fbpx
Skip to main content
Izrael-Palestina

JEDNA ARAPSKA DRŽAVA MOŽE REŠITI IZRAELSKO-PALESTINSKI SUKOB: Njeni operativci i agenti već su u Tel Avivu

Foto: Profimedia
Daju sve od sebe da se sukob što pre obustavi

Nakon eksplozije sukoba u Gazi, Egipat je nastojao da obnovi svoju regionalnu ulogu posrednika između Izraela i pokreta Hamas kako bi zaustavio krvavi i razorni sukob, ali njegove poruke nisu našle potreban odjek.

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

BIVŠI UKRAJINSKI PREMIJER RASKRINKAO AMERIKANCE: Vašington razrađuje plan po fazama sa Rusiju i Ukrajinu

BIVŠI UKRAJINSKI PREMIJER RASKRINKAO AMERIKANCE: Vašington razrađuje plan po fazama sa Rusiju i Ukrajinu

CENTRALNA KOMANDA SAD OTKRILA: Evo kako protiče povlačenje američkih snaga iz Avganistana

CENTRALNA KOMANDA SAD OTKRILA: Evo kako protiče povlačenje američkih snaga iz Avganistana

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je na vanrednom ministarskom sastanku Lige arapskih država da se Egipat intenzivno kretao, prenoseći poruke Izraelu i aktivnim i zabrinutim zemljama da ih podstaknu da preduzmu sve moguće napore da spreče pogoršanje situacije u Jerusalimu, ali nije našao potreban odjek.

Prema izveštajima, delegacija egipatskih obaveštajnih službi posetila je Izrael i palestinske teritorije tokom proteklih nekoliko dana u okviru egipatskog posredovanja radi postizanja primirja, ali delegacija nije postigla nikakav napredak, što je mnoge navelo da ovo protumače kao aroganciju nad Kairom, što Egipćani vide kao težinu regiona.

Trenutni sukob, koji je u ponedeljak ušao u drugu nedelju, rezultirao je smrću više od 200 Palestinaca, dok je deset ljudi ubijeno u Izraelu, pored stotina ranjenih, kao i uništavanje zgrada i infrastrukture u Gazi.

Ova situacija vratila je Egipat u prvi plan regionalne političke scene

Tarik Bakuni, analitičar Međunarodne krizne grupe, je rekao da "u regionu u kome zemlje jačaju svoje odnose sa Izraelom, u interesu je Egipta da iskoristi svoju geografsku blizinu Gazi da bi ojačao svoju diplomatsku moć", navodi AFP .

Kaled Okaša, član Vrhovnog saveta za borbu protiv terorizma u Egiptu, rekao je za AFP da "egipatska delegacija koja je posetila Izrael uključuje obaveštajne zvaničnike i da je tamo već nekoliko dana da pregovara o prekidu vatre".

Okaša, direktor Egipatskog centra za strateške studije blizak egipatskim vlastima, rekao je da je optimista u pogledu uspeha egipatskog posredovanja.

"Prekid vatre širom Kaira"

Mišel Hana, analitičar Centra fondacije Century u Njujorku, rekao je da "Egipat mora imati učešće u procesu i da ne postoji način da se preskoči" navodi "France Press".

Izrael je pooštrio kopnenu i morsku blokadu pojasa Gaze, gusto naseljenog pojasa u kome gotovo polovina stanovnika živi ispod granice siromaštva, nakon što ga je Hamas preuzeo 2007. godine.

Prelaz Rafa između Egipta i Gaze jedina je tačka kontakta Pojasa Gaze sa spoljnim svetom koji ne kontroliše Izrael. Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi naložio je prošle nedelje vlastima da otvore granice kako bi povređenom narodu Gaze omogućili prelazak i lečenje u egipatskim bolnicama.

Abdel Fatah al Sisi
Abdel Fatah al Sisi
Foto: Profimedia

Hana smatra da trenutni sukob "nameće Egiptu da kaže, ne samo Sjedinjenim Državama, već i ostalim regionalnim stranama, da je i dalje važan i da je glavni diplomatski igrač i da će prekid vatre proći kroz Kairo".

Dodao je da je podrška naroda Palestincima u Egiptu gurnula njegovo rukovodstvo da usvoji "oštriji" ton prema Izraelu, uprkos mirovnom sporazumu između dve zemlje od 1979. godine. Egipatski mediji prethodno su pojas Gaze opisali kao "terorističku jazbinu".

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd