broken clouds
7°C
16.04.2024.
Beograd
eur
117.142
usd
110.3448
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Kako je ubijen Kenedi: Sve teorije o atentatu koji je već 56 godina pod velom tajne

22.11.2019. 09:36
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Džon Kenedi
Džon Kenedi / Izvor: Profimedia
Na današnji dan pre 56 godina ubijen je Džon F. Kenedi, 35. predsednik SAD. 22. novembra 1963. godine Džon i njegova supruga Džeki vozili su se Dalasom u otvorenoj limuzini, kada je na predsednika izvršen atentat.

Ubistvo popularnog demokratskog lidera trajno je transformisalo američku politiku. Tokom godina pojavile su se brojne teorije zavere o njegovom ubistvu, a one ni danas nisu nestale.

Prema zvaničnoj verziji, Kenedija je ubio bivši američki marinac Li Harvi Osvald, koji je na njega pucao iz obližnje zgrade.

Komisija o Atentatu na predsednika Kenedija, poznata nezvanično kao Vorenova komisija, koju je 29. novembra 1963. uspostavio Lindon Džonson kako bi rasvetlila atentat, ustanovila je da je Osvald delovao sam, a 1970-ih je utvrđeno da, iako je Osvald taj koji je pucao, predsednik Kenedi je najverovatnije ubijen kao rezultat zavere.

Neki kritičari tvrde da Osvald uopšte ni nije bio umešan i da mu je smešteno, a razvile su se mnoge teorije zavera, ali nije se pojavio ni jedan drugi alternativni osumnjičeni. Dva dana posle atentata, samog Osvalda je ubio Džek Rubi.

"SPAVAO SAM SA 4.000 PROSTITUTKI" Bio je đubretar, a onda mu je loto listić okrenuo život NAGLAVAČKE (FOTO/VIDEO)

"SPAVAO SAM SA 4.000 PROSTITUTKI" Bio je đubretar, a onda mu je loto listić okrenuo život NAGLAVAČKE (FOTO/VIDEO)

OVO OSTRVO JE RAJ NA ZEMLJI, ALI KRIJE MRAČNU TAJNU: Policija muku muči sa problemom koji UBIJA STANOVNIŠTVO

OVO OSTRVO JE RAJ NA ZEMLJI, ALI KRIJE MRAČNU TAJNU: Policija muku muči sa problemom koji UBIJA STANOVNIŠTVO

REŠENA MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA U JAPANU? Dugo se verovalo da se radi o legendi, a onda je pronađen DOKAZ

REŠENA MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA U JAPANU? Dugo se verovalo da se radi o legendi, a onda je pronađen DOKAZ

Osvald je umro 24. novembra 1963. u "Parkland Memorial" bolnici, u kojoj je, dva dana ranije, umro Džon Kenedi. Od atentata na Kenedija kružile su razne teorije zavere, od kojih su neke bile u najmanju ruku lude.

ZVANIČNA VERZIJA

Dok je Vorenova komisija zaključila da je Kenedija ubio Harvi koji je delovao sam, tri druge istrage, 1968, 1975. i 1978-79. potvrdile su zaključak komisije da je Kenedi ubijen sa dva hica sa leđa.

Međutim, treća istraga navela je da postoji velika verovatnoća da je drugi napadač pucao u Kenedija i da je "verovatno ubijen kao rezultat zavere". Ovaj zaključak je pre pet godina odbacio tim istoričara i penzionisanih službenika tajne službe, koji su koristili najnoviju digitalnu tehnologiju za analizu svih dostupnih filmova u pocnjavi i ponudili "kategoričnu potvrdu" da je Osvald delovao sam.

Ipak, mnnogi misle da ova zvanična verzija nije tačna.

TEORIJA O MAGIČNOM METKU

Osvald je ispalio samo tri metka u Dalasu, ali je ubio Kenedija i teško ranio guvernera Džona Konalija, koji je sedeo ispred predsednika u automobilu. Vorenova komisija došla je do "teorije sa jednim metkom" kako bi objasnila kako je Osvald mogao da napravi toliko štete sa samo tri pucnja.

Pretpostavlja se da su obojica pogođena jednim metkom koji je "ušao u gornji deo leđa Kenedija, izašao kroz grlo a zatim je pogodio Konalija, probio mu rebro i rulni zglob i završio u njegovoj butini". Skeptici tvrde da je "putanja metka maštovita" i ovu teoriju su nazvali "teorijom magičnog metka".

Džon Kenedi
Džon Kenedi / Izvor: Profimedia/ilustracija

TRAVNATI BREŽULJAK

Većina teorija zavere oko ubistva Kenedija vrti se oko ideje da Osvald nije delovao sam. Kada je predsednika pogodio metak koji ga je ubio, kolona vozila je prolazila pored travnatog brežuljka na severnoj stani ulice Elm. Fotografije novinara su zabeležile da je ubrzo nakon pucnjave policija uhapsila tri beskućnika u vagonu iza brežuljka. Pošto su oni bili obrijani i lepo obučeni, spekulisalo da su pripadnici CIA a ne beskućnici.

RAFAEL KRUZ

Tokom svoje predsedničke kampanje Donald Tramp je insinuirao da je otac senatora Teda Kruza, Rafael, povezan sa atentatom. Trampovi komentari zasnovani su na fotografiji koju je objavio jedan tabloid a na kojoj se vidi kako Rafael deli letke sa Osvaldom nekoliko meseci pre ubistva predsednika.

- Šta je on radio sa Osvaldom pre smrti, pre atentata? - pitao je Tramp. Ubrzo je senator ovo porekao.

- Da budemo jasni: ovo je ludo! Ovo nije razumno - rekao je Kruz za USA tudej i dodao kako bi sada verovatno trebao da "nastavi dalje i prizna kako je njegov otac ubio DžFK-ja, da je ona tajni Elvis i da je Džimi Hofa sahranjen u njegovom dvorištu".

DUGA LISTA KRIVACA

Ako je Osvald plaćeni ubica, a ne samo nezadovoljni pojedinac, ko ga je onda plaćao? Lista potencijalnih kandidata je duga, a neka imena spominju se češće od drugih:

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Beskućnica tražila od prolaznika novac, on je hladnokrvno UPUCAO! (VIDEO)

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Beskućnica tražila od prolaznika novac, on je hladnokrvno UPUCAO! (VIDEO)

CIA - ideja da je atentan zavera CIA zvuči bizarno, ali teoretičari zavere sugerišu da je predsednika navodni komentar da "želi da rabije CIA u hiljadu komada i rasprši ih na vetru" učinio metom agencije. Druge teorije sugerišu da je jedan od tri beskućnika zapravo bio E. Hovard Hunt, bivši operativac CIA, koji je bio uključen u Invaziju u Zalivu svinja, operaciju rušenja kubanskog lidera Fidela Kastra.

Dejv Peri, stručnjak za Kenedija, istakao je da je bivši šef CIA Alen Dules bio član Vorenove komisija, koja je utvrdila da je Osvald delovao sam.

MAFIJA - zašto bi mafija želela da Kenedi bude mrtav? Zato što je njegov brat Robert udario na organizovani kriminal. Robert je tada bio javni tužilac SAD a njegov "krstaški rat protiv mafijaša" doveo je do naglog porasta broja krivičnih gonjena velikih mafijaških figura.

KGB - neki tvde da su i Sovjeti imali očigledan, jak motiv da ubiju predsednika, kako bi se osvetili za ponižavanje SSSR-a za vreme Kubanske krize 1962. godine. Osvald je bio komunista i proveo je dosta vremena u SSSR-u. Njegova "ruska odiseja" pružila je KGB-u puno prilika za interakciju sa njim.

Lindon B. Džonson - jedno istraživanje iz 2003. godine pokazalo je da 20 odsto Amerikanaca veruje da Džonson ima neke veze sa atentatom. U teorijama zavere spominje se "njegova želja da postane predsednik, potreba da prikrije skandale i njegovo učešće u FBI".

Džeki Kenedi
Džeki Kenedi / Izvor: Profimedia

Ovo je prvenstveno zasnovano na saopštenjima Medlin Braun, koja je tvrdila da je imala aferu sa Džonsonom. Braun je dugo tvrdila kako je prisustvovala zabavi noć pre ubistva na kojoj su bili bivši potpredsednik Ričar Nikson i direktor FBI-ja Dž. Edgar Huver, kada joj je Džonson šapnuo da "nakon sutrašnjeg dana, oni Kenedijevi neće više da me sramote. To nije pretnja, to je obećanje".

MALI ZELENI LJUDI - jedna teorija tvrdi da je Kenedi ubijen jer je pokazivao previše interesa za "vanzemaljsku aktivnost". Postoje dva "ključna dokaza" koji ovo potvrđuju.  Jedno je pismo koje je Kenedi poslao CIA i u kojem je tražio da vidi tajne NLO fajlove.

Drugi dokaz je napomena visokog zvaničnika CIA koji kaže da "ne smeju da dozvole da predsednik vidi tajni materijal".

DŽEKI KENEDI - po ovoj teoriji, Kenedija je ubila rođena žena. Neki tvrde da je Džeki sakrila pištolj u obližnju saksiju nakon ubistva. Međutim, oni koji ovo tvrde prevideli su činjenicu da je Džeki bila na oku hiljadama posmatrača u otvorenoj limuzini.

VOZAČ - zagovornici ove teorije sugerišu da je agent tajne službe, Vilijam Grir, vozač predsednikove limuzine, pokuvao okidač. Međutim, drugi ističu da ono što u početku izgleda kao pištolj zapravo odraz sunca na kosi njegovog kolege, Roja Kelermana.

ČOVEK SA CRNIM KIŠOBRANOM - neki posmatrači istakli su "misterioznog" muškarca koji je držao crni kišobran dok je prolazila kolona sa predsednikom. Dan atentata bio je svetao i bez oblaka, niko u gomili ne nosi kišobran osim jednog čoveka. I taj čovek stoji tamo odakle su ispaljeni pucnji.

Čovek koji je nosio kišobran, Lui Stiven Vit, rekao je kako je kišobran bio protest protiv politike umirenja oca Džona Kenedija. Kišobran je bio podsećanje na zaštitni znak Nevila Čemberleina, koji je imao nadimak Čovek kišobran, a koji se pre Drugog svetskog rata zalagao za koncesije nacistima kako bi se izbegao konflikt. Mnogi su prihvatili njegovo objašnjenje.

PRIJATELJSKA VATRA - neki ističu da je jedan od Kenedijevih telohranitelja slučajno ubio predsednika. Kada je Osvald zapucao, agent tajne službe Džordž Hikej uzeo je automatsku pušku kako bi uzvratio vatru. Kada je auto iznenada stao, on je greškom pucao.

Džon F. Kenedi puši cigaru
Džon F. Kenedi puši cigaru / Izvor: Profimedia

KEMBRIDŽSKA VEZA

Jedno od bizarnih otkića iz poverljivih dokumenata bilo je izveštavanje da je britanski lokalni list, Kembridž njuz, dobio anonimni poziv o "nekim velikim vestima" u SAD, malo pre atentata. Nepoznata osoba je rekla kako novinar treba odmah da pozove ambasadu SAD u Londonu zbog nekih veliki vesti, a onda je spustila slušalicu.

ZAPRUDER FILM

Ako postoji jedan dokaz koji služi da ublaži i pokrene teorije više nego ijedan drugi, onda je to film Abrahama Zaprudera od 26 sekundi. Iako je film prikazan FBI-ju i tajnoj službi ubrzo nakon atentata, ceo film je držan u tajnosti 12 godina, zbog čega su pokrenute brojne zavere. Držanje u tajnosti znači da je vlada želela nešto da sakrije, govorili su teoretičari zavere.

Pored svih ovih teorija zavere, jedna činjenica je tačna: Džon F. Kenedi je umro 22. novembra 1963. Međutim, postoje nejasnoće i oko vremena smrti, pa dok jedni veruju da je bio živ po dolasku u bolnicu, drugi misle da je bio mrtav pre nego što je ispaljen poslednji hitac.

U izveštaju Vorenove komisije navodi se da je DžFK mogao da preživi ranu na vratu izazvanu prvim pucnjem, ali ne i oštrećenje mozga koje je napravio drugi metak.

- Sa medicinske perspektive, predsednik Kenedi je bio živ kada je stigao u bolnicu. Doktori su primetili da je imao srčani ritam i pravio je neke respiratorne napore. Ali njegovo stanje je bilo beznadežno, a izuzetni naporui doktora da ga spasu bili su uzaludni - navodi se u izveštaju.

Pravi MOGLI! Odrastala je u društvu OPASNIH ZVERI: Zabeležen svaki korak devojčice u divljini! (VIDEO)

Pravi MOGLI! Odrastala je u društvu OPASNIH ZVERI: Zabeležen svaki korak devojčice u divljini! (VIDEO)

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) STRAVIČNA SMRT: Propali kroz asfalt, a onda su se "živi skuvali"! (VIDEO)

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) STRAVIČNA SMRT: Propali kroz asfalt, a onda su se "živi skuvali"! (VIDEO)

STRAVIČNA EKSPLOZIJA: Svemirski brod RAZNESEN tokom testiranja (FOTO, VIDEO)

STRAVIČNA EKSPLOZIJA: Svemirski brod RAZNESEN tokom testiranja (FOTO, VIDEO)

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) POZNATA GLUMICA KOJA JE GLUMILA SA BIKOVIĆEM PRETUČENA: Vozač je izvukao iz auta i počeo da je UDARA

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) POZNATA GLUMICA KOJA JE GLUMILA SA BIKOVIĆEM PRETUČENA: Vozač je izvukao iz auta i počeo da je UDARA

BIZARNO OTKRIĆE: Ispod terena srednje škole slučajno otkriveno 145 GROBOVA (VIDEO)

BIZARNO OTKRIĆE: Ispod terena srednje škole slučajno otkriveno 145 GROBOVA (VIDEO)

BONUS VIDEO: Od deteta i učitelja do osobe sa JUGOSLOVENSKIM NAGLASKOM: On je u sebi imao 24 ličnosti, a jedna od njih počinila je JEZIV zločin (VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
22.11.2019. 09:36