Skip to main content
izraelska vojska

NOŽ U LEĐA JERMENIJI: Izrael odlučio da otvoreno pomogne Azerima!

Foto: Profimedia
Azerbejdžan je nedavno zatražio humanitarnu i medicinsku pomoć za svoje trupe i civile

Prema pojedinim izveštajima, krajem prošle nedelje Izrael je poslao medicinsku i humanitarnu pomoć azerbejdžanskim civilima pogođenim tekućim bitkama oko Karabaha, gde su sukobi dve strane eskalirali poslednjih nedelja.

Izvori govore da je Azerbejdžan nedavno zatražio humanitarnu i medicinsku pomoć za desetine azerbejdžanskih civila koji su "povređeni jermenskim raketnim udarima u gradu Ganja", koji je drugi po veličini grad u zemlji, gde je u tim napadima ubijeno 15 ljudi , a desetine su ranjene.

Apač
Izrael
Foto: Profimedia/ilustracija

Izrael je sa svoje strane odgovorio na zahtev, šaljući pomoć građanima koji su izgubili domove i drugu medicinsku pomoć, i rekao da bi kasnije mogao poslati i drugu medicinsku opremu, prema potrebi.

Pre dve nedelje Izrael je ponudio da pruži humanitarnu pomoć i Jermeniji, ali još uvek nije odgovorio na ponudu.

Izrael održava široke strateške odnose sa Azerbejdžanom, a prema izveštajima, Izrael snabdeva Baku mnogim oružjem. U tom kontekstu, Jermenija je početkom meseca opozvala svog ambasadora iz Tel Aviva u Jerevan.

Pre dve nedelje, predsednik regije Karabah Arik Harutiunian napao je Izrael i optužio ga da žmuri nad "genocidom" koji se u regionu odvija nad Jermenima.

Američka ambasada u Azerbejdžanu saopštila je da je primila informacije o pretnjama napadima i otmicama koje bi mogle ciljati američke državljane i strance u ovoj zemlji u pozadini sukoba u regionu Nagorno Karabah i pozvala američke građane na oprez.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd