fbpx
Skip to main content
koronavirus

Kakav je to tačno "BRITANSKI SOJ KORONE"? Mnogo je opasniji i smrtonosniji nego što se mislilo

Foto: Shutterstock
Novi soj virusa raširio se u više od 60 zemalja širom sveta, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

Britanski soj je ušao u Srbiju - otkrio je danas Aleksandar Vučić. Šta je britanski soj?

Mogao bi da, pored toga što se brže prenosi, bude smrtonosniji za 30 odsto, pokazuju preliminarna istraživanja iz Britanije.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da bi novi soj koronavirusa, otkriven u Britaniji, mogao da bude povezan sa višom stopom smrtnosti, ali i da su obe vakcine protiv kovida 19 koje se koriste u zemlji efikasne i protiv novih varijanti.

"NOVI SOJ KORONE STIGAO U SRBIJU!" Vučić otkrio ono od čega smo svi strahovali!

"NOVI SOJ KORONE STIGAO U SRBIJU!" Vučić otkrio ono od čega smo svi strahovali!

STVARA TEŠKE FORME BOLESTI: Dr Adžić Vukičević objašnjava zašto je sve više mladih zaraženo koronom

STVARA TEŠKE FORME BOLESTI: Dr Adžić Vukičević objašnjava zašto je sve više mladih zaraženo koronom

"IZOLOVALI SMO BRITANSKI SOJ KORONE U SRBIJI!" Crne slutnje se OBISTINILE, devojka iz Londona ima blaže simptome

"IZOLOVALI SMO BRITANSKI SOJ KORONE U SRBIJI!" Crne slutnje se OBISTINILE, devojka iz Londona ima blaže simptome

- Dobili smo informacije da, uz činjenicu da se brže širi, sada postoje određeni dokazi da je nova varijanta, prvobitno otkrivena u Londonu i na jugoistoku Engleske, možda povezana sa višim stepenom smrtnosti - rekao je Džonson.

Naglasio je da je upravo novi soj razlog zbog kojeg je britansko zdravstvo pod snažnim opterećenjem i dodao da će Velika Britanija možda morati da primeni dodatne mere kako bi zaštitila svoje granice od novih sojeva kovida.

Direktorka Državne agencije za zdravstvo Engleske Suzan Hopkins navodi da rezultati istraživanja ukazuju da bi novi soj koronavirusa mogao da bude od 30 do 70 odsto zarazniji, a 30 odsto smrtonosniji, jer izaziva teži oblik bolesti, prenosi Gardijan.

Infektivna Zagreb
Foto: Profimedia

- Rezultati pojedinih istraživanja ukazuju da je nova varijanta virusa, koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji, može dovesti do većeg rizika od smrti od prve varijante kovida 19 - navela je Hopkinsova i dodala da su istraživanja i dalje u toku kako bi se u potpunosti razumelo kako se novi soj virusa ponaša.

Glavni naučni savetnik britanske Vlade Patrik Volans potvrdio je da postoje dokazi da nova varijanta virusa nosi veći rizik od smrtnosti.

- Ako uzmete, na primer, muškarce u šezdesetim godinama, prosečan rizik je da će na 1.000 obolelih, grubo rečeno, njih 10, nažalost preminuti od virusa. Sa novom varijantom, za 1.000 obolelih, moglo bi da se, prema grubim podacima, očekuje da će 13 do 14 da umre - rekao je Volans.

Novi soj virusa raširio se u više od 60 zemalja širom sveta, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija. A od danas je stigao i u Srbiju, po rečima predsednika države, ali  i doktorke Tanje Janković sa Medicinskog fakuleta koja je u timu istraživača koji sekvenciraju genom korona virusa u Srbiji.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd