clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Sukob glavnih finansijera terorizma ZAPALIO Bliski istok: Šta se ZAISTA KRIJE iza izolacije Katara?

06.06.2017. 10:21
Piše:
SrbijaDanas/ Advance
Katar
Katar / Izvor: SD/ilustracija
Katar - žrtveni jarac Saudijske Arabije

Službeno, stvar je eksplodirala nakon što je katarski emir navodno za vreme vojne ceremonije 23. maja opisao Hamas kao "legitimne predstavnike palestinskog naroda", a Iran "velikom silom koja će odigrati važnu ulogu u stabilizaciji regije".

Napetost na Bliskom istoku PODIGLA cenu nafte! Svet ima razloga za PANIKU?

SITUACIJA KRAJNJE NAPETA! U Saudijskoj Arabiji ZATVORENE kancelarije Al Džazire!

Navodni govor katarskog emira osvanuo je na stranicama katarske državne novinske agencije QNA koja je kasnije objavila kako se taj govor nije niti dogodio te kako je neko izveo hakerski napad te postavio transkript lažnog govora. Vojnici koji su bili prisutni na spornoj ceremoniji tvrde kako emir Tamim nije održao nikakav govor. No, je li zaista to rekao ili nije, sada je čak i manje bitno - bitno je ono što se događa sada, a to je zaista značajno. Već dugo traje napeta tišina u Zalivu, a sada se pretvara u oluju.

Prvo je krenulo s blokadom katarske globalno uticajne TV mreže Al-Džazira u Egiptu, a stvar je juče eskalirala. Naime, četiri zemlje - Saudijska Arabija, Egipat, Bahrain i Ujedinjeni Arapski Emirati - prekinule su sve diplomatske odnose s Katarom. Ne samo to, Saudijska Arabija blokirala je kopnenu granicu i morski i vazdušni prostor prema Kataru. To znači da se iz Katara sada može izaći jedino avionom i to preko Irana kako bi se zaobišla blokada.

Katar
Katar / Izvor: Reuters

Zašto se ovo događa? Postoji kratko i dugačko obrazloženje. Krenimo s kratkim - terorizam trese Bliski istok i sve više ostatak sveta. Treba se naći krivca. Zalivske sile odlučile su predstaviti krivca. Krivac je Katar, tvrde.

To su od juče i službeni razlozi izolacije Katara. Saudijski mediji navode kako je Katar kriv za sve. Al-Kaida? Katar. IS? Katar. Muslimanska braća? Katar.

Iran SPREMAN da pomogne Kataru U INAT Saudijcima i njihovim saveznicima

Tramp je pre nekoliko dana upao u Rijad i tamo počeo pričati stvari kao da ima vrlo visoku temperaturu. Nažalost nije buncao, mislio je sve vrlo ozbiljno. Sa sabljom u ruci, stojeći uz saudijskog kralja i druge dvorske moćnike, rekao je kako će Rijad postati centar borbe protiv terorizma. Rijad je sada tu veliku i važnu odgovornost shvatio doslovno i odmah su se bacili na posao - svega dve nedelje kasnije stižu vesti iz Rijada: pronašli su glavnog terorističkog sponzora, inkubator iz kojeg se svetom šire bombaši samoubice i odrubljivači glava.

Tramp
Tramp / Izvor: Reuters

Svet nije zastao kada je Tramp počeo u istim rečenicama spominjati Saudijsku Arabiju i borbu protiv terorizma, zašto bi sada? Verojatno neće, ali stvar je sasvim jasna - Saudijska Arabija, koja spomenutih "inkubatora" ima daleko više nego jedan Katar (što ne znači da je Katar nevin u ovoj igri proizvodnje džihadista), pokuša će svaliti sve na svog dojučerašnjeg zalivskog polu-saveznika.

ETIHAD OBUSTAVLJA SVE LETOVE za Katar jer smatraju da ta zemlja podržava terorizam?!

Zajedno su Rijad i Doha, u istoj meri kao i tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton, uživali u snimcima brutalno smaknutog libijskog predsednika Gadafija. Nakon toga su zajedno pokrenuli najveću operaciju ubrizgavanja terorizma u telo jedne države - Sirija je postala preplavljena najokrutnijim fanaticima koji hodaju svetom, a sve uz veliku podršku Saudijske Arabije i Katara, kao i ostalih voljnih uništenja Sirije (SAD, Turska, Francuska, Britanija).

Mapa Saudijske Arabije
Mapa Saudijske Arabije / Izvor: Profimedia

Tu su se već počele pojavljivati male tenzije. Normalnom svetu terorista je terorista - onaj koji uz povike diže sebe i civile u vazduh, ali ne i Rijadu i Dohi. Oni su jako dobro znali "čiju su čiji" na karti Sirije - znalo se ko se diže u vazduh po nalogu Rijada, a ko po nalogu Dohe.

Situacija se KOMPLIKUJE: I Jemen prekida diplomatske odnose sa Katarom!

Na njihovu žalost i jedni i drugi upali su u drobilicu sirijske vojske koja se pokazala najsnažnijim protivotrovom za sve naoružane nazadne ideologije - uz direktnu pomoć pojedinih moćnih saveznika. Čak je i SAD uskočio u eliminaciju IS kada su shvatili da se ta pošast bori za svoje interese i interese svojih finansijera iz Zaliva, ali pritom za američke ne ostaje ništa.

Saudijski kralj
Saudijski kralj / Izvor: Profimedia

Da se crna zastava danas vijori nad Damaskom, ili barem nad Alepom, bila bi to velika radost i u Dohi i u Rijadu, a o internim podelama, terorističkim finesama, već bi se nekako dogovorili. Ali, na njihovu žalost, ništa od toga se ne ostvaruje - sirijska vojska poput kakvog velikog stroja gazi sve pred sobom na prostoru centralne Sirije, IS je gotovo dokrajčen u Mosulu, a sirijski Kurdi upravo stavljaju Raku u veliki zagrljaj nakon kojega će uslediti stisak iz kojeg možda niko neće izaći kako bi pričao o tome.

Tilerson UVEREN: Razdor u Zalivu neće uticati na borbu protiv ISLAMSKE DRŽAVE!

Nije stvar u tome samo da će pasti Raka i Mosul, verojatno pre jeseni - stvar je i u tome što će se tamo sve pronaći. Svedoci govore kako IS ubrzano uništavaju dokaze, svu svoju papirologiju, ali pitanje je hoće li uspeti spaliti baš sve. Možda im nešto promakne, možda kakve potvrde o isporukama oružja, novca, ili o izvozu ukradene nafte.

Bombardovanje Sirije
Bombardovanje Sirije / Izvor: Profimedia

Najstrašniji greh od svih je onaj koji se tiče tajni u najvažnijim hodnicima Zapadnih obaveštajnih službi. Tamo se sigurno nalaze ključni dokumenti, crno-na-bielo, statistički podaci o tome do koje mere se terorizam omogućava iz Saudijske Arabije, koliko iz Katara, a koliko iz drugih izvora.

Naravno da narodi imaju pravo znati za te činjenice, ali je odlučeno da je za narod "bolje" da te informacije ne znaju jer bi one, zasigurno, poremetile "stabilnost" u regiji i svetu.

TRAMPOV TOMAHAVK U PRIPRAVNOSTI: Koja država će biti SLEDEĆA META Pentagona?

Ali, sve dok te istine negde postoje, mogle bi postati i javne, a toga su svesni i svi oni koji su na bilo koji način podupirali islamistički terorizam.

Ovi sve učestaliji napadi po Evropi izazivaju paniku negde na tim relacijama. Neupućeni segment političke elite - donji dom političke elite - počinje bivati sve skeptičniji, a i narodi, direktno pogođeni terorizmom, hteli bi napokon znati o čemu se tu zapravo radi.

London
London / Izvor: Reuters

Panika je, panika da će neko negde početi pevati o svemu tome. Saudijska Arabija zna to i ne treba im čekati da ostatak sveta dođe na ideju da zbroji dva i dva - odlučili su stoga žrtvovati jednu manju monarhiju iz postojećeg snopa, Katar - a i već neko vreme čekaju na ovakvu idealnu priliku.

Vreme uistinu jeste idealno - Katar je jedan vrlo nadobudni emirat koji je želeo jako puno i pritom se sudario s interesima malo ipak moćnije Saudijske Arabije koja je čekala na dan jedne vrlo određene promene. Naime, prethodni predsednik Obama pretvorio je Dohu u vrlo bliskog saveznika, a njegova administracija raširila je ruke prema Muslimanskoj braći odlučivši kako će to biti ta sila, taj element, koji sada treba zavladati Bliskim istokom.

Terorizam ili nešto DRUGO? Saudijska Arabija, Bahrein, Arapski Emirati prekinuli SVE veze sa Katarom!

To je bilo Arapsko proljeće, davanje vetra, uragana, u leđa Muslimanskoj braći i njenim vrlo brojnim sledbenicima. Dato im je da uzmu sve što mogu - Egipat, Tunis, Libiju... zapelo je na Siriji, a da kojim slučajem nije već bi možda uzeli i Jordan, Saudijsku Arabiju, UAE... a Katar, Katar bi bio vrhovna sila ovog novog poretka.

Bliski istok
Bliski istok / Izvor: Profimedia

Malo je reći da se Saudijska Arabija prestrašila kao nikada do sada za svoj opstanak - morao je kraljevski dvor upumpati milijarde i milijarde direktno u narodne mase da bi ove ostale relativno mirne i spokojne dok se širom Bliskog istoka širi val jedne nove revolucije, a ta revolucija plovi punom snagom na frekvencijama katarske Al-Džazire i američkih medija koji pričaju o pobuni mladih protiv režima, o političkom Islamu kao o nečem što će spasiti regiju i svet. Operacija nije prošla do kraja - Egipćani su svrgli Muslimansku braću s vlasti nedugo nakon što su ih doveli. U Libiji im se uticaj takođe smanjuje.

Katar jest postao glavni centar Muslimanske braće i bez Katara bi bili izgubljeni, to je tačno, ali ove poveznice s IS i Al-Kaidom slabo drže vodu.  IS i Al-Kaida proizvodi koji potiču puno pre negde iz Saudijske Arabije i to je jasno svima osim onima koji će sada naivno misliti da je Katar zaista "kriv za sve".

Islamska država
Islamska država / Izvor: Profimedia/ilustracija

Što će se sada dogoditi? Ovo će ili biti kraći pritisak na Katar u kojem se od Dohe traži da potpuno pusti niz vodu Muslimansku braću, kako razne manje frakcije rasute po Bliskom istoku, tako i one veće, kao što je recimo palestinski Hamas.

Ali, možda je i ovo početak znatno većih tenzija - a saudijski tenkovi, kao što smo videli u slučaju Bahraina, vole ulaziti u obližnje male monarhije kako bi uspostavili "red i mir". Ako se to dogodi, na Zapadu neće niko ni trepnuti jer Saudijska Arabija može što poželi. 

Ostvaruje se NOĆNA MORA Vašingtona: Rusija ulazi u Ameriku na VELIKA VRATA, nećete verovati KAKO (FOTO)

Naravno, eliminacija rivala u Dohi bit će lako izvedena, ali ono što Rijad ipak najviše muči to je ono što se nalazi preko puta Zaliva - Iran. To je glavni cilj eliminacije i na tome se radi intenzivno, a Tramp im je po tom pitanju toliko lojalan da deluje kao hipnotisan.

Iran
Iran / Izvor: Reuters

Može se spekulisati gde su veći finasijeri terorizma, u Kataru ili Saudijskoj Arabiji, ali svakako nisu u Iranu i svakoj razumnoj osobi to je jasno, ali ne i Trampu - on tvrdi kako je Iran "najveći teroristički sponzor na svetu". 

Zajednički interes postoji, Rijad želi slomiti Iran jer ga doživljavaju kao najveću pretnju, a Vašington još uvek nije preboleo Iransku revoluciju koja je svrgnula njihovu marionetu, Šaha.

Tramp sprema NOVO Arapsko proleće?! Kraljevina dvaju mora pred eskalacijom NEZALEČENIH SUKOBA

Ali, to su neke eskalacije koje tek dolaze, trenutno je fokus na Kataru i tek će se videti kako će se ovo završiti. Katar će se braniti odbacivanjem svih optužbi, nudi će odustajanje od podrške Muslimanskoj braći - ali to su nudili već i ranije pa se situacija nije promenila.

Muslimanska braća
Muslimanska braća / Izvor: Profimedia

Tramp će, verovatno, stati na stranu Saudijske Arabije jer Katar je za njega "Obamin saveznik". Evropa pak, kojoj se teroristički napadi događaju sve češće, će se kao i do sada pretvarati da je se to ne tiče. Tiče se svih. Ovo spomenuto samo su ideološka rivalstva između dva zaostala režima.

PUTIN SPREMA UDARAC AMERIKANCIMA U LIBIJI! Jedan čovek je njegov najjači ADUT! (FOTO/VIDEO)

Spomenimo za kraj nešto konkretnije - Katargas, najveća kompanija za prirodni plin (LNG) nalazi se u Kataru. Tu je i Severno Polje, najveće plinsko polje na svetu. Šta ako Saudijska Arabija krene u potpunu blokadu Katara? Imali bi krizu koja bi pogodila ceo svet, a možda nam to i sledi uskoro.

 

Piše:
SrbijaDanas/ Advance
06.06.2017. 10:21