fbpx
Skip to main content
Kineska vojska

STARO ISTOČNO RIVALSTVO: Kina se trudi da sarađuje sa jednom državom, ali bi to lako moglo da se promeni

Foto: Profimedia
Japanska bezbednosna strategija temelji se na savezništvu sa SAD uz ostvaranje ekonomskih interesa sa Kinom koja je njen glavni trgovinski partner

Na prvom sastanku sa visokim zvaničnikom Pekinga, japanski premijer Jošihide Suga je rekao da su stabilni odnosi sa Kinom važni, dok zemlja teži balansiranju odnosa sa susednom državom.

Mladi jedva čekaju Black Friday – evo i zašto!

Mladi jedva čekaju Black Friday – evo i zašto!

ALARMANTNO STANJE U RUMUNIJI: Registrovano 9.739 novozaraženih, 168 umrlih

ALARMANTNO STANJE U RUMUNIJI: Registrovano 9.739 novozaraženih, 168 umrlih

VOJNIK OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Sumnjiči se i za saradnju sa desničarskim grupama

VOJNIK OPTUŽEN ZA ŠPIJUNAŽU: Sumnjiči se i za saradnju sa desničarskim grupama

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji susreo se sa Sugom na kraju svog dvodnevnog putovanja po Japanu, što je prvi sastanak japanskog premijera sa jednim visokim zvaničnikom iz Kine otkako je stupio na dužnost u septembru.

- Stabilan odnos između dve zemlje važan je ne samo za Japan i Kinu već i za region i međunarodnu zajednicu - rekao je Suga kineskom ministru na sastanku koji je trajao oko 20 minuta.

Si Ðinping želi da izgradi dobre odnose sa Japanom, rekao je Ji čitajući poruku kineskog predsednika japanskom premijeru.

Ji se sa japanskim ministrom spoljnih poslova Tošimicuom Motegijem sastao u utorak, a strane su se složile da sarađuju u oblasti trgovine i borbe protiv pandemije, kao i da će teritorijalne sporove oko ostrva u Istočnom kineskom moru ostaviti po strani.

Kineski ministar spoljnih poslova je nakon sastanka sa Sugom rekao da se nada da će obe strane teritorijalne sporove rešavati adekvatno i u miru, tako da se ne odraze negativno na stabilno poboljšanje odnosa između Pekinga i Tokija.

Japan i Kina
Japan i Kina
Foto: Shutterstock

Međutim, tokom posete ministra mnogi japanski najviši zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog aktivnosti Kine u regionu, dok je kineski ministar ponovio stav Pekinga da štiti svoj suverenitet.

Suga izbegava oštru retoriku protiv Kine koju su zagoravale SAD kao saveznik Japana, dok pokušava da savlada ovaj uticaj produbljivanjem odnosa sa Australijom, a za prve službene posete odabrao je Vijetnam i Indoneziju.

Japanska bezbednosna strategija temelji se na savezništvu sa SAD uz ostvaranje ekonomskih interesa sa Kinom koja je njen glavni trgovinski partner.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
-1 Beograd