fbpx
Skip to main content
Džo Bajden

PANIKA U EVROPSKOJ UNIJI! Potpuna nestašica, Fajzer zavrnuo slavinu - sve vakcine idu Bajdenu!

Foto: Profimedia
Potpuni zastoj nastavka imunizacije u svim zemljama EU jasno govori kolika je trenutno stvarna moć i pozicija EU u svetu.

EU, naime, voli o sebi misliti najbolje, oslanjajući se na vekove kulturne, tehnološke, naučne i industrijske dominacije, ali ta priča za 450 miliona građana sada nije nikakva uteha. 

HOĆE LI VAKCINA POMOĆI? Stotine hiljada inficiranih kovidom u jednom danu!

HOĆE LI VAKCINA POMOĆI? Stotine hiljada inficiranih kovidom u jednom danu!

"VRLO SMEO I AMBICIOZAN PLAN" Da li je moguće ostvariti 100 miliona vakcinacija u prvih 100 dana?

"VRLO SMEO I AMBICIOZAN PLAN" Da li je moguće ostvariti 100 miliona vakcinacija u prvih 100 dana?

EVROPSKA UNIJA ODRŽAVA HITAN SAMIT: Ministri spoljnih poslova EU većaju o vakcinama za Zapadni Balkan!

EVROPSKA UNIJA ODRŽAVA HITAN SAMIT: Ministri spoljnih poslova EU većaju o vakcinama za Zapadni Balkan!

Unija je ostala bez vakcina, a što je još gore, niko nema pojma kada će se i hoće li se uskoro regulisati nabavka sa dva odobrena seruma, Fajzerovim i Moderninim. 

Astra-Zaneka, koja usred krize poručuje da će moći isporučiti samo 40 odsto planirane količine. Taj udar posebno boli jer je reč o serumu iz Oksforda, evropskom, kojeg ne bi bilo da EU nije unapried za istraživanje platila stotine miliouna evra.

U međuvremenu, glasine i sumnje da su američki Fajzer i Moderna priskočili u pomoć predsedniku Bajdenu kako bi se brzo i masovno suzbio Kovid više nisu glasine. 

Objava Fajzera od 23. januara, da je iznenada potpisan novi ugovor s američkom vladom o narudžbi novih sto milona doza seruma s rokom isporuke u drugom tromesečju 2021. godine jasno govori koji klijent ima prednost. 

vakcine
Foto: Profimedia

Objavljeno je da će Amerikanci do kraja septembra ove godine nabaviti od Fajzera i Moderne 400 miliona doza, po 200 miliona od svakog dobavljača. Ujedno je Fajzer službeno objavio da američkoj vladi nudi nabavku dodatnih 400 miliona doza.

To potpuno odgovara Bajdenovom planu o brzom vakcinisanju Amerikanaca, kojih ima oko 330 miliona, a iz SAD-a stižu i podaci da vakcinišu oko milion građana dnevno. 

Dovoljno seruma u ovom trenutku imaju Velika Britanija i Izrael, čije je čudo brzo objašnjeno kada se saznalo da im je Fajzer izašao u susret s milionima doza jer su Izraelci platili svaku dozu dvostruko više od EU, 30 evra. 

Fajzer
Foto: Profimedia

Čak i Fajzer ističe što je glavni problem te traži pomoć američke vlade. Naime, i plan isporuke za SAD zavisi od sposobnosti firme da nabavi sirovine. Fajzer ističe da ima teškoća pri nabavci, stoga novi ugovor te firme s američkom vladom uključuje i odredbu da vlada koristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se povećala dostupnost ključnih sastojaka vakcine. 

Radi se očito o tome da velikim proizvođačima manjkaju određene ključne supstance za proizvodnju vakcine koje uglavnom stižu iz uvoza. 

Lako je pogoditi da je reč o Kini i Indiji. Jedina Fajzerova fabrika u EU, ona u Belgiji, za koju se tvrdi da sve što proizvede šalje isključivo u EU, muči se s dopremom ključnih supstanci nakon velikog požara u indijskoj fabrici. 

EU, dakle, sada potpuno zavisi od stranih farmaceutskim kompanijama i proizvođačima supstanci iz Azije. Činjenica da EU sada za sebe ne može samostalno proizvesti ni jednu dozu vakcine jasno ukazuje šta je sada glavni prioritet, budući da priča o ovoj i idućim pandemijama tek počinje. 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd