Utorak 19. mar 2024.
Azerbejdžanska vojska

JERMENSKE SNAGE GAĐALE POLOŽAJE AZERBEJDŽANSKE VOJSKE: Zabeleženi gubici, rat u Karabahu se nastavlja!

Foto: SD/ilustracija
Situacija se dodatno pogoršala od maja meseca

Čini se da se situacija u Nagorno-Karabahu postepeno približava još jednoj eskalaciji. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo je o još jednom jermenskom granatiranju položaja azerbejdžanske vojske duž cele dužine državne granice.

Boka Kotorska nudi samo najbolje: Hotel DELFIN BIJELA 4* od 309€ za 7 polupansiona

Boka Kotorska nudi samo najbolje: Hotel DELFIN BIJELA 4* od 309€ za 7 polupansiona

ČIKAGO GORI OD AVGANISTANA - BURE BARUTA: Još jedna krvava noć u Americi, iz kola izrešetali decu na pešačkom prelazu

ČIKAGO GORI OD AVGANISTANA - BURE BARUTA: Još jedna krvava noć u Americi, iz kola izrešetali decu na pešačkom prelazu

JEZIVO! Baba Vanga predvidela VELIKE POPLAVE: "Velika bujica doneće reku leševa"

JEZIVO! Baba Vanga predvidela VELIKE POPLAVE: "Velika bujica doneće reku leševa"

- Dana 16. jula od 20:40 časova do 22:30 sati jedinice jermenskih oružanih snaga sa položaja lociranih na teritoriji sela Jukhari, Šorja, okrug Basarkečar, i 17. jula oko 01:00 sati iz pravca sela Mosesgeh, okrug Berd, otvorile su vatru iz malokalibarskog oružja na položaje azerbejdžanske vojske u pravcu sela Istisu, okrug Kelbadžar i na selo Agdam, okrug Tovuz  - navodi se u izveštaju.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana dodalo je da su 17. jula u 08:30 sati jedinice jermenskih oružanih snaga locirane u blizini sela Aradejen u Vedskoj regiji pucale na položaje azerbejdžanske vojske u pravcu okruga Sadarak Nahičevanske autonomne republike oružjem različitog kalibara.

Azerbejdžanske snage su navodno uzvratile vatru. Nisu zabeležene ljudske žrtve. S druge strane, jermensko Ministarstvo odbrane tvrdilo je da je azerbejdžanska vojska pucala na položaje jermenskih vojnika stacioniranih u blizini sela Jeraš.

- Ujutro 16. jula, počev od 11.00, jedinice azerbejdžanskih oružanih snaga pucale su na jermenske položaje stacionirane na jermensko-azerbejdžanskoj granici u blizini sela Jeraš (u oblasti Ararat, 70 kilometara od Jerevana) - navodi se u izveštaju. 

Nije bilo žrtava u jermenskim redovima. Izveštaji 14. jula bili su različiti. Jermensko Ministarstvo odbrane izvestilo je o smrti vojnika u blizini Jeraša kao rezultat granatiranja sa azerbejdžanske strane.

Od sporazuma o prekidu vatre koji su jermanski, azerbejdžanski i ruski lideri potpisali u novembru 2020. godine, u pograničnim regionima se redovno prijavljuju sporadični sukobi.

Najnovija eskalacija započela je 12. maja. Jermensko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su azerbejdžanske oružane snage pokušale da izvedu određene radove u cilju "razjašnjavanja granica" u regionu Sjunik.

Štaviše, jermenski premijer Nikol Pašinjan tvrdio je da je prema nekim "nezvaničnim izvorima" Baku planirao da izazove vojne sukobe u Nagorno-Karabahu i na granici sa Jermenijom. Tvrdnja je izneta tokom zajedničkog brifinga sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

- Prema informacijama dobijenim iz nezvaničnih izvora, Azerbejdžan namerava da izazove nove vojne sukobe u Arcahu i na granici sa Jermenijom, situacija na granici sa Nahičevanom jasan je dokaz ovih izveštaja - rekao je Pašinjan.

Obnavljanje vojnih neprijateljstava moglo bi da postane šansa za Baku da preuzme kontrolu nad više teritorija u Nagorno-Karabahu, ali takođe bi bila šansa da strane sile, na primer Turska, ojačaju svoj uticaj u regionu kroz razne javne i tajne mere.

Težak napredak Azerbejdžana i njegovih saveznika nad jermenskim snagama u Karabahu omogućio bi još jednom destabilizaciju situacije u blizini južnih granica Rusije.

U međuvremenu, izgleda da Rusija nije spremna da zauzme samopouzdaniji stav, sa samo malim brojem mirovnjaka koji izvršavaju svoje dužnosti na kontrolnim punktovima.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd