Skip to main content
Nagorno-Karabah

U BORBU I SA RANAMA! Ministar odbrane "pustio krv" tokom okršaja u Nagorno-Karabahu: Čeka se povratak u borbene redove!

Foto: Profimedia/ilustracija
Heroj se oporavlja kako bi se što pre našao na bojnom polju i služio svojoj domovini

U noći 27. oktobra pod paljbom jermenskih oružanih snaga u različitim pravcima linije razdvajanja, našla su se naselja, ubijen je visoki jermenski oficir, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Tokom borbi ranjen je i ministar odbrane i njega je predsednik smenio sa dužnosti dok se ne oporavi. 

MIR NIJE ZAŽIVEO, PONOVO DRAMA U KARABAHU! Raketiran azerbejdžanski grad Terter

MIR NIJE ZAŽIVEO, PONOVO DRAMA U KARABAHU! Raketiran azerbejdžanski grad Terter

OVAKO SE BRANI OTADŽBINA: Supruga premijera Jermenije juriša u vojničkoj uniformi!

OVAKO SE BRANI OTADŽBINA: Supruga premijera Jermenije juriša u vojničkoj uniformi!

"JERMENIJA KRŠI PREKID VATRE" Turska uputila oštre osude zbog situacije u Nagorno-Karabahu

"JERMENIJA KRŠI PREKID VATRE" Turska uputila oštre osude zbog situacije u Nagorno-Karabahu

- Ne poštujući novi režim humanitarnog prekida vatre, oružane snage Jermenije su tokom dana 26. oktobra i u noći 27. oktobra gađale položaje jedinica azerbejdžanske vojske u različitim pravcima fronta i naselja u blizini zone fronta iz različitih vrsta naoružanja - saopštio je vojni resor.

Takođe, precizirano je da su borbene operacije uglavnom nastavljene u Hodžavenskom, Fizulinskom i Gubadlinskom pravcu, da su presečeni pokušaji napada neprijatelja, kao i da je on odbijen uz gubitke.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana dodalo je da je uništen i prednji komandni punkt 18. motorizovane divizije jermenskih oružanih snaga, kao i da je među ubijenima načelnik štaba divizije Sergej Šakarjan.

- U različitim pravcima fronta uništen je i onesposobljen veliki broj žive sile, jedan tenk T-72, četiri D-30 i tri haubice-topa D-20, jedan protivvavionski raketni kompleks "Osa-AKM", raketni sistem BM-21"Grad", radarska stanica, kao i šest jedinica tehnike neprijateljskih vozila. Naše trupe trenutno kontrolišu operativnu situaciju - navedeno je u saopštenju.

Azerbejdžanski vojni resor je takođe objavio video-snimak oslobođenog od okupacije grada Kubatli.

Istovremeno, Armija odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah izvestila je o lokalnim borbama koje su nastavljene na delovima prve linije fronta.

- U nekim pravcima linije fronta trenutno se odvijaju lokalne borbe. Jedinice Armije odbrane nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke koji su im dodeljeni, kontrolišući operativno-taktičku situaciju - navedeno je u saopštenju na Fejsbuk stranici karabaške vojske.

Dodaje se da je situacija u zoni sukoba bila stabilno napeta tokom noći, kao i da su na nekim delovima nastavljeni artiljerijski dueli.

- Neprijateljske snage su uveče aktivno koristile bespilotne letelice, od kojih su deo oborile snage PVO armije odbrane. Neprijatelj je nastavio da puca na civilna naselja, između ostalog na grad Martuni, Martakert i sela Askeranskog rejona - navedeno je u saopštenju.

Predsednik Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan je saopštio da je smenio ministra odbrane Džalala Arutjunjana koji je ranjen u borbi, da je general-major Mikael Arzumanjan imenovan na tu poziciju, kao i da je siguran da će se ranjeni ministar vrlo brzo vratiti na dužnost da bi nastavio da služi svojoj otadžbini.

Istovremeno, saopšteno je da je u zoni borbenih dejstava u Karabahu ubijen jedan od komandanata grupe Firkat el Hamza, Adel el Šahir.

Jedan od lidera proturske grupe je, kako je navela grupa, dugo služio u diviziji Hamza, u zonu karabaškog sukoba dospeo je nedavno, a ubijen je u artiljerijskom napadu jermenskih snaga.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd