fbpx
Skip to main content
jestiva vakcina

STIŽE JESTIVA VAKCINA PROTIV KORONE: Tvrde da ukusom neodoljivo podseća na namirnicu koju Rusi piju u velikim količinama

Foto: Shutterstock
Stručnjaci tvrde da posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu njegove primene

Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mlečni proizvod - "rjaženka", saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

MOZZART PROMO KVOTE:‭ ‬Mančester Siti‭ ‬2,00,‭ ‬Barselona‭ ‬1,75,‭ ‬Bajern‭ ‬2,02‭!

MOZZART PROMO KVOTE:‭ ‬Mančester Siti‭ ‬2,00,‭ ‬Barselona‭ ‬1,75,‭ ‬Bajern‭ ‬2,02‭!

IDEALNI SPOJ: Priča o upoznavanju Elizabete i Filipa kao iz bajke - stavila je njegovu sliku na sto i rekla "ON JE PRAVI"

IDEALNI SPOJ: Priča o upoznavanju Elizabete i Filipa kao iz bajke - stavila je njegovu sliku na sto i rekla "ON JE PRAVI"

DIVLJI PAS NAPAO DEČAKA (2): Sa ranama od ugriza na glavi i po telu prebačen u bolnicu

DIVLJI PAS NAPAO DEČAKA (2): Sa ranama od ugriza na glavi i po telu prebačen u bolnicu

Ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.

"Rjaženka" je mlečni proizvod koji se koristi u Rusiji, a koji se pravi tako što se mleko zapeče. Od njega se prave neka od najpoznatijih ruskih peciva.

Mleko
Foto: Shutterstock

Prema rečima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu pre oko godinu dana. Kada je ruska vlada odobrila razvoj "Centra za personalizovanu medicinu", koji je uključivao IEM i Nacionalni medicinski istraživački centar "Almazov", projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svetu postao je jedno od područja istraživanja.

- Prema proceni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje - rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

O kakvoj je vakcini reč

Kako je objasnio autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov, posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu njegove primene.

- I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju 'lovci' na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA) - pojasnio je naučnik.

Prema njegovim rečima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi probiotika - živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlečni proizvodi. Dakle, u sastavu IEM-a već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia

- Prilikom izrade vakcine protiv kovida fragment sintetizovanog gena virusa korona se ugrađuje u gen bakterije. Kao rezultat genetičke modifikacije, stvara se protein virusa korona što omogućava telu da proizvede imuni odgovor - rekao je Suvorov.

Prema oceni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mlečnih proizvoda.

- Najviše podseća na rjaženku. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još uvek nisu primećeni neželjeni efekti. Idemo napred vrlo pažljivo i oprezno kako bismo izbegli situaciju u kojoj se bilo koji novi medicinski preparat doživljava kao lek koji će spasiti čovečanstvo - kaže Suvorov.

Jeftino i brzo

- Mukozalna vakcina, koja je napravljena na osnovu fermentisanog mlečnog proizvoda, to je naš unikatan rad. Vreme će pokazati, koja će vakcina protiv virusa korona biti najefikasnija za određene grupe ljudi - navodi Dmitrijev.

Prema njegovom mišljenju, razvoj ove vakcine ima velike prednosti u odnosu na konkurente. 

- Ako govorimo prostim jezikom, genetski modifikovane bakterije u obliku praška se mogu sipati u mleko i posle jednog dana se dobija gotov proizvod, koji se ne mora čistiti od primesa - objašnjava direktor IEM-a.
Uzimajući u obzir jednostavnost u proizvodnji i odsustvo troškova za hemijsko prečišćavanje, proizvodnja vakcine je jeftina, a masovna proizvodnja se može organizovati čak i na bazi bilo koje mlekare sa malom modifikacijom proizvodnje.

- To je velika prednost u odnosu na druge biotehnološke procese - zaključio je Dmitrijev.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd