji za novinare u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekla da bi žena kao predsednik SAD pokazala drugim ženama da politika nije "nešto što pripada muškarcima".

22.20 - Klintonova pobedila na pacifičkom ostrvu Guam

Stanovnici male pacifičke države Guam izabrali su Hilari Klinton za pobednika izbora sa 71 odsto glasova, prenosi CNN.

Iako su stanovnici Guama američki građani, njihov glas se ne računa jer ta teritorija nije deo elektorskog koledža.

Interesantno je, međutim, to što su stanovnici Guama tačno predvideli pobednika izbora svaki put do sada.

Više o tome na OVOM linku.

22.11 - Glasalo se i u svemiru

Šejn Kimbro, jedini američki astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dao je svoj glas danas na američkim predsedničkim izborima iz svemira.

21.53 - Američki izbori su namešteni?!

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izneo je ozbiljne optužbe na dosadašnji tok izbora. On tvrdi da su mašine za glasanje "nameštene" i za to ima video dokaz koji možete pogledati na OVOM linku.

21.28 - Sudija u Nevadi odbio je zahtev Trampovog štaba da preduzme hitne mere povodom tužbe zbog neregularnosti u radu biračke jedinice u Las Vegasu.

21.00 - Donald Tramp izjavio je da mora prvo da vidi "kako se stvari odvijaju" pre nego što prihvati rezultate današnjih izbora, ukazavši na moguće neregularnosti, javlja Rojters.

- Videćemo kako se stvari danas odvijaju. Nadam se da će sve proteći dobro i da nećemo morati da brinemo zbog toga, što znači - nadam se da ćemo pobediti - rekao je Tramp u telefonskoj izjavi za "Foks njuz".

20.35 - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas, na dan predsedničkih izbora u SAD, da njegova vera u američki narod nije poljuljana.

- Mislim da ćemo uraditi dobar posao, samo da američki narod izadje na glasanje - rekao je odlazeći predsednik, odgovarajući na pitanje da li je nervozan u pogledu ishoda predsedničkih izbora, javlja AP.

Izjavu je dao na putu od svoje rezidencije u Beloj kući do Ovalne sobe, nakon što je sa prijateljima igrao košarku kao što to tradiconalno čini na izborni dan.

Barak Obama
Barak Obama / Izvor: Profimedia/ilustracija

20.20 - Republikanski kandidat Donald Tramp prijavio je danas izbornu komisiju okruga Klark u saveznoj državi Nevadi, jer su tamo biračka mesta bila otvorena dva sata duže.

Na tom biralištu u Las Vegasu, glasačima koji su stajali u redu u trenutku zatvaranja birališta dozvoljeno je da ipak daju svoj glas, prenosi Rojters.

20:04 - Štab kandidata republikanaca za predsednika SAD Donalda Trampa podneo je tužbu zbog prevremenog otvaranja biračkih jedinica u jednom od okruga Nevade koja je među državama ključnim za ishod izbora, prenosi CNN.

20.11 - CNN prenosi da su dve osobe koje su učestovovale na izborima otpuštene jer su narušavale tok glasanja.

19. 45 - Jedna beba iz Kolorada odlučila je da se rodi baš na dan odlučujućih izbora u Americi. Njena majka počela je da se porađa dok je glasala, ali je ipak uspela da obavi svoju građansku dužnost pre nego što je donela devojčicu na svet.

19.38 - U otvorenom pismu na sajtu Vikiliksa, Džulijan Asanž osvrnuo se na američke izbore i objave sajta čiji je osnivač vezene za mejlove Hilari Klinton.

Ne možemo da objavimo ono što nemamo. Nismo dobili informacije o kampanji Donalda Trampa ni Džil Stejn ni Gerija Džonson ni bilo kog drugog kandidata - napisao je Asanž. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

18.44 - Uprkos zabrani koju mu je navodno izrekao njegov izborni štab, a koja se odnosi na tvitovanje, Donald Tramp danas je ipak ostavio post na ovoj društvenoj mreži.

18.33 - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas posle sastanka sa norveškom premijerkom Ernom Solberg da bi pobeda Hilari Klinton bila korak ka uspostavljanju rodne ravnoteže među svetskim liderima. Norveška premijerka dodala je da bi pobede Klintonove bila "inspirativna za mlade žene da vide da politika nije nešto što pripada samo muškarcima".

18.27 - Trampu su se rugali i zviždali ga dok je glasao. Šta je rekao kada je izašao sa biračkog mesta čitajte KLIKOM OVDE!

18.00 - Prema prvim rezultatima u državi Nju Hempšir izbori su završeni u tri grada Dikvil Noč, Hart Lokejšn i Milsfild. U prva dva vodi Hilari, dok je u trećem Tramp ubedljiv. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

17. 52 - Republikanski kandidat za potpredsednika Majk Pens glasao je na svoj izbornom mestu u Indijanapolisu.

17.36 - Akcije na Volstritu su po otvaranju berze pale, u trenutku kada su američki građani krenuli na birališta kako bi odlučili ko će biti novi predsednik SAD. Na drugim berzama u svetu je u toku oprezno trgovanje, pri čemu jedino azijske berze beleže rast. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

17.06 - Republikanski kandiadat Donald Tramp glasao je s suprugom Melanijom u Njujorku, nekoliko sati nakon što je to učinila njegova rivalka Hilari Klinton. On je na glasačko mesto u 56. ulici stigao s ogromnim obezbeđenjem, tačno u 11 sati po lokalnom vremenu.

17. 03 - Jedan korisnik Tvitera objavio je fotografiju sa glasačkog mesta koji se nalazi u jednoj pravoslavnoj crkvi. Nije poznato gde se crkva nalazi.

16.59 - Kako je javio Si-En-En, predsednik SAD Barak Obama iskoristio je izborni dan kako bi s društvom otišao u jednu salu na košarku.

16.52 - Supermodel Žizel Bundšen demantovala je da su ona i njen suprug glasali za Donalda Trampa. Na zvaničnom Instagram nalogu ona je odgovorila na poruku osobe koja ju je pitala da li podržavaju republikanskog kandidata. Tramp je u ponedeljak rekao da njen suprug Tom Bredi, poznati igrač američkog fudbala sa svojom ekipom podržava njegovu kandidaturu.

16.50 - Kandidatkinja Demokratske partije za predsednika SAD Hilari Klinton, otkazala je vatromet u Njujorku koji je ranije naručila, verujući da će biti sigurni pobednik izbora 8. novembra.

16.40 - Pevač Stivi Vonder se našalio kada su ga pitali za koga će da glasa. On je sugerisao da bi glasanja za Trampa bilo isto kao kada bi on vozio automobil (za one koji ne znaju, pevač je slep).

- Koliko god me voleli i mislil da sam zabavan, da imate neki hitan slučaj i treba vam neko da vas odveze u bolnicu, da li biste pitali mene da vozim? - pitao je Vonder novinara, na šta mu je ovaj odgovorio da pevač sigurno ne bi bio njegov prvi izbor.

16.30 - Katolički sveštenik Frank Panove šokirao je svoje sledbenike kada je na Fejsbuku objavio snimak svog govora o pobačaju na kojem se vidi kako u jednom trenutku na improvizovanom oltaru ispred sebe stavlja abortirani fetus, piše Vašington post. Ovaj snimak je pogledalo više od 300.000 ljudi koji su redom napali neumesnog sveštenika, a abortirani fetus se na snimku pojavljuje u 44 minuti.

- Ovo je dete ubijeno prilikom abortusa i patologija ga je poslala k nama za pokop. Danas vam ga pokazujem jer na ovim izborima moramo odlučiti hoćemo li dopustiti da se u SAD-u nastavi ubijanje dece. Hilari Klinton i demokrate kažu da, nastavimo ubijanje dece, a vi ćete platiti za to - napisao je Panova uz video.

Navodi se da je cilj objavljivanja ovog snimka bio poziv Amerikancima da glasaju za kandidata republikanaca Donalda Trampa, budući da on traži zabranu pobačaja.

16.08 - U sibirskom zoološkom vrtu tigar i polarni medved prognozirali su ko će pobediti - Hilari ili Tramp. Ispred životinja postavili su bundeve na kojima su bile okačene slike predsedničkih kandidata. Tigrica koju zovu Junona favorizovala je bundevu sa Trampovom fotografijom, dok je polarni medved ipak odabrao Trampa.

15.57 - Erik Tramp, sin republikanskog kandidata Donalda Trampa, glasao je u Njujorku.

15.31 – Na predsedničkim izborima u Americi kandidat “Zelenih” za predsednika Džil Stajn tvrdi da ako Hilari Klinton pobedi na izborima da će tu državu uvesti u rat sa Rusijom.

15.47 – U Mičigenu su građani prijavili nekoliko problema sa elektronskim glasačkim kutijama zbog čega su se stvorili redovi.

15.15 - Tramp: Neću pozitivno gledati na izbore ako izgubim

Republikanski kandidat za predsednika Sjedinjenih americkih država (SAD) Donald Tramp, izjavio je danas da, ukoliko demokratski kandidat Hilari Klinton pobedi, neće pozitivno gledati na izbore, prenosi AP.

- Ako ne pobedim, shvatiću ih kao ogromno gubljenje vremena, energije i novca - rekao je Tramp u telefonskom razgovoru za američku televiziju "Fox and friends".

14.45 - Hilari Klinton glasala u Njujorku

13.40 - Fox: Trampova najava

Tramp najavio da dobija izbore u Ajovi, Ohaju i Severnoj Karolini.

11.30 - RIA Novosti: Uslovi za Trampovu pobedu

Da bi pobedio, Tramp mora da sakupi većinu glasova u najmanje tri države: Floridi, Pensilvaniji i Ohaju.

Više o tome možete pročitati OVDE.

11.20 - Gardijan: Klinton ima 70 odsto šansi za pobedu na izborima

Hilari Klinton ima 70 odsto šansi da odnese pobedu na današnjim predsedničkim izborima u SAD, zaključio je američki analitičar Nejt Silver, koji je analizirao rezultate različitih anketi, prenosi ''Gardijan''. 

10.50 - Tramp vodi na tri mesta u Nju Hempširu

Kandidat Republikanske partije Donald Tramp vodi na tri mesta u Nju Hempširu, državi u kojoj birači tradicionalno glasaju prvi na predsedničkim izborima, prenosi agencija ''RIA Novosti''

10.30 - Poruke i obećanja predsedničkih kandidata!

U SAD danas se održavaju predsednički izbori, a demokratska kandidatkinja Hilari Klinton i njen republikanski rival Donald Tramp svoje poslednje predizborne skupove održali su u državama u kojima je tesna razlika - Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Mičigenu.

Klinton je pozvala glasače da odbace Trampovu viziju "mračne i podeljene" Amerike i podrže zemlju "punu nade, inkluzivnu i velikog srca" , dok je kandidat republikanaca poručio svojim pristalicama da imaju sjajnu priliku da pobede korumpirani sistem, prenosi BBC.

9.00 - Amerika bira

Izbori u SAD su već počeli - bar što se tiče malog sela Diksvil Noč u Nju Hempširu, čiji meštani tradicionalno prvi glasaju još od 1960. godine. Glasalo je sedam osoba - pet muškaraca i dve žene, a rezultati su bili poznati u roku od nekoliko minuta.

Kandidat demokrata Hilari Klinton je dobila četiri glasa, a dva njen protivkandidat Donald Tramp.

Hilari Klinton i Donald Tramp
Hilari Klinton i Donald Tramp / Izvor: Reuters

Kandidat Libertarijanske stranke za predsednika SAD Geri Džonson dobio je jedan glas, preneli su američki mediji.

Stanovnici još dva manja mesta u Nju Hempširu su glasali u ponoć.

U SAD se održavaju predsednički izbori na kojima će 225 miliona Amerikanaca sa pravom glasa odlučivati između demokratskog kandidata Hilari Klinton i republikanskog Donalda Trampa.

Piše:
Srbija Danas/agencije
08.11.2016. 10:38 14:38