fbpx
Skip to main content
Ginekolog

KAO U SREDNJEM VEKU: Praksa "provere nevinosti" i dalje postoji u 20 zemalja, iznenadiće vas ko je sve na spisku

Foto: Profimedia
U Evropi se testovi vrše u Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španiji

Francuska je jedna od 20 zemalja u kojoj se vrše provere da li je žena devica, a povodom predloga da se zabrani takva praksa, javnost je podeljena.

Ove srede se igra meč godine, a nije u Ligi šampiona!

Ove srede se igra meč godine, a nije u Ligi šampiona!

"SPASIOCI SU TELA NALAZILI NA SVE STRANE" Stravičan sudar autobusa i kamiona, poginulo 37 ljudi! (FOTO)

"SPASIOCI SU TELA NALAZILI NA SVE STRANE" Stravičan sudar autobusa i kamiona, poginulo 37 ljudi! (FOTO)

CRNI REKORD U TURSKOJ: Korona uzela maha, pandemija odnela 168 života!

CRNI REKORD U TURSKOJ: Korona uzela maha, pandemija odnela 168 života!

Dok neki tu proceduru smatraju varvarskom, drugi upozoravaju na nasilne posledice s kojima bi mogle da se suoče žene koje ne mogu da obezbede dokaz da su device.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, provera nevinosti žene sprovodi se u najmanje 20 zemalja u svetu, a ponekad se ona vrši prinudno, pošto porodice, partneri ili potencijalni poslodavci koriste žene za procenu časti ili socijalne vrednosti.

U Evropi se, prema navodima SZO, testovi vrše u Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španiji.

U Francuskoj provera nevinosti najčešća praksa među muslimanima, kao i među pojedinim romskim porodicama koje traže dokaz da je devojka devica pre stupanja u brak.

Ujedinjene nacije upozorile su da su takvi testovi bolni, neprecizni i da predstavljaju kršenje ljudskih prava, ocenivši da za njih nema mesta u modernom društvu.

Ali, nisu svi saglasni s time, a neki sturčnjaci upozoravaju na neželjene posledice predložene zabrane provere nevinosti u Francuskoj, koja je deo šireg predloga zakona o islamskom separatizmu, koji će se pred parlamentom naći sledećeg meseca.

Kako objašnjavaju lekari, žene bi mogle da plaćaju prekomerne naknade za ilegalne testove ili rizikuju da se suoče s nasilnim ponašanjem članova porodice, bilo da je reč o partnerima ili budućoj rodbini s strane supruga, ako nemaju dokaz o svojoj nevinosti.

- Kažnjavanjem lekara zatvoriće se jedina vrata za pacijente, gde bi oni mogli da nađu pomoć i dobiju savet. To nesumnjivo promoviše crno tržište za dobijanje potvrde, što će sumnjive apoteke skupo naplatiti - kaže ginekolog iz Pariza i glavni lekar u prihvatilištu za žrtve nasilja "Mezon de Fam" Gada Hatem Gancer.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd