scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Kako VELIKE sile gledaju na izbore u Nemačkoj? Koga favorizuje Amerika, a koga Rusija?

24.09.2017. 11:13
Piše:
Srbija Danas/V.M.
Izbori u Nemačkoj
Izbori u Nemačkoj / Izvor: SD/ilustracija
Parlamentarni izbori u Nemačkoj održaće se 24. septembra

Kao što je još u januaru ove godine najavio Joakim Gauk, predsednik Nemačke, parlamentarni izbori u ovoj zemlji održavaju se danas.

Ah, kakvo blaženstvo: Angela Merkel otputovala na odmor, sigurno uživa u pravom raju za oči

Čeka se saglasnost Kijeva: Putin PRISTAO na širi mandat UN na istoku Ukrajine

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Na ovogodišnjim izborima kancelarka Angela Merkel pokušaće da dobije i četvrti mandat na čelu savezne vlade, a analitičati smatraju da će najzanimljivija biti borba za njene koalicione partnere.

Utoliko pre što se očekuje da će u Bundestag sigurno ući desničarska, antimigrantska Alternativa za Nemačku (AfD), koja sada ima podršku oko 12 procenata biračkog tela i koju predvodi Frauke Petri.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, Merkel ne bi trebalo da ima problema da dobije i četvrti mandat, jer Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ima podršku 36 odsto Nemaca, 15 odsto više od Socijaldemokratska partije (SPD)  koju će na ovogodišnjim saveznim izborima predvoditi Martin Šulc.

Putin i Merkel razgovarali telefonom: Postoji samo JEDAN NAČIN da se reši Korejska kriza

Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta
Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta / Izvor: Profimedia

U trci za mesta u nemačkom Bundestagu su i stranka Levice koju predvodi Zara Vagenkneht, Savez 90/Zeleni – Ketrin Goring, kao i Stranka slobodnih demokrata (FDP) – Hristijana Lindnera.

Treba napomenuti da u trci u okviru Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kao koalicioni partner tradicionalno učestvuje sestrinska Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU), koja na saveznim izborima uvek nastupa u okviru CDU, a na nivou Bavarske zasebno kao samostalna politička opcija.

Jedno od najvažnijih pitanja uoči ovogodišnjih federalnih izbora u Nemačkoj, jeste kako pojedine članice Evropske unije gledaju na taj događaj, ali ne samo one već i kako na izbore gledaju Rusija, a kako SAD.

ANGELA MERKEL: MORALNI LIDER ZAPADA!

Frauke Petri
Frauke Petri / Izvor: Profimedia

Najveća borba za prevlast u Bundestagu biće svakako između CDU i SPD. Stoga se postavlja pitanje koju opciju vodeće zemlje sveta više preferiraju, premda se stavovi Nemačke po mnogim pitanjima međunarodnog karaktera ne mogu automatski menjati promenom političke strukture u Bundestagu.

Pođimo tako od onih zemalja koje u okviru Evropske unije najviše sarađuju sa Nemačkom – Francuske i odlazeće Velike Britanije. Koga u ovim zemljama najviše žele da vide na poziciji kancelara u Nemačkoj – Angelu Merkel ili Martina Šulca? Ko je favorit Amerike, a ko Rusije?

Merkelova pomešala babe i žabe: Uporedila ujedinjenje Nemačke sa ulaskom Krima u sastav Rusije

Bundestag
Bundestag / Izvor: Profimedia

Francuska:

Kako je jednom navela agencija Frans pres, "iza osmeha Emanuela Makrona i Angele Merkel krije se novo rivalstvo o vođstvu u Evropi". Mnogi su taj odnos okarakterisali kao „diplomatski puč“, naročito kada je Makron pozvao Trampa da poseti Evropu i Putina da dođe u Pariz.

Ovim je pokazao kako želi da drži uzde Evrope u svojim rukama i na taj način ih preotme moćnoj kancelarki. Ipak, Dojče vele, sagledava celu situaciju iz drugog ugla prema kojoj su harizmatični francuski predsednik Emanuel Makron i iskusna nemačka kancelarka Angela Merkel sjajan tim koji bi mogao da povede Evropu u nova uspešna vremena.

U političkom ili ideološkom smislu, Makron bi bio mnogo bliži Angelinom rivalu socijal-demokrati Martinu Šulcu, jer je i sam bio socijalista, a kasnije je nastupio kao nezavisni kandidat, dok je Merkelina politička opcija više konzervativnog karaktera. U svakom slučaju, odnos između Nemačke i Francuske nevezano za ishod rezultata izbora u Nemačkoj, neće biti bitno promenjen, a da ne pričamo o nekim drastičnijim potresima na EU relaciji Berlin-Pariz.

Poslanici Bundestaga posetili nemačke trupe u Turskoj, ali se njihova NOVA ODLUKA neće svideti NATO-u

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Reuters

Velika Britanija:

Kada govorimo o odnosima na relaciji Berlin-London, oni su i dalje korektni ako uzmemo u obzir veliki udarac koji je Evropska unija pretrpela nakon za nju nesrećnog Bregzita, kojim se Britanija i definitivno odrekla osećaja pripadnosti Evropskoj uniji. Svakako, u središtu priče je opet aktuelna kancelarka Angela Merkel koja je javno kritikovala London zbog odluke o bregzitu i tada poručivši da će Britanija morati da plati cenu zbog svoje odluke.

- U pitanju su obaveze koje je Velika Britanija preuzela i prirodno je da to mora ostati uknjiženo. To nije trošak razlaza, jer to zvuči kao novčana kazna. Ipak smo još na početku pregovora - naglasila je tada Merkelova.

Troškovi razlaza Londona i Brisela ili koliko Britanija treba da plati po izlasku iz bloka jedno je od najspornijih pitanja u razgovorima oko Bregzita. EU je već iznela punu listu tela i fondova za koje veruje da su pokriveni finansijskim dogovorom. Prema pojedinim pretpostavkama, taj iznos će biti do 100 milijardi evra.

Zaoštrava se u Nemačkoj: Šulc napao Merkelovu zbog odgovora na izbegličku krizu

Mej i Merkel
Mej i Merkel / Izvor: Profimedia

Jednom prilikom je nemačka kancelarka Angela Merkel žestoko kritikovala SAD i Veliku Britaniju u govoru na predizbornom skupu u Minhenu, istakavši da "Evropa mora da uzme stvar u svoje ruke" nakon nezadovoljavajućih razgovora na sastanku G7.

- Sada je postalo jasno: Evropa više ne može da se osloni na svoje dugogodišnje partnere iz Velike Britanije i SAD. Naša sudbina je sada isključivo u našim rukama - poručila je kancelarka na skupu u Bavarskoj.

Da podsetimo, britanska premijerka Tereza Mej je optužila preostalih 27 država-članica Evropske unije da se udružuju protiv Britanije zbog „bregzita“, nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel poručila da Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi trebalo da ima iluzije oko procesa izlaska iz tog bloka.

ANKETE POKAZALE: Merkel ostavila bolji utisak od Šulca u TV duelu

Tereza Mej
Tereza Mej / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Možemo sada da vidimo koliko će teški ovi pregovori biti s vremena na vreme. Naši protivnici već pokušavaju da poremete pregovore, u isto vreme kada se 27 evropskih zemalja udružuje protiv nas - rekla je Mejova u Lidsu, na severu Engleske.

S druge strane, Martin Šulc je opominjao da Evropskoj uniji preti raspad. Problemi su nezaposlenost, ekonomija, izbeglička kriza, terorizam i nebriga nekih članica za Uniju, pa je situacija dramatična, upozorio je tada Martin Šulc, dok je još uvek bio predsednik Evropskog parlamenta.

Velika Britanija, jedan od članova grupe G7, druga najjača evropska ekonomija i nuklearna sila, izlazi iz EU, a neke zemlje Unije pripremaju "neliberalnu" kontrarevoluciju – rekao je Šulc.

Merkel traži prekid pregovora: Turska ne bi trebalo da postane članica EU

Velika Britanija
Velika Britanija / Izvor: Profimedia

SAD:

Lider nemačke Socijaldemokratske partije i glavni protivnik na predstojećim izborima Martin Šulc najavio je uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Nemačke ako postane kancelar. Šulc ima radikalno drugačiji stav po pitanju nuklearnog oružja od svoje glavne protivnice, kancelarke Angele Merkel.

Tokom mitinga koji je održao u gradu Triru, Šulc je najavio da će se odupreti zahtevima predsednika Amerike Donalda Trampa za povećanje novčanih ulaganja u NATO.

Novac koji je Merkelova predvidela za vojnu potrošnju, Šulc bi iskoristio na drugačiji način. On je istakao da je centralno pitanje ovih izbora šta će Nemačka uraditi sa svojim novcem. Ni u vezi s pitanjem odbrane dvoje kandidata nemaju slične stavove, čak naprotiv, to je postala tema oko koje se najviše razilaze u mišljenjima.

Američki predsednik Donald Tramp odgovorio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, nakon njene izjave da Nemačka i EU treba da vode samostalniju politiku.

ZAVRŠNA FAZA izborne kampanje u Nemačkoj: Danas TV duel Merkel-Šulc (FOTO)

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

- Imamo ogroman trgovinski deficit s Nemačkom, plus oni plaćaju mnogo manje nego što bi trebalo za NATO i vojsku. Veoma loše za SAD. Ovo će se promeniti - naveo je Tramp na Tviteru.

Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc, ocenio je da je američki predsednik Donald Tramp neodgovoran kada je reč o rešavanju spora sa Severnom Korejom.

Merkelova je nedavno rekla da ne postoji vojno rešenje kao odgovor na problem Severne Koreje i dodala da je eskalacija zapaljive retorike "pogrešan odgovor".

Ovo je NEOSTVARENA ŽELJA Angele Merkel, evo o čemu je reč!

Tramp
Tramp / Izvor: Profimedia

Šulc, koji inače smatra da ima značajne šanse da pobedi na predstojećim izborima u Nemačkoj, kaže da stav kancelarke prema aktuelnom sporu između SAD-a i Severne Koreje nije problematičan i dodaje da bi Nemačka prema tom pitanju trebalo da bude ujedinjena u stavu.

Dakle, iz gore prikazanog se može zaključiti da Martin Šulc ima mnogo žustriji stav prema aktuelnom predsedniku SAD Donaldu Trampu i veoma kritičan stav po pitanju američkog nuklearnog oružja u Nemačkoj i po pitanju odnosa SAD i Severne Koreje, a Trampa smatra neodgovornim liderom.

Na Trampa, i Merkelova i Šulc generalno gledaju kao na populistu koji voli da se šepuri pred kamerama, koji svojom gestikulacijom iznenađuje iz časa u čas, tako da nisu preterano oduševljeni njime, dok je Tramp svoj nedžentlmenski stav prema Merkelovoj potvrdio odbijajući da se rukuje sa njom.

Evropske sile se složile: Zatražene jasnije mere protiv ileganih migracija iz Afrike

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Reuters

Rusija:

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder je nedavno izjavio da nakon parlamentarnih izbora Nemačka može da promeni odnos prema Rusiji i da zauzme realniji stav.

- Rusija je najvažniji sused Evropske unije i član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Takva se zemlja ne sme izolovati - rekao je Šreder u intervjuu za list "Cicero".

Bivši nemački kancelar pozvao je tom prilikom da sankcije Rusiji budu postepeno ukinute i naglasio je da su obe zemlje zainteresovane za ekonomsku saradnju. Prema njegovim rečima, Nemačkoj su potrebni rusko tržište i resursi, a Rusija ima potrebu za iskustvima nemačke ekonomije.

Bori se za četvrti mandat: Evo šta je Merkelova poručila biračima

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da se Rusija ne meša u unutar-političke procese drugih država, ali smatra da se uvek neko pokušava umešati u unutrašnje poslove Rusije. Što se tiče uticaja na američke izbore, on smatra da su to "ničim ne potvrđene glasine koje se koriste u unutarpolitičkoj borbi".

Kancelarka Nemačke Angela Merkel je tokom razgovora sa Putinom izjavila da je Rusija konstruktivni partner. Merkelova je dodala da se nada da će sankcije Rusiji biti ukinute, ali samo pri realizaciji Minskog sporazuma i smirivanju situacije u Ukrajini i Donbasu.

Vojska DNR
Vojska DNR / Izvor: Profimedia

Ko je Putinov favorit trenutno, teško je znati, s obzirom da je dosadašnja saradnja na relaciji Putin-Merkelova, bila puna iznenađenja i neočekivanih gestova, poput kako je nemačka javnost okarakterisala incidenta sa psom tokom sastanka Putina i Merkelove, do normalne komunikacije na marginama sastanaka na kojim su učestvovali.

Ipak, sankcije EU prema Rusiji, dodatno su poremetile obećavajuće bolje odnose dveju zemalja koji su uzdrmani zbog situacije u Ukrajini. Martin Šulc s druge strane ima kritičke stavove prema Trampu i američkom uticaju po mnogim pitanjima, pa bi njegova pobeda možda dala nadu u eventualno otopljavanje odnosa na relaciji Berlin- Moskva, ali je Angela Merkel prema anketama i dalje favorit na ovim izborima.

 

Piše:
Srbija Danas/V.M.
24.09.2017. 11:13