fbpx
Skip to main content
Iran

UZBUNA U REDOVIMA IZRAELACA: Na meti je njihova najveća tajna, spremaju se za iransku osvetu (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Strah u Tel Avivu

Izraelske vlasti su danas upozorile nuklearne naučnike koji rade u reaktoru Dimona na mogući iranski napad koji bi usledio kao odgovor na ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadea nedaleko od Teherana.

Pozovi Mozzart asistenta – uplati avans sa kućnog praga!

Pozovi Mozzart asistenta – uplati avans sa kućnog praga!

DUHOVI PROŠLOSTI PUSTOŠE JUG SIRIJE: Ko ubija Asadove ljude i sirijske civile, Damask u velikom problemu

DUHOVI PROŠLOSTI PUSTOŠE JUG SIRIJE: Ko ubija Asadove ljude i sirijske civile, Damask u velikom problemu

"BRINE NAS..." Lavrov otkrio veliki problem na Sredozemlju, šta to Moskva vidi?

"BRINE NAS..." Lavrov otkrio veliki problem na Sredozemlju, šta to Moskva vidi?

Iranci su za ubistvo naučnika optužili Mosad, a atentat na Fahrizadea je navodno izvršen daljinski kontrolisanim mitraljezom, koji je bio postavljen u parkiranom terencu na ruti kojom je prolazio nuklearni fizičar.

Prema izraelskoj javnoj radio-difuznoj korporaciji KAN, vlasti su uputile upozorenje starijim zaposlenima Dimone, uključujući i penzionisane radnike. Vlasti su zatražile od naučnika da budu maksimalno oprezni u obavljanju svojih rutinskih aktivnosti.

- U jednom slučaju, od naučnika koji je ranije radio u Dimoni zatraženo je da prestane da se kreće svojom uobičajenom rutom, pošto je moguće da ga nadgledaju - saopštio je KAN.

- Od njega je takođe zatraženo da bude oprezan u pogledu sumnjivih paketa.

Reaktor Dimona, koji se zvanično zove Nuklearni istraživački centar Šimon Peres Negev, navodno je glavno postrojenje za proizvodnju nuklearnog oružja u Izraelu.

Visoki iranski zvaničnici smatraju da je Izrael odgovoran za atentat na Fahrizadea, koji je peti po redu iranski nuklearni naučnik ubijen u proteklih 10 godina.

Izraelci su ozbiljno shvatili mogućnost iranske odmazde, i Tel Aviv je upozorio svoje građane da ne putuju u brojne zemlje, uključujući UAE i Bahrein. Podignut je i nivo uzbune u izraelskim ambasadama širom sveta.

Čini se da je Iran odlučan da na neki način odgovori na atentat na naučnika. Izraelske diplomatske misije, naučnici i vojno osoblje mogli bi postati meta očekivane iranske odmazde.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd